56-os veterán

Nyíregyháza, Sátoraljaújhely

img_0896.JPGA Borossanyi! Ő 56-os, én 56 éves. Ő 89-szer volt műtve, én 3-szor. Ő 12 évig járt kórházról, kórházra, én alig egy hetet élveztem a kórházi vendégszeretetet. Ő egy kézigránáttól vesztette el fél arcát, amit a Damjanich laktanyából ’56 októberében kidobtak a fegyvert követelő tömegre, 3 méterre robbant tőle, leszakította az állát, én egyszer dobtam el egy kézigránát, még 1989-ben, amikor sorkatonai szolgálatomat töltöttem Kiskőrösön, de azt is egy domb mögül, hogy véletlenül se sérüljön meg senki tőle. Ő könnyezve, elcsukló hangon emlékszik a Damjanich laktanyánál az ’56-os eseményekre, én most ugyanaz a laktanya egykori katonai szállásából kialakított négyemeletes ház negyedik emeleti apartmanjában lakom.

Boros Sándor Nyíregyházán született, a városközponthoz néhány utcára a Kéz utcában lakott. Fűtésszerelői szakvizsgát tett, majd a 2 éves katonaság után Nyíregyházán a helyi építőipari szakcégnél dolgozott. A forradalom első három napja, október 23-a, 24-e és 25-e viszonylag csendesen telt Nyíregyházán, október 26-án viszont elkezdődtek az események, amelyek elindítói a Miskolcról érkezett fiatalok voltak. Ők a szovjet hősi emlékművek ledöntésére szólították fel a helyieket, illetve a helyi katonák által őrzött Damjanich laktanyából akartak fegyvert szerezni. Aznap fizetésnap volt, s a telephelyekről a városba érkezők a munkások, akiknél futótűzként terjedt, hogy Miskolcon a tömegbe lőttek, Debrecenben a postát lőtték szét és a határ mellett egyre nagyobb mértékben kezdődtek el a szovjet katonák mozgása.

Október 26-án bányászok érkeztek Tokaj felől Nyíregyházára, a város határában lévő rendőröktől azt követelték, hogy távolítsák el sapkájukról a vörös csillagot. A mostani Hősök terén a miskolciak és a helyiek részvételével tartottak rögtönzött gyűlést, ahol azt követelték, hogy a tér egyik oldalán álló és jelenleg is meglévő irodaház tetejéről távolítsák el a vörös csillagot. A városközpontban lévő irodaházról Budai András leszerelte a vörös csillagot, helyére Tomasovszky András már a nemzeti színű zászlót tűzte ki. Ezután a tömeg elvonult, hogy a városközponthoz közeli szovjet emlékművet, a kozák lovas szobrot ledöntse. A ledöntött szobornál Tomasovszky olvasta fel az ötpontos sztrájkfelhívást, majd a tömeg a nyomdához és a városközponthoz vonult. Aznap kiszabadították a börtönből a rabokat, majd több vállalat és intézmény is eltávolította homlokzatáról a vörös csillagot. Délután a városháza előtt tartottak nagygyűlést, ami után a tömeg egy része a Damjanich laktanyához vonult, hogy fegyvereket szerezzen.

Boros Sándor is a tömeggel tartott, s a többiekkel együtt javasolta, ne a főbejáratnál próbálják betörni a laktanyába, hanem az oldalsó, az úgynevezett kantin felőli oldalon. Mivel a laktanyát őrző katonák észlelték a tömeg vonulását, a laktanyából tüzet nyitottak a tömegre, illetve egy kézigránátot is kidobtak, ami Boros Sándortól 2 méterre robbant fel. A tömegben rengetegen sebesültek meg a lövésektől. Boros Sándor súlyosan sérült meg, az állkapcsát teljesen leszakította a felrobbanó gránát, életveszélyes sérülésekkel feküdt a laktanya oldalán. Csapó László és barátai találtak rá és vitték el ölbe a közeli kórházba. Csapó László legendás hírű röplabdás volt Nyíregyházán, már elhunyt, lánya, Csapó Gabriella sokszoros magyar válogatott röplabdás. A kórházban már az orvosok lemondtak Boros Sándor életéről, súlyos sérüléseit látva azt mondták Csapónak, csak napjai vannak hátra. Az ÁVH értesült az eseményekről, a kórházban próbálták kihallgatni Borost, aki nem tudott beszélni, legyintve ott hagyták a súlyos sebesült fiatalembert, mondván, úgyis halálán van, nem tudnak vele mit kezdeni.

Ő idén lett nagyapa, ráadásul dupla, hiszen lányának ikrei születtek, én januárban követem a nagyapaságban. Ő Kis Dömösnek szólít engem barátja, apám után, akit Dömösnek becéz, én Öregfiúnak hívom. Ő 83 éves, apámmal egyidős, de még mindig olyan energia van benne, mint bennem 56 évesen. Ő az egyik legendás szereplője a városi stadion süllyesztett röplabda pályáján zajló meccseknek, mint jegyzőkönyvvezető, apám a pályán ütötte a vizet fakasztó bombákat, én a lelátón az egyik leglelkesebb szurkoló voltam. Ő és apám lelkesen mesélik a sztorikat, a hatalmas röplabda csatákat, a balatoni és a külföldi turnékat, amelyeken többnyire én is részt vettem, én már csak halványan emlékszem ezekre, hiszen alig voltam tíz éves. Ő szomorúan mondja, hogy a sztorik főszereplői már nem élnek, én koromnál fogva szerencsés vagyok, mert még mindig együtt látom őket.

Mivel az ötvenes években az orvostudomány még alig foglalkozott a különböző plasztikai beültetésekkel, az orvosok a széttört állkapcsot próbálták helyre kapni. Boros Sándor szívós szervezetének köszönheti, hogy túlélte a gránát okozta sérüléseket, és ha lassan is, de felépült. 19 alkalommal műtöttek csak a sérült állkapcsát, először a csípőjéből kioperált csonttal próbálták pótolni a széttört csontokat, de azt kilökte a szervezet, majd ugyancsak próbálkoztak azzal, hogy a combjából leszedett bőrrel takarják el a sérült részt, ami részben sikerült. Az elkövetkező 20 évben szinte évente történt sebészi beavatkozás, de csak rész sikerrel, heges forradások, deformált állkapocs maradt az eredeti helyén. Boros felépülése után a helyi építőipari szakcégnél helyezkedett el, Csapó László és röplabdás társai, Dorogi László és Máthé Dezső invitálására szabad idejében a helyi röplabda csapat intézője lett. Nyugdíjasként Sátoraljaújhelyre költözött, megnősült. Aktív tagja lett a Nagy Imre Társaságnak, egykori barátai közül már szinte csak Máthé Dezső él, a többiek elhunytak.

Ő, ha a nyolcvanas években végigment az utcán, sokan úgy néztek rá, mint más bolygóbelire, én egyszer éreztem így magam, amikor ázsiai turnén az egyötvenes dél-koreaiak közös fotókat készítettek velem, ekkora kombinált szekrényt ember formában még nem láttak. Ő túl élt mindent, s szeretné unokáját látni, felnőni, én is szeretnék túl élni mindent és legalább ott lenni az unokám érettségijén. Ő a forradalom 60. évfordulójára október 23-án megkapja Sátoraljaújhely díszpolgári címét, amihez már előre gratuláltam. Ő még nem kapta meg Nyíregyháza díszpolgári címét, én szeretnék majd hozzá gratulálni!

2010-ben Boros Sándort Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke – Magyarország miniszterelnökének előterjesztésére – az október 23-i nemzeti ünnep, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként a NAGY IMRE ÉRDEMREND kitüntetést adományozta Boros Sándornak, a Nagy Imre Társaság tagjának.

***  mcs1.jpg
                                                                                                                                                                                   

  Írta: Máthé Csaba

* * *

Értesüljön az elsők között további írásaink megjelenéséről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.21. 08:52

depositphotos_1510100_w.png

Szemelvények M. Szlávik Tünde megjelenés előtt álló kötetéből

Talán mégsem ide kellett volna jönnöm, gondolta a menyasszony, amikor meglátta a fodrásztükör széle mellé becsúsztatott lila képecskéket. Kati ugyanis gyűlölte a teheneket. Világosan emlékezett a napra, amikor a bocik által érzett természetes gyermeki rajongása egy csapásra megváltozott. Nyolcéves volt. Bimbó előző nap ellett meg, s ő olthatatlan kíváncsisággal szemlélte, hogyan kezd szopni a kisborjú. Leguggolt mellé, s nézte a reszkető kis állat igyekvő nyeldeklését. Annyira elmélázott, hogy örömtől párás szeme későn érzékelte az anyaállat mozdulatát. Már nem sikerült felállnia, megcsúszott az istálló vizelettől és trágyalétől iszamos padlóján, s farolás közben Bimbó a lábára hágott. Kétségbeesett jajveszékelésére berohanó apja sokkal nagyobb bajt sejtve felkapta a vasvillát. Elborult aggyal ütni kezdte a tehenet, aki menekülés közben összetiporta a kisborjút.

A kislány sokkos állapotban feküdt az istálló sarkában – nem is annyira a fájdalom viselte meg, mint inkább apja féktelen dühe és a kisboci mozdulatlan, véres testének látványa. De a férfi csak a gyermek üveges tekintetét látta. Úgy döntött, nem vár a mentőre, hanem úgy véresen, szarosan bevágta őt a hátsó ülésre, és száguldott.

A kórházba érve előbb a biztonsági őrrel ordított a kapuban, hogy cipelje gyorsabban azt a dagadt seggét, mert itt hal meg a gyerek a kocsiban, majd a sürgősségin az orvosokat hordta le a sárga földig. Amíg a röntgenre vártak, Kati számára is meglepő módon apja lecsendesedett, s amikor önkéntelen mozdulattal kiscicaként a keze alá gömbölyödött, még meg is simogatta néhányszor a kislány csatakos haját.

A negatív lelet láttán azonban nemhogy megkönnyebbült volna, de ismét dühbe gurult. Elszíntelenedő szemét, felemelt öklét látva az orvos figyelmeztette: ha megüti a gyereket, rendőrt hív. Kati már semmit nem értett, legfőképpen azt nem, miért nem örül az apja, hogy csak egy kis zúzódást szenvedett. Ez a kifejezés különösen tetszett neki, némán forgatta, ízlelgette magában. Szenvedett, igen, ezt érezte, s azt várta, súlyos betegnek kijáró dédelgetésben lesz majd része, ha hazaérnek.

– Zúzódás – vetette oda az apja az aggódó családnak a házba belépve.

– Hála istennek! – emelte égre a tekintetét a mama.

– Hála istennek? Hála istennek? Anyu! Emiatt a kis kurva miatt megdöglött a bornyú! Ez tehet az egészről! Hogy az isten rogyassza az eget arra bamba fajtájára!

depositphotos_3349562_w.pngE naptól kezdve Katinak nem volt megállása az apja előtt. Ahogy cipőt tudott húzni dagadt kis lábára, apja belökdöste az istállóba, és kezébe adta a trágyaforgató villát. Persze nem bírt bánni vele, mire kapott egy kisméretű lapátot, s azzal kellett púposra megraknia a gumikerekű furikot.

– Te Jóska! Nem bírja az a kisjány. Nem szabad így megtörni egy gyereket! – próbálta védeni nagyanyja, de apja hajthatatlan volt. Le kell dolgoznia az okozott kárt, ha nem bírja egyszerre, forduljon sűrűbben. Anyjától sem remélhetett segítséget. Az asszonyt régen felőrölte két nagyfiáért folytatott küzdelme, s a kései kislány megvédésére már nem maradt ereje.

A hajtű kissé mélyebbre szaladt készülő kontyában, összerándult. Az önkéntelen mozdulattól megnyikordult alatta a fodrászszék. Már nem számít semmi, gondolta. Vége, vége, vége! Nincs több trágyahordás, szénaforgatás, villázás, csutakolás, itatás, fejés, tejeskanna cipelés, túrófűtés. Vége a bűzhödt istállószagnak, a gumicsizmában járásnak a millió léggyel belepett, tehénszaros udvaron. Pista rendes ember, még ha kicsit idősebb is nála. A tejbegyűjtő kocsi sofőrje, régről ismerik már egymást. Az érettségi szünetben adta neki oda magát először, amikor megvédte az apjától. Késve adott enni a jószágnak, mert elhúzódott a tanulás, és apja szokás szerint ráemelte a kezét. Pista ekkorra már megkérte őt, mindennapos volt náluk. Közéjük állt:

– Jóska bátyám! Osztán nekem adta ezt a jányt, igaz-e? Akkor a magáét ütögesse!

Csak magában mert ujjongani, amikor apja odébb oldalgott a nálánál testesebb fiatalember eltökélt tekintetét látva. A szexben ugyan nem sok élvezetet talált, de színes, szélesvásznú film kezdett peregni agyában Pista portájáról, ahol csak selymes fű nő a gyümölcsfák alatt, s egyetlen állat a szomszéd kivénhedt kandúrja, aki a konyhaablak alá jár át napozni.

Az esküvő boldog kábulatban telt. Bár Kati lelkéig alig jutottak el a polgári szertartás komoly szófordulatai, meg az azt követő templomi misztérium. A vacsora és a tánc alatt sem az asszonnyá válás boldogsága fénylett tekintetében, hanem belső filmjének örült, amelyből – végre, végre – hiányoztak a tehenek.

depositphotos_48015149_w.pngKözvetlenül a menyasszonytánc előtt a vőfély hangos kurjantásokkal adta tudtára a kedves egybegyűlteknek, hogy az örömapa át szeretné adni szeretett lányának szánt nászajándékát. Fáradjanak a bejárathoz. – Az autó! Hát mégis megvette! – villant át az öröm Kati arcán. Alig tudta arrébb taszigálni a kifelé tóduló rokonokat. Az ajtóhoz érve az irtózattól kimeredt szemmel sikoltozni kezdett, amit csak akkor hagyott abba, amikor Pista teljes erővel szájon vágta.

Az udvaron öt felpántlikázott tehén potyogtatott a frissen nyírt pázsitra.

***   Jön   ***

eltakartak_az_angyalokat_depositphotos_79953232_w.png„Megpördült, a gázláng kékes fénye felé próbált menekülni, de egy fekete árny két szökelléssel mögötte termett…”

 

m_szlavik_tunde_60.jpgMi történt azon a baljós decemberi estén? Kiderül M. Szlávik Tünde Eltakarták az angyalokat című soron következő kisprózájából.

Kérjen értesítést a szerzőtől a megjelenés időpontjáról, iratkozzon fel hírlevelünkre itt:

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.19. 13:17

depositphotos_13728001_w.png

Szemelvények M. Szlávik Tünde megjelenés előtt álló kötetéből

Sári évek óta Facebook-rajongó volt. Még nem költözött teljesen át a virtuális világba, de a reggeli kávét már az előző éjszaka történéseinek pletykáival édesítette, napközben többször rápillantott ismerősei profiljára, s éjszakába nyúlóan csevegett a barátnőkkel. Élvezte, hogy belelát mások életébe, héjaként csapott le az új fotókra, kéjes örömmel fedezte fel a rendetlenséget a háttérben, s a kétszer is felvett alkalmi ruhát. Jólértesültsége önbizalommal, s internettel nem rendelkező barátnőivel szemben némi felsőbbrendűséggel töltötte el. Talán ezért esett olyan rosszul neki, hogy a sarki kisboltban kellett megtudnia Mártiék válását.

Nem hiszem el, dühöngött. Józsi lelépett egy lányakorú nővel… Hogyhogy nem vettem észre a jeleket? Meg kell néznem a képeiket!

depositphotos_2371481_w.pngSzokványos albumok, mindenki ilyeneket tölt fel a közösségi oldalakra. A gyakorta változó profilképeken Márti egyre szebb és fiatalabb. No persze, hiszen egyre régebbi képeket szkennel be, a legutóbbi fotón talán harminc lehet. Jaj, de gonosz vagyok, gondolta, pedig ezer éve a barátnőm.

Családi fotók. Márti Józsi ölében, Márti Józsi nyakában, Józsi lesegíti Mártit valami szikláról, a szent család a kisdeddel, az újabb kisdeddel és a kisfiúval, a két kisfiú és Márti a pocaklakóval, mindannyian Józsi térdein. Születésnapi torták, egyre több gyertyával és gyarapodó kilókkal a derekak körül. Az új autóban. Az új házban. A szokásos évi nyaralások képei. Boldogság, derű, szeretet, csillivilli mosolyok. Én nem látok itt semmit – morfondírozott.

depositphotos_78592898_w.png
Hoppá! Menjünk csak vissza! Itt valami nem stimmel! Az utóbbi két évben Józsi alig mutatkozik a képeken. Jó, hát ő fotózott. De milyen érdekes! Csipkézett hegyorom, előtérben hangyányi Márti. Márti, szája szélén lecsorduló fagylaltcseppel a galambszartól fehérlő szobor tövében. Zöld mezőben legelésző tehéncsorda, Mártin szalmakalap. Fogyókúrás port hirdető plakát, majomketrec, kóser húsbolt, turkáló előtt, mellett készült felvételek. Micsoda vizuális gúny! Márti sugárzó mosolya egyszeriben szívfájdítóvá lesz. Elvakultan csak Józsit és a kamerát látja, a környezet hidegen hagyja.

S a közös képek, a tények tudatában immár ordítóvá váló testbeszéd. A minden ízében simuló női test és a kép széle felé mutató férfilábak, az enyhén elcsavarodó felsőtest. A kényszeredett mosoly. A képből kinéző, a kamera mellett elsuhanó tekintet. Márti Józsi ölében, de Józsi kezei a pad támlájába kapaszkodnak. Egymás mellett a napozóágyon – a párnás női vállon ernyedten lógó férfiujjak. Torta, nem diszkrét számgyertyával, hanem hat templomi oltárra illő, karvastagságú faggyúförmedvénnyel körberakva – el nem múlóan otromba célzás a múló időre.

A Márti által készített képeken Józsi napszemüvegben, szájzugában kifürkészhetetlen mosollyal. Egyre gyarapodó izomkötegekkel a vállán, karjain. Póló helyett mellkas szőrt villantó kigombolt ingben. Vasalt csizmás lábak, bőrgatyó – Józsi a motoron, a motorcsónakban, vízisízés közben, tandemugrás alatt. Ez az! Kapuzárási pánik. Férfiklimax. Mennyivel szórakoztatóbb, mint a női! Míg Mártit hőhullám gyötri, addig Józsi hősiesen kimotorozik a reptérre, és kiveti magát egy gépből.depositphotos_85856888_w.png

Valóban, szemmel látható volt. Kiszúrta a szemét, azért nem látta meg.

– Vajon mit lát egy idegen a mi képeinken? – jutott eszébe. Ugyan, semmi különös, csak a szokványos albumok: gyakran változó profilképek, családi fotók, szülinapok, nyaralás, béke, boldogság, harmónia… Bár… Az utóbbi hónapokban készült képeken valami nem stimmel: ölelésből kiforduló felsőtest, vállon pihenő, de nem simító kezek, lőj már, aztán hadd menjek a dolgomra feszültség az arcon, kelletlen műmosoly a frissen rúzsozott ajkakon…

Istenem, rebegte maga elé, lehet, hogy nekem is van valakim…?

 

m_szlavik_tunde_60.jpg

Kérjen értesítést a szerzőtől a megjelenés időpontjáról, iratkozzon fel hírlevelünkre itt:

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.16. 16:36

Huszár Boglárka alkotása

14700992_1446164358733572_6154198422781255758_o.jpg

Olaj, vászon.

2009.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

 Értesüljön az elsők között további anyagaink megjelenéséről!

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.16. 08:16

Költő, drámaíró, zeneszerző


14691082_1173252326080891_2077478663383309830_n.jpgPüspökladányban született 1955-ben, a szerenádok éjszakáján, április 30-án. Már fiatalon verseket, dalokat ír, melyeket önálló előadóesteken mutat be. 17 évesen elhagyja szülőföldjét, munkásokkal megy Budapestre. Angyalföldön egy gyárban dolgozik, hajóláncokat készítenek. Pesten Demjén Ferenccel találkozik, akinek elmondja, hogy otthagyta a gimnáziumot, művész szeretne lenni. Demjén arra biztatja, hogy az utolsó fél évet fejezze be, érettségizzen le, aztán jöhet a művészet. Így, Demjén Ferenc hatására Pesten, 18 évesen érettségizik. Tanárai arra ösztönzik, hogy menjen egyetemre. Ő azonban Németországba megy dolgozni. A magyar munkások bérüket nem kapják meg, ezért sikeres sztrájkot szervez. (Karl Marx Stadt, 1974). Ezután hazajön. Szülőföldjén postás lett.

Elindul egy országos dalfesztiválon, ahol gitárral saját verseit énekli. Fődíjat nyer, a zsűri tagjai: Mártha István, Victor Máté zeneszerzők és Ladányi Mihály költő. Később a debreceni Tanítóképző Főiskolán tanul, közben a Csokonai Színházban statisztaként dolgozik. Hamarosan Budapestre megy, az ELTE-re, ahol a Bölcsész karon folytat tanulmányokat. A kollégiumban ismeri meg Maczó Ágnest, aki később felesége lesz.  

Az Egyetemi Színpadon Novák János (aki Cseh Tamással zenélt) rendező asszisztense lesz, Nemes Nagy Ágnes Bors néni c. meséjének megzenésített darabjában. Együtt dolgozik Dajka Margit, Kútvölgyi Erzsébet Verebes István színészekkel.Az egyetem klubjában énekli gitárral verseit, itt ismeri meg Berecz Andrást, aki akkor hagyta el az egyetemet a népdalok miatt. Itt volt a kollégiumban többek között Áder János, Stumpf István, Kéri László, Friderikusz Sándor is.

1983-ban Maczó Ágnessel összeházasodnak Püspökladányban, egyházi esküvőjük Nyírgyulajban volt. Gyermekeik: Kinga, Ágnes (1983), Lilla, Imola (1984), Csenge, Zsófia (1988), Réka, Viktória (1990) és Zerénd, István (1996). Szülőföldjén a nyolcvanas években az egész várost megmozgatja Csontos Gabriellával együtt folytatott küzdelme a szülőotthon fennmaradásáért. Több ezer ember írta alá a tiltakozást, de megszüntették, bezárták a szülőotthont. Ettől kezdve nincsenek szülöttei Püspökladánynak.

Az Élet és Irodalom hasábjain 7 versét közzétéve, Ratkó József mutatja be. Ratkó, Nagy László szellemiségét véli felfedezni verseiben. Egy gyermekvárosban nevelőtanárként dolgozott. 1988-ban irodalmi társaságot alapít Partium névvel, melyet betiltanak. Ekkor jelenik meg első könyve a Vallató remény, melyből ez az idézet való:

„G. Nagy Ilián költészetének meghatározó jegyei: komoly, itt-ott komor mértéktartás, hallatlanul erős felelősségtudat, a szinte mindenütt rövid, kemény sorokba szedett belső fegyelmezettség, az ember mintha a pentatónia ütemét hallaná ki a sorokból. A magányos meditáció hátterében a történelem árnya és múló ideje borzongat: az ember nemcsak az elmúlás szomorúságát érzi, hanem a nagymama, a parasztremete, meg a falu penész-szemöldökű ablakai mögött Európát is” A kritikák azt írják róla, hogy prófétai, váteszi hangot üt meg.

1990-ben feleségét képviselővé választják, aki később a Parlament alelnöke lesz. 1990-től 1998-ig a politika hátterében dolgozik, reklámfilmeket forgat, plakátokat, propaganda anyagokat tervez, készít.  Feleségével együtt több könyvük jelenik meg, melyek közt az egyik leghíresebb az „Új magyar alkotmány” Ilyet eddig senki nem írt rajtuk kívül, egyedül Kossuth Lajos. Életének ezen időszakáról ezt jegyzi Onagy Zoltán író:…”Amellett, hogy boldog házasságban élnek, G. Nagy Ilián feláldozta a maga írói kiteljesedését, s hogy nem a nemzet első írója annak köszönhető, hogy az elmúlt tizenöt évben minden erővel a feleségét segítette…”

A rendszerváltozás után sorra jelennek meg művei: gyermekkönyv, szociográfia, esszék, versek. 1996-ban a fiataloknak Szavainkban a kincs címmel írnak közösen könyvet: Benedek István, Csoóri Sándor, Makovecz Imre, Sütő András, Sánta Ferenc, Szokolay Sándor, László Gyula, Hegedűs Lóránt, Fekete Gyula, Nemeskürty István, Varga Domokos, Maczó Ágnes és G. Nagy Ilián.

2000-ben Jézus születése címmel színpadi művet ír, s elhatározza, hogy népzenészekkel és népi énekesekkel mutatja be azt. Vígh Kristóf zeneszerző felkérte a Szent Korona mise verseinek megírására.  Csokonairól drámát, majd film forgatókönyvet írt. Cs. Nagy Ibolya kritikus a Csokonai drámáját a Hitel c folyóiratban Móricz, Szabó Magda, Páskándi Géza műveinek magaslatában említi.  John Lennonról írt drámáját angolra, németre fordítják.  Egy budapesti templomban felvették megzenésített verseit, dalait, ami CD-n is megjelent. A Független Újságíró Szövetség iskolájában irodalmat tanít, (2013-tól) ahol a diákok a legjobb tanárnak választják meg.

Legutóbbi műve a Csaba királyfi székely nemzeti rockopera. Ő írta az összes versét, és az összes dalát is. A rockoperát előadták Gyergyóban, Püspökladányban, Somlyón, Pécsen. Mindenhol tömegek csodálták nagy sikerrel, mindez DVD-ken is látható. A televízióban karácsonykor ünnepi műsorként az ECHO Tv-ben szenteste közvetítették. Csíksomlyón az előadás napján az utak bedugultak, a város megtelt, 250.000 ember ámult az előadáson fenn a hegyen. Hatalmas siker volt! Magyarországon ő az egyetlen költő, akinek művét ennyien nézték meg.

G. Nagy Ilián a magyar irodalom különleges figurája. Alkotmányt, drámát, operát, verseket ír. Két új operája előadásra vár, új könyveit rendezi. Több könyve kiadás előtt áll, többek között a „Farkassziget mítosza”, a „Trianon-idő”.

* * *

Értesüljön az elsők között további írásaink megjelenéséről!

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.15. 20:00

pitta_2.jpgSokan gödörnek becézték, nekem mindig süllyesztettként él az emlékezetemben a városi stadion egykori röplabda pályája. Ott voltam apró, piaci gyermek, ott voltam bölcsődés, óvodás és ott töltöttem az általános iskola első négy évét. Nekem az volt a szabad idős elfoglaltság, hiszen Papám és Mamám röplabdások voltak, vagy az egyik, vagy a másik edzett, hét végén pedig a csodálatos meccsek voltak. De bármennyire kellemesek az emlékek, mindig beugrik Pitta neve, a pályamunkásé, Bakos Béla gondnok jobb keze, akitől rettentően féltem, csak akkor békéltem meg vele, amikor felnőttem.

A süllyesztett pályán állandóan zajlott az élet, a sport társasági élet fő központja volt, ott mindig történt valami érdekes. A mostani játszótér helyen, ahol a lábteniszpályák voltak, alakították ki a Gödröt, a salakos röplabda pályát, oda költözött az Építők csapata a Széchenyi utcáról Apám vezérletével. Belül a játékteret alakították, volt egy kis kifutó rész, körben beton ülőkék voltak és az egyik oldalon pedig a kezdetleges eredményjelző, kézzel hajtották a számokat jelző lapokat. A vasárnap az sporttal telt, reggeltől estig kint voltunk a stadionban, kezdődött a férfi, vagy utána a női röplabda meccs, utána jöttek a kosarasok, arrébb a kézilabdások, vagy a focisták zárták a napot. A városközpontban felszálltunk a villamosra, aztán a stadionnál leszálltunk.

Én teljesen szabadjára voltam engedve a stadion területén, egy dolgot kértek szüleim, ne kódorogjak el. Évekig sikerült is, egyszer azért kisördög bennem volt, kimentem a stadion elé a villamos pályához, rátettem az egyik lábam a sínre és vártam a villamost, hogy majd elugrok. Jó játéknak tűnt, a villamosvezető viszont leállította a masinát, megkergetett, elkapott és elvitt a Kitérőig, a mostani Tölgyes csárdáig, ott tartott addig, amíg halálra vált szüleim nem jöttek érte. Természetesen kioktatta őket, hogy mit képzelnek, hogy egy négy éves gyereket szabadjára engednek a sínek között. Ez jó tanulólecke volt, betartottam a szabályokat.

A másik kedvenc időtöltés a büfé volt Liza nénivel. Bakos Béla bácsi olasz hölgyet vett el feleségül, aki akkoriban még törte a magyart, igazán temperamentum volt, kiosztotta tisztességesen a sportolókat, szurkolókat, rend volt körülötte. Nekem a csatos bambi volt a kedvencem, megkaptam ingyen, felírta egy papírra, este vagy hét végén Apám fizette az összeget, mindig ugyanazt mondta: hogy bírtam meginni ennyit? Valószínűleg csatos bambi ivásában csúcsot döntöttem, hát persze, nekem ingyen volt és nagyon finom. Liza néni a szikár, törékeny asszony, évekkel ezelőtt még találkoztam vele a városban, sajnos az utóbbi években már nem mozdult ki a lakásából, s a napokban hunyt el. Férjét, Béla bácsit, akinek horgászás volt a kedvence, már rég eltemette. Béla bácsi egyszer Apámat is elhívta pecázni, de egy óra múlva Papám elmenekült, nem bírta a szűk csónakban az egy helyben ülést szó nélkül. Ha már Béla bácsira esett a szó, aki hatalmas hordó hasával ült a traktorra és egyengette a focipályát, mellette mindig ott volt a cirokseprűjével a félelmetes Pitta. Szegény a második világháborúban légnyomást kapott egy gránáttól, beszédét nehezen lehetett érteni, és a löket érződött a cselekedetein. Akkoriban nem lehetett bárkinek a foci, vagy a röplabda pályán labdázni, mert Pitta a seprűjével elüldözte, miközben válogatott és sokszor érthetetlen sértéseket kiabált. Ott rend és fegyelem volt, hányszor megkergetett minket, amikor illegálisan akartunk focizni! Persze, mi is rájátszottunk, sokszor idegesítettük, szerencsére Pitta, ahogy öregedett, egyre rövidebb távon bírta a futást, de a seprű rázogatása az nagyon ment neki. Öregkorában sokszor találkoztam vele, halála előtt kis cigire, sörre kért pénzt tőlem, mindig mosolyogva néztem rá, mondtam neki, mennyiszer megkergettél, de akkor már csak bólogatott.

Apám és Anyám meccsein több százan voltak, igazi népünnepély volt. Ott csak akkor maradt el a meccs, ha a süllyesztett pályára befolyt a nagy mennyiségű esővíz és használhatatlan volt a pálya, de áprilistól októberig hatalmas csaták voltak. Bőrlabdával játszottak, az jól megszívta a vizet, úgyhogy egy-egy ütés után rendesen csípett. Na és a sérülések! A salakon a mentésnél egyfajta guruló technikát kellett alkalmazni, mert ha valaki egy labda után ugrott, akkor az alkarja, a csípője, a térde tiszta sebes lett. Akkoriban még kisebb vérzés miatt nem állították le a játékot, a következő meccsig lehetett ápolni a sebeket. Szerencsés helyzetben voltam, mert Apám után Kis Dezsőnek, Kis Dömösnek hívtak, ráadásul kis duci gyerek voltam, mindenki kedvence. Legszívesebben ott ültem a jegyzőkönyvvezetői asztal mögött, mindig Boros Sanyi vezette a jegyzőkönyvet, akinek 1956-ban a Damjanich laktanyánál egy gránát leszakította az állkapcsát, amit saját bőrével, húsával pótoltak. Én nem emlékszem, hogy valamikor is féltem volna tőle, hiszen ő mindig ott volt a csapattal, mint intéző, jegyzőkönyvvezető. Arra viszont igen, hogy kis barátaim igencsak zokogtak, amikor Sanyi szerette volna őket ölbe venni. Ő természetesnek vette, a kicsik viszont csak nehezen szokták meg a kinézetét. Semmi gond, én nagyon csíptem, főleg a balhékat, az elég sokszor volt, mert a jegyzőkönyvben szereplő szám nem egyezett az eredményjelzőn lévővel és mindig a hazai csapatnak volt több pontja a jegyzőkönyvben. Művész volt ebben, úgy tudott egy-egy pontot behúzni, hogy az ellenféltől hárman is nézték! De sokszor nyertünk, és ez volt a lényeg. Apám volt a nagy bombázó, Boros Sanyi mindig mondta, azért volt vizes a pálya, mert egy-egy ütése után feljött a talajvíz! A legnagyobb ünnepség akkor volt, amikor Apám 1000. meccsét játszotta nyíregyházi színekben, Anyámmal azóta se tudjuk, hogy számolta ki, de neki kijött. Alig bírtam el a virágcsokrokat, meg a konyakos, boros üvegeket, a Trabant csomagtartója tele volt az ajándékokkal.

Aztán egyszerre vége szakadt a süllyesztett pályának. Elkezdődött a teniszpályáknál a fedett teniszcsarnok építése, amiről talán a legtöbbet Pázmándi Józsi bácsi tudott beszélni. Csak halkan jegyzem meg, hogy állítólag a szomszédban folyó főiskola építkezéséből egy kis építőanyag kimaradt, abból építették meg két nyíregyházi amatőr teniszező tervei alapján a csarnokot. Józsi bácsi koordinálta az építkezést, többek között a röplabdások dolgoztak a földmunkán, a nemrég meghalt Racskó Tibi bácsi, aki a 110-esben volt oktató, az ottani gyerekeket hozta szakmai gyakorlatra. Igazi kaláka volt, elkészült a csarnok, a röplabdások átköltöztek, a süllyesztett pályát még egy darabig meghagyták, aztán betemették.

Maradtak a fotók, s maradtak a becenevek, érdemes szemezgetni közülük: Patyi, Ubul, Kis és Nagy Szamóca, Csocsó bácsi, Csiri, Gunyi, Pubi, Csizi, Taki! Sajnos, többségük már nincs közöttünk, legutóbb Parti Józsi, becenevén Gunyi hagyott itt minket!

***  mcs1.jpg
                                                                                                                                                                                   

  Írta: Máthé Csaba

Értesüljön az elsők között további írásaink megjelenéséről!

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.14. 20:07

depositphotos_2961026_w.png

Szemelvények M. Szlávik Tünde megjelenés előtt álló kötetéből

Amíg gyerekei kicsik voltak, naponta lelkükre kötötte: ne álljanak szóba idegenekkel. Mióta betöltötte a hetvenet, unokái kérik ugyanerre: Nem olyan világot élünk. Bajod eshet, Mama. Itt vagyunk mi, velünk beszélgess. S mivel idegenek ritkán fordultak meg a szűk utcácskában, igazából nem is volt nehéz betartani a fiatalok kérését.

A kis csapatot akkor pillantotta meg, amikor a villanyóra-leolvasó után bezárni készült a kaput. Éppen letértek a főútról, járda híján az úttesten sétáltak.

Először a madonna arcú kismamán felejtette rajta a szemét. Az az újmódi celebruha volt rajta, ami a férfiak frakkjára hajaz; nevetséges, a tévében sem szereti látni, de a nő szépségén még ez sem tud rontani. Bár az amúgy is rövidebb elülső rész a pocak miatt felhúzódva jóval átlépte az illendőség határát, ám az alá felvett szűk fehér nadrágocska javított a helyzeten. Hátul feltűzött hajából egy tincs elszabadult, s az arcába lógott.

Sötétkék babakocsit tolt, időnként megigazítva a kast, hogy a nap ne tűzzön a pici szemébe. Ilyenkor hajtincsét egy gyors mozdulattal a füle mögé simította. A kocsiba jobbról-balról két fidres-fodros, hószín ruhácskás, koromfekete hajú angyal kapaszkodott. Szökdécselésük miatt a kocsi teteje újra és újra hátracsúszott. Már csak háromháznyira jártak, az öregasszony a kapufélfába kapaszkodva egyik fájós lábáról a másikra helyezte át a testsúlyát, s gyönyörködött a békés látványban.

depositphotos_37479239_w.pngAnyuka türelmesen tolt, igazgatott, simított, tolt, igazgatott, simított, a lánykák lépteik ütemével egyező ritmusban valami nótát dalolgattak, a madarak is énekeltek, a méhek szelíden zsongtak, a nap kedvtelve nézett alá. Bájos kislányok, ritkán látni ilyen szépséges családot, ezt meg is mondom nekik, gondolta. Elengedve szilárd támaszát levegőt vett, s mosolyogva előrébb lépett. Már csak pár lépésre jártak, amikor hirtelen megértette a szöveget. Jánoskáról szólt, aki befingott a lábosba… A kislányok hajukat rázva fintorogtak az öregasszony felé, közben egyre nagyobbakat szökelltek, kétfelé rángatva a babakocsit.

–A g@cibe! – szólalt meg érdes hangon a madonna, mire a kislányok a refrénnel feleltek: – Bumm-bumm-bumm...

Lélekjelenlétét megőrizve úgy tett, mintha mi sem történt volna. Átnézett rajtuk. Jobbját felemelve a szemközti ház felé intett, mintha csak visszaköszönne: – Magának is, szomszéd! Aztán amilyen gyorsan telt dagadt lábaitól, behátrált a kiskapun. Csak a deszkák jótékony takarásában kezdett el göcögve, öregesen kuncogni: – Az anyátok, bumm-bumm-bumm!

 

 

m_szlavik_tunde_60.jpg

Kérjen értesítést a szerzőtől a megjelenés időpontjáról, iratkozzon fel hírlevelünkre itt:

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.13. 16:25

Nyugalmazott főiskolai docens, történész

Nyíregyháza

szszb_32_lm_dr_sallai_jozsef.jpgA tanár úr anekdotaként meséli, hogy édesapját már a második világháború első évében elvitték katonának, és csak sok év múlva jött haza, amikor ő a betűvetéssel már megbarátkozott. Addig azt hallotta anyjától és nagyanyjától, hát vajon Berti hogy van, mikor jön, stb. Amikor aztán megérkezett, megkérdezték tőle – Na, ki van itt? – büszkén vágta rá, hát Berti. Minden élet a történelem egy olyan része, amely visszatükrözi legalább három generáció életét. Így aztán vannak, akik csak utóbb észlelik, hogy nagy korszakok nyomait hagyta benne már a gyerekkor is. Ez a szívszaggatóan aranyos történet mutatja, hogy az 1936-ban Tiszaszentmártonban született gyermek sorsában milyen nagy szerepe volt az édesanyjának, Szabó Idának, aki a kevéske föld megművelése mellett igyekezett fiáról gondoskodni, és anyósával együtt visszavárni a családfőt. Az emlékezés mégis csak a meleg otthont, a szeretetet, a taníttatásáért vállalt munka tiszteletét, köszönetét eleveníti fel a család egyetlen gyermekében. Megjegyzi, ő még az élő a népi kultúrában nőtt fel. Boldog nosztalgikus pillanat, amikor bekapcsolódik a beszélgetésbe a feleség, az egykori utcabeli Kovács Olga. Anyósom engem úgy kért még meg mennyének, hogy az „Édesanyám kössön kendőt, selymet a fejére” nótát Jóska üzeneteként adta elő. A gyermekszerelemmel kezdődő kapcsolat ma is tartó boldog házassághoz vezetett. Fiaik, István és Zoltán, szintén tanárok lettek, ma pedig a három szép kislány unokájukban gyönyörködhetnek.

A Tisza ölelésében megbúvó szülőfalujának múltja messze évszázadokra tekint vissza, a folyamatos háborúk tették nehezebbé az itt élők megélhetését, mégis volt rá példa, hogy aki szorgalmas, messzire eljusson, hivatásában kiemelkedjen. Sallai József előbb orvos szeretett volna lenni, és hálás szívvel gondol a doktor bácsira, aki jó tanáccsal és biztatással segítette, de lehetőségei más irányba indították. A kisvárdai Bessenyei Gimnáziumban szerzett jeles érettségivel a debreceni Kossuth Lajos Egyetem történelem – földrajz tanári szakjára jelentkezett 1955-ben. Úgy érezte, így kevesebb terhet jelent a szüleinek, ma viszont azt mondja:

- Hivatást elsősorban a tanítás iránt éreztem. A legnagyobb öröm volt számomra a tanítványaim sikereit látni vagy arról hallani.

A katedráig vezető úton sorsfordító idők jöttek. Szinte valamennyi oktatási reformot megélte. Épp akkor vezették be a nyolcosztályos általános iskolát, amikor már végzett volna. A továbbtanulást központi irányelvek és kvóták szabályozták, így kezdett előbb a magasépítő-ipari technikumban, de végül sikerült a humán érdeklődésű diáknak a közelebbi Bessenyei Gimnáziumban tanulnia. Amikor a tanulmányait kezdte, az egyetemen sok kiváló professzor dolgozott. Mindez arra ösztönözte a vidéki fiatalembert, hogy a könyvtárban töltse szinte az összes szabadidejét, és magába szívjon minél több ismeretet. Eközben megrázta a felsőoktatást is az 1956-os forradalom és az azt követő tisztogatás. Ugyanakkor itt kezdett oktatni az a fiatal generáció, akikkel Sallai Józsefnek egész munkássága idejére megmaradt a jó baráti és szakmai viszonya.

Tanári pályáját a nyíregyházi Bessenyei György fiúkollégiumban kezdte.  A szorgalmas, megbízható fiatal pedagógus előtt a 60-as évek elején több szakmai út nyílt meg. A kollégium mellett óraadó volt a Vasvári Pál Gimnáziumban, ahol 1962-ben igazgatóhelyettesnek választották meg. 1965 – 67 között, maradva a gimnázium állományában, a történelem és a földrajz tárgyak megyei szakfelügyeletével bízták meg. Ezek a munkák nemcsak a fiatal házasok családalapítását segítették, hanem olyan szakmai felkészültséget eredményeztek, amire a későbbi évtizedekben támaszkodhatott. 1967-ben az akkor már nappali képzést is indító nyíregyházi pedagógiai főiskolán elnyert egy történelem oktatására kiírt tanársegédi állást. Itt volt egy újabb oktatási reform, hiszen a főiskola szervezetének, oktatói gárdájának ez volt a hőskora. A formálódó történelem tanszéken Hársfalvi Péterrel ketten tanítottak minden tárgyat. Sallai József az egyetemes történelmet és a történelemtanítás módszertanát vállalta. Különösen sokat tett a történelemtanárok módszertani felkészítéséért. Tudományos munkája, doktori kutatása is ehhez kapcsolódott, miközben adjunktus, docens és főtanácsos lett. Emellett azonban számos közéleti megbízatása volt. Kettőre szívesen emlékezik. Egy ciklusban a főiskola főigazgató-helyettese volt, és évekig irányította a személyzeti munkát. Ma is aktívan dolgozik, elsősorban a honismereti, a helytörténeti munkákat lektorálja, ír cikkeket, recenziókat, vállal előadásokat, és örül, hogy sikerült megszerkesztenie, megírnia Tiszaszentmárton monográfiáját. A nyolc évtized a munkabírását és kedvét nem csökkentette, igyekszik ma is a tudását megosztani.      

 Értesüljön az elsők között további írásaink megjelenéséről!

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.13. 07:28

Írta: Szilvási Csaba                                      

           


ketsporascsiperke_masolata.jpgEbben az évben kimaradt az életemből a hagyományos szatmári gombaszedés. Ezért aztán nem tudom, legelésztek-e az idén ősszel is a panyolai erdő avarján a foltos kalapú, sűrű, rózsaszín húsú erdei csiperkecsordák, gangoskodtak-e az út menti nyárfák alatt a fűszeres ízű keserűgombák, s pöffeszkedtek-e fehéren a Túr-parton, a csípős csalán rengeteg erdejében a pufók pöfeteggombák fehér gomolyái.  Azt sem tudom, álltak-e a nyája nélküli pásztor, a görbén búsuló vadkörtefa mellett a mándi határban a vadzöld „boszorkánykörökben” a réti csiperkék, s a jánki erdőben pipiskedtek-e a tarka esernyőjű, kecses lábú „őzlábgomba-kisasszonyok”.

Csak a fehérgyarmati legelőn, ahol (az út mellett leállítottam az autót, hogy egy kicsit körülnézzek) láttam a földre dobott, elszáradt virágcsokrokként búsuló szegfűgombákat, amelyek szomorúan zörögtek bele a szélben síró szamárkórók bánatos énekébe. Illatuk nem töltötte be a levegőt.

Most a Vértesben bóklászom gomba után. Tavaly ilyenkor errefelé már rengeteg fenyőpereszkét, rizikét, sőt még óriás vargányát is lehetett találni, de az idén, úgy látszik, itt sem jár szerencsével a magamfajta, kellő helyismerettel nem rendelkező gombaszedő. 

Vagy mégis? Lám csak, a természet mindenütt képes megajándékozni azt, aki szeretettel közeledik hozzá! Mint a csikorgó tél végén virágba borult mandulafa, valóságos kis csiperkeerdő pompázik egy szarvas- és őzbogyók táplálta pázsitos tisztáson.  Az utóbbi napok kisebb esőiben, vagy inkább csak a hajnali harmatban fogant, szűzfehér, még tokos kis bunkócskák kínálják magukat. Ernyőjüket nem húzzák fel, talán félnek, hogy minden nedvességet kiszippant belőlük a bágyadt őszi nap, s elszárítja őket az ide sötétlő meddőhányók ritkás, sárga fűvel borított gerincét borzoló, őszi szél.

Elmerülök a gombaszedés ősi élvezetében. A természetimádásnak valami különösen zsongó, vallási áhítata fog el. A lelkem mélyén pogány boldogságot érzek. A füvek, a fák, a szélkiáltó madár hangja, a szellő kedves neszezése, minden bennem ömlik, árad szét.

Egy pásztoremberféle közeledik hozzám. Barátságosan nyújtja felém minden bizonnyal lófékező, pányvavető, csorba körmű őseitől örökölt nagy, kérges kezét, amelynek kialakításában talán az őket követő, munkássá „átnyergelt” bányászfelmenői is szerepet játszottak. Aztán lehajol, segít a gombaszedésben, hogy örömet szerezzen nekem, az idetévedt idegennek. Lassan alig fér már a szatyromba a „zsákmány”. Ha tudtam volna, hogy lesz gomba, kosarat hoztam volna.

Közben beszélgetünk, időjárásról, horgászásról, mindenről, ami éppen eszünkbe jut. Élvezettel hallgatom gombaszedő társam tiszta beszédét, amelybe még véletlenül sem keveredik egyetlen trágár szó sem.  

Amikor elköszön tőlem, utánanézek, és elgyönyörködöm a Vértes hegyeinek – a Kárpátok beregszászi-nagyszőlősi vonulatát idéző – mélykék koszorújában és a magasságos, tiszta, kék égboltban.

A természet mindenütt gyönyörű. „Minden ember király”  mondja Kosztolányi Dezső. Itt, a réges-rég elszállt pitypangpihék, az elszáradt kakukkfüvek, a tovatűnt, kicsiny, smaragd testű szöcskék alvó „Csiperkerózsika”-birodalmában én is királynak érezhetem magam. De, ha a szatmári Szegfűgomba-birodalmamra gondolok, azért mindig egy kicsit kiűzött királynak is.

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek!

Olvassa el a szerző további műveit is: Szilvási Csaba tárcái         

 

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.12. 19:36


Polgármester

Sáta

szszb_32_ki_szalmas_zsoltne.jpgKiterjedt idősgondozás, telt házzal működő nyugdíjas klub, egyre javuló közbiztonság, vagyis egy élhető falu képe kezd kibontakozni az egykor térségi vezető szerepet betöltő Sáta községben. Pedig két évvel ezelőtt már az újonnan felállt önkormányzat feje fölött lebegett a következő csődeljárás az akkorra felhalmozott adósságok miatt. A gondos gazdaszemlélet és az állami mankó azonban kihúzta őket a bajból és elindultak a fejlődés irányába.

– Olyan sokan kerestek meg a 2014-es választások előtt, hogy el kellett vállalnom a polgármester jelölést. Komoly dilemma előtt álltam, hiszen szerettem a pedagógus munkámat, míg a mérleg másik serpenyőjében szülőfalum sorsa volt a tét. Mivel 2010-től másfél éven át dolgoztam képviselőként, volt rálátásom az önkormányzat helyzetére, ezért úgy döntöttem, átmenetileg szüneteltetem a tanítást és igyekszem rendbe tenni Sáta dolgait. Nehéz volt az első pár hét, hiszen a pénzhiány miatt veszélybe került a hivatali dolgozók fizetése is. A hitelezők ugyanis a választás után két héttel már inkasszózhatták az önkormányzat számláját, amit megközelítőleg százmillió forint adósság terhelt. Társadalmi megbízatású polgármesterként kezdtem a munkámat, de hamar rájöttem, hogy a település irányítása egész embert követel, ezért kértem  a státus megváltoztatását, amit engedélyeztek. Aztán 2014 december elején igényt nyújtottam be rendkívüli önkormányzati támogatásra, amelyen 67 millió forintot nyertünk. Ehhez az összeghez társult a szigorú gazdálkodás és ma már elmondhatom, hogy önkormányzatunknak nincs kifizetetlen számlája  – beszélt polgármesterségének első időszakáról Szalmás Zsoltné.

Tősgyökeres sátai család gyermeke az 1970-ben született Erika. Az általános iskolát falujában végezte, majd 1988-ban az ózdi József Attila Gimnáziumban érettségizett és felvették Egerbe a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola orosz-történelem szakára. Házasságkötése után levelező tagozaton tanult tovább, mert közben képesítés nélküli pedagógusként elhelyezkedett a sátai iskolában. Aztán 1992-ben megszületett Zsófia lányuk, aki ma már gyógyszerész. Őt 1996-ban Alex követte, ő jelenleg a Miskolci Egyetem mérnök-informatikus szakának hallgatója.

Újabb diplomájához a magyar szakot végezte el, majd a fejlesztő pedagógus diplomát is átvehette a 2000-es évek elején. Házat építtettek a faluban, két gyermekük a helyi iskolában végezte el a nyolc általánost. Aztán 2011-ben bekövetkezett a sokk, a lecsökkent gyermeklétszám miatt bezárták az intézményt és így Erika átmenetileg állás nélkül maradt.  A pedagógus szakmát 2012 elejétől gyakorolta újra, az ózdi Bolyki Tamás Általános Iskolában óraadóként foglalkoztatták. Szeptemberben már az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában állt a katedrára, ahol a választásokig magyart tanított és fejlesztő órákat tartott.

Az önkormányzati munkába 2010-től kóstolt bele, a megválasztott képviselők közül ő kapta a legtöbb szavazatot. Hamar rájött, Sátán nem zajlik érdemi munka, ezért másfél év után kilépett a képviselő-testületből. Így jött el a 2014-es választási év, amikor tagja volt az országgyűlési és az Európa Parlament helyi választási bizottságának. Az önkormányzati választás előtt viszont már nem vállalta el ezt a megbízást, mert akkorra meghozta döntését és a három polgármesterjelölt közül neki szavaztak bizalmat a helybeliek. Mivel a Fidesz által támogatott jelöltként indult a választáson, a kormányzópárttal közösen érték el a győzelmet. Meglepetés a falu helyzetével kapcsolatban nem érte, hisz két csődeljárás után az elődje megalapozta a harmadikat is. Ezt azonban  sikerült elkerülnie.

A Start munkaprogram keretében útjavításokat végeztek, parkosítottak, kocsibeállókat építettek, helyreállították a közintézmények kerítését, piacot alakítottak ki, felújították a szabadtéri színpadot és burkolták az árkokat és átereszeket. Mezőgazdasági tanfolyamot indított, majd két hektáron beindult a zöldségtermesztés, amihez gépeket vásároltak. Kőműves, festő tanfolyamot is indított a TKKI által. A tanfolyam résztvevői, oktatói alakították ki a KMB-s irodát is, amit 2015-ben adtak át, és amelyik a térségben az egyik legjobban felszerelt rendőrségi bázis. Ennek is köszönhető, hogy szinte nullára csökkent a bűnözés, mert a működése óta több bűnöző került rács mögé.

Az 1227 fős településen régóta vitát generált a temetésen történő harangozás, mert a római katolikus egyház csak egyházi temetéseken adta a harangszót a szertartáshoz. Elkészült az új lélekharang és a harangláb, így ez a kérdés is lezárult. A világháborús emlékműről egykor eltávolított turulmadár eltűnt, de helyébe egy új kerül.

A 2015-ben nyert mikrobusszal számos feladatot megoldanak, új pályázataik pedig szociális konyha- és étkező kialakításáról, új óvoda és bölcsőde építéséről, valamint az orvosi rendelő bővítéséről szólnak.

***  kovacs_istvan.jpg

Írta:

Kovács István 

Kérjen értesítést a szerzőtől a megjelenés időpontjáról, iratkozzon fel hírlevelünkre itt:

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.12. 10:58

A Gyermekmosoly Családi Napközi szolgáltatást nyújtója

Nyíregyháza

szszb_32_tk_cseres_hajnal_1000.jpgGyermekéden – olvasható a nyíregyházi Új utca 27/b. alatti, kétszintes családi ház bejáratánál. Az előszobából valódi paradicsomba léphet a látogató. Első pillanatra feltűnik: minden azt szolgálja, hogy a gyerekek játékosan, önfeledten töltsék napjaikat. Amit elképzelhet egy apró emberke, az itt megtalálható: fejlesztő játékok, színes bútorok, mesekönyvek és ami a legfontosabb, mosolygó tündérek, gondozónak öltözve. Cserés Hajnalt az Isten is a szolgálatra teremtette, szakszerűen magyarázza, mivel tudják elősegíteni a Gyermekéden Családi Napközibe érkező kicsinyek mindennapjait. Ő személy szerint a 3 csoport közül a Gyermekmosoly névre kereszteltet irányítja a november elsejei nyitástól kezdve. Még két csoportba jelentkezhetnek az érdeklődők: a Gyermekkacaj Családi Napközit Pál Orsolya vezeti, a Gyermekédent Forró Lénárt Enikő fogja össze. Gyermekéden az egész intézmény neve, ám az egyik csoportot is így hívják. (Cserés Hajnal kollégáival a kép bal oldalán)

Az egyházi fenntartású intézménybe 21 kisgyermeket várnak. Felveszik már a 10 hónapost is, de az alsó korhatárt 1 éves kornál tartják ideálisnak. Legfeljebb 5 éves korig vehetik igénybe a szülők a családi napközi szolgáltatásait. Kivételt az jelent, ha szakértő vagy szakorvos írásban tanúsítja, hogy a gyerek még nem óvodaérett. A vonatkozó törvények szerint családi napközibe még ebben az évben járhat óvodáskorú, 2017. január elsejétől viszont csak bölcsődét üzemeltethetnek ebben a formában.

Örömteli, feszültségektől mentes hétköznapokat biztosítanak az intézménybe járó 21 gyermeknek. Egy csoportban mindössze heten lesznek és két gondozónő vigyázza minden léptüket. Keresztény alapú nevelést terveznek, ami azt is jelenti, hogy az étkezés előtt közösen imádkoznak. A rituálé mellett sokkal nagyobb hangsúlyt kap az a tény, hogy a szülők tiszteletére, a szófogadásra, a helyes viselkedésre, a műveltség elsajátításának fontosságára nevelik a legfogékonyabb korban lévő kicsiket. Megtanítják őket arra, hogy a stressz helyzetet – például a másik gyermek elveszi a játékát – hogy lehet úgy megoldani, hogy ne győztesek és vesztesek maradjanak a pályán, hanem közös megelégedéssel zárják a vitát. Mi ez, ha nem felkészülés a felnőtt életre?

Másban is megmutatkozik a jövőtervezés. A mindennapos időtöltések közt sorolja Hajnal a szabad játékot, a közös éneklést, a zeneeszközök – csörgő, dob, ritmusbot – használatát. Mondókázás színesíti a programot, ezt angolul is megtehetik. Speciális fejlesztő eszközöket szerzett be a fenntartó. Például a szem és a kéz összehangolását, a színvilág gazdagságát, a mozgáskoordinációt, a finom motorika kialakítását szolgálják a gyermekbarát játékok.

Elhivatott szakemberek ülték körül az asztalt október 11-én. A pedagógiai végzettségű, a védőnő, a kisgyermek-gondozó, a nyelvoktató, a dajka azon fáradoznak, hogy valóban otthonosan érezzék magukat a családi napközibe érkezők. A háromszori étkezés természetes, mint ahogy az is, hogy a hivatalosan megszabott, 8-16 óráig tartó elfoglaltság a szülői kérésre rugalmasan változtatható. Ha kell, akár reggel 7-től, de fél 8-tól mindenképpen bejöhet a gyerek. Ha pedig a szülő nem ér oda 4 órára, semmi baj, akár 5 órakor is hazaindulhatnak. Ismerve a munkahelyek eltérő időbeosztását, a családi napközi természetesen alkalmazkodik: lehetőség van egésznapos, félnapos vagy akár néhány órás gyermekfelügyeletre is.

gyermeke_den.jpgAki már jár valamelyik bölcsődébe, mégis az Új utcai családi napközit választaná, gond nélkül átjelentkezhet. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, akár személyesen a helyszínen, akár telefonon vagy e-mailben szeretne többet megtudni a részletekről. Cserés Hajnalt a 06-20/8860-381-es számon vagy a csereshajnal@gmail.com e-mailen lehet elérni. Pál Orsolya száma 06-30/244-8450, a Forró Lénárt Enikő elérhetősége 06-70/3670-776. Elsősorban Nyíregyházáról és térségéből, de akár az Észak-Alföldi Régió bármely településéről jöhet kisgyermek a családi napközibe. Bizonyára megnyeri a szülők tetszését, hogy az általában igen drága magánintézmények gyakorlatával ellentétben a Gyermekédenben mindössze 10 ezer forintot fizet havonta az elhelyezésért a szülő. Ehhez jön még a háromszori étkezés díja, de még így is sokkal kedvezőbb a belvárosi családi napközi igénybevétele.

Nemcsak nevében, de szellemiségében is gyermekbarát környezetet varázsolnak az újonnan nyíló családi napközibe. A hit, a szeretet, a kedvesség, a törődés, a másik elfogadása és még egy sor pozitív érték, amelyhez következetesen ragaszkodik a fenntartó és valamennyi gondozó is természetesnek veszi ezt. Már csak az a kérdés, kik lesznek azok a szerencsés „Gyermekédenesek”, akik leghamarabb jelentkeznek, hisz november elsején már tárt ajtókkal és nyitott szívekkel fogadják az érkezőket.

***  TK bélyegkép.jpg

 Írta:

Tóth Kornélia

 Értesüljön az elsők között további írásaink megjelenéséről!

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.11. 21:00

depositphotos_75944811_w.png

Szemelvények M. Szlávik Tünde megjelenés előtt álló kötetéből

A pedagógus munkáját csak felületesen ismerők szerint unalmas lehet évről évre ugyanazokat a memoritereket végighallgatni. Fogalmuk sincs arról, hogy a több száz előadott vers alapján micsoda izgalmas archetípusok rajzolódnak ki a figyelmes szemlélő előtt. A teljesség igénye nélkül megosztanék párat.

A magabiztos: Keze elsőként lendül a levegőbe, összezárt lábakkal, ajkán játszi mosollyal, egyszerűen, szépen előad. Az utóbbi években feliratkozott a kihalófélben lévő fajok listájára.

A magát kérető: Csak hosszas unszolásra hajlandó felállni, megvárja, míg minden barátnője egy emberként kiabálja: Tudja, tuuúd-jaaa, nekem már felmondta! Ekkor felpattan, körülnéz, mindenki jól látja-e, s apró bakikkal bár, de végigmondja. Néhol még hangsúlyoz is…

depositphotos_51326411_w.pngA tovalöködönc: Az első versszakok viszonylag jól mennek, de aztán megakad, s úgy kell tovább lökdösni. Elég neki néhány szótag, de azok nélkül csak a szemét forgatja izzadva.

A halogató: A legvégén szeretne sorra kerülni, addig is bőszen magol. Saját ütemben halad, nem foglalkozik az éppen felelővel. Végül még akármi is lehet belőle.

depositphotos_6325974_w.pngA mindenkivel együtt mondó: Akárhányan felelnek előtte, mindenkivel együtt szaval. Optimális esetben csak a szája mozog, ha nagyon belefeledkezik, félhangosra vált, és időnként beelőz. Ilyenkor jönnek a Tanár néniiiííí, súúúúg! bekiabálások. Ha sorra kerül végre, kiderül, hogy csak papírhuszár ő is.

A súgó: Száját eltakarja a nyitott tankönyvvel, folyamatosan résen van. A legjobb színházi szakembert megszégyenítő pontossággal tudja, mikor kell akcióba lendülnie a takarásból. Szeme a könyv fölött a tanárt követi, sugárzik belőle az ártatlanság. Fogalma sincs róla, hogy kilógó füle a szájával együtt mozog…


Akinek egyedül nem megy:
Későn fogott hozzá a tanuláshoz, ezért soronként legalább egy szót elő kell neki énekelni.

A nemtudomka: A magát kérető és a tovalöködönc keveréke. Az utolsó pillanatig ki sem bújik a könyvből, olyan nehezen csukja be, mintha az ólomból lenne. Lassított felvételnek tűnik, ahogy feláll, aztán hirtelen felgyorsul. Mintha vízbe ugrás előtt szippantana egyet még utoljára a levegőből, feltépi a könyvet, vet bele egy utolsó kétségbeesett pillantást. Hadar néhány sort, felvisít – Íííííí! –, leül, sőt, leveti magát a padra, mint akit letepert az álomkór. Ezt még kétszer megismétli, mire vagy a végére jut, vagy elfogy mindkettőnk türelme.

depositphotos_49451447_w.pngA pedig tudtam: Mintegy refrénként ismétli minden megakadáskor, szerencsés esetben átmegy tovalöködönc-be. Legdurvább mutációja a B@ssza meg, pedig otthon tudtam.

Az izzadós: Hangja nincs, csak a víz szakad róla percekig.

A nem is tudtam: Nem tudta, hogy mára kellett megtanulni, nem tudta, hogy ma is van irodalom, nem tudta, hogy B hét van, sőt, itt sem volt két hete azon az órán, amikor a verset feladtam.

A nyegle: Épp csak a lábát nem teszi fel az asztalra, úgy közli, hogy írjam be nyugodtan az egyest. Vannak teljesíthető kívánságok…

A legvégére hagytam a legizgalmasabbat, amely önmagában ezer színű, akár a tavasz:

A megőrülős: Nagyon akar! Vers közben váratlanul haját tépi, falba fejel, párszor megpördül tengelye körül, kezével remekül hozza légzongorázás közepette a Sors szimfóniát, hadar, szuszog. Mindezt képes akár egyszerre is művelni. Ritkán jut tovább a második versszaknál, ott beszakad a madzag, és átmegy pedig tudtam-ba.

Ha már kiismertük a csapatot, őt érdemes a legvégére hagyni, mert a tanár életébe is kell egy kis vidámság.

 

 

m_szlavik_tunde_60.jpg

 

Kérjen értesítést a szerzőtől a megjelenés időpontjáról, iratkozzon fel hírlevelünkre itt:

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.10. 17:34

Biszák László alkotása

14611060_1439070619442946_4472783383435060635_n.jpg

Akril

2011

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.09. 08:03

00134_15_barath_laci.jpgKutya kemény tudott lenni, ordítozott, kiabált a munkatársaival, de gyorsan elmúlt a haragja, utána már kisimult az arca és szinte kenyérre lehetett kenni. Egyetlen gyermeke, lánya, Anette volt a mindene, neki, na és a kézilabda csapatnak bármit megadott. Megérdemelten fürdött a sikerben, manapság is rengetegen emlegetik a nyíregyházi kézilabdások sikereit, hozzátéve Baráth László nevét. Laci bácsi, ahogy mindenki hívta, hat éve hagyott itt minket.

Lángolt, izzott körülötte a levegő, azonnal akart mindent és el is érte. A Kárpát-Hús név a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején fogalommá vált, részben az általa gyártott hústermékek, de talán sokkal inkább a nevét viselő kézilabda csapat miatt. Micsoda reklám volt akkoriban, amikor a csapat megverte a világverő Fotexet, vagy például a Dunaújvárost, s volt olyan idény, amit hazai pályán veretlenül zárt. A kézilabda révén megismerték a céget, a termékeit, úgyhogy a húsos cég a kézilabda frigye igencsak gyümölcsöző volt. Amikor sikerült a Kubából érkező és válogatott kézilabdásokból álló kontingensből két játékost, Hernandezt és Fist igazolni, akkor szinte megőrültek a szurkolók. Laci bácsit mindenki a keblére akarta ölelni, a kubaiakat és a többi játékost őszintén szerették, a csapat tulajdonosa pedig büszke mosollyal figyelte a játékosokat, a meccseken hangosan szurkolt, tapsolt, a VIP páholyból kiabálva buzdította őket nagyobb erőbedobásra. Egy-egy meccsre az egész város megmozdult, az enyhe kifejezés volt, hogy a csilláron is lógtak, hiszen a széksorokat elválasztó lépcsőn is ültek, hátul pedig fürtökben lógtak a szurkolók. Szerintem, ha most lenne ilyen, a katasztrófavédelem munkatársai a maradék hajukat is kitépnék! Szerencsére nem volt balhé, mindenki örült, mosolygott, szurkolt, buzdította a csapatot, olyan hőfok volt a játéktéren, mintha szaunában lennének a játékosok.

A kilencvenes évek elején a sávház alatti boltjában találkoztam vele először, az volt a nagykereskedelmi raktár. Elegánsan fogadott, mindig szövetnadrágban, vasalt, lehetőleg fehér színű ingben, sötét zakóban volt, na és nem hiányzott a nyakkendő sem. Nagyon pedáns ember volt, kellően hiú volt ahhoz, hogy a külcsínre maximálisan adjon. Őt nem lehetett látni tornanadrágban, pólóban, a nyári nagy melegben mondjuk térdnadrágban, azt nem szerette. Hihetetlen üzleti érzéke volt, hiszen akkoriban gyártókapacitás nélkül vásárolt és adott el, közben az egyre nagyobb hasznot lefölözte. Azonnal döntött, nem variált, megérezte a jó üzlet lehetőségét, hiszen a kilencvenes évek elején azért volt áru, csak nem mindig jutott el a megfelelő boltba. Ebben ő maximálisan partner volt, adott, vett, számlázott, de mivel akkoriban nem volt divat az utalás, minden készpénzben mozogott. Nem volt abban a boltban semmi, csak egy asztal, meg egy vaskazetta, abban volt az áru ellenértéke, azon szinte rajta ült Mártika, a titkárnő, aki kezelte a pénzt. A hátsó raktárban voltak hatalmas fagyasztók, de ott nem sokáig tárolták a fagyasztott hústermékeket, vitték, mint a cukrot. Ment az üzlet, a közvetítő szerep helyett Laci bácsi másra vágyott. Egyhamar kinőtte a cég a sávház alatti boltot, jöhetett a nyírpazonyi bázis, az irodaházzal, a hűtőkapacitással, majd a lerakatok, a madai nevelde, sőt még Szarvason egy húsüzem. Nyírpazonyban már igazán elegáns volt az irodaház, minden patent volt, szépen be voltak rendezve az irodák, természetesen a vezérigazgató irodája is, az udvaron ott voltak a hatalmas hűtőkamrák, a szállító kocsik tonna számra vitték az árut. A vezérigazgatói iroda mellől egy dolog nem hiányozhatott: a hűtőből a Spaten sör. Imádta a habzó nedűt, délutánonként, amikor hazaindult naményi családi házába, a kocsi hátuljába egy táska sört naponta be kellett rakni. Ha még egy hideg sör mellé mondjuk a perzselt malacfüle jutott, amit jól belemártott a sóba, akkor szinte a mennyekben érezte magát!

Hihetetlenül pörgött a cég, szárnyalt az eladás, Laci bácsi olyan volt, mint egy Duracell nyuszi, fáradhatatlanul szervezte a kereskedelmet. Vályi Péter volt a jobb keze, akivel nagyon egymásra találtak, két hihetetlen üzleti érzékkel megáldott ember csapott egymás tenyerébe, egymást kiegészítve növelték a forgalmat. Növekedett a cég, folyamatosan vették fel az embereket, növekedett a géppark, az eladás. Akkoriban jött az ötlet, a saját gyártókapacitás megteremtése, egy olyan vertikum kialakítása, ami manapság már elvárás: a keverőtől a késztermékig, a sertéshizlaldától a modern feldolgozó gépekig kiépíteni mindent. Az első lépés, a legnagyobb dobás az aranyosapáti gyár felépítése volt. Hogy miért Aranyosapáti? Ez nehéz kérdés, de ugye az elmaradott terület, volt munkaerő és arra számított a cégvezetés, hogy az orosz, ukrán, esetleg román piacra lehet teríteni az árut, na és onnan is lehet az eladást generálni Kelet-Magyarországon.

szszb_32_mcs_barath_laszlo175a.jpgAranyosapáti vezetése két kézzel kapott a lehetőségen, hiszen sem előtte, sem azóta hasonló üzem nem épült fel a községben. Nem kisebb személyiség érkezett az alapkő letételre, mint George Pataki, akkoriban New York állam kormányzója, a mostani amerikai elnökválasztás egyik indulója, aki időközben visszalépett. A kormányzó apai nagyapja ugyanis Aranyosapátiból vándorolt ki 1908-ban, gyermekük, George Pataki édesapja, Louis postásként dolgozott, fiúk 1945-ben született. Hatalmas attrakció volt az alapkő letétel, utána a helyi általános iskola ebédlőjében volt a több fogásos ebéd, ahol az ünnepi beszédet dr. Zilahi József, a megyei közgyűlés akkori elnöke mondta. Mindenki boldog volt, igazán megadta a módját a cég az indulásnak, hiszen ilyen attrakció nem mindennapos.

Neki a kézilabda volt a szabadidő eltöltése, a hét vége, az élmény, az igazi siker. A csapat felvette a Kárpát-Hús NYKC nevet és olyat produkált, amely mindig emlékezetes maradt, s amellyel a gárda és a játékosok is beírták magukat a nyíregyházi sporttörténelembe. Sok meccs maradt meg emlékezetünkben, de talán kettőt emeljünk ki, az első, a Dunaújváros ellen azért, mert a vendég gárda a téli útviszonyok miatt közel két órát késett. De ez nem zavarta a szurkolókat, szépen kitartottak, s ünnepelték a sikert. A másnapi újságba azt írtam, hogy a várakozás alatt a helyi büfések szépen kerestek, ami miatt Igaz Laci, a büfét bérlő rosszallóan mondta: az Apeh is olvasta a cikkemet és tételes vizsgálatot rendeltek el, szerencsére rendben találtak mindent.

A másik meccsről szuperlatívuszokban lehet beszélni, a talán a soha vissza nem térő, a legemlékezetesebb meccs 1998 októberében a Buszacsában a Fotex KC ellen, amikor is 1 góllal nyert a nyíregyházi csapat. A hazaiak kapujában Hernandez kivédte a veszprémiek szemét. Néhány évvel előtte a magyar és a kubai sportszövetség egyezsége alapján a fél kubai válogatott érkezett hazánkba, lehetett mazsolázni, ki melyik játékost akarja leigazolni. Természetesen a Fotex választhatott először, elég, ha csak Carlos Perez nevét említjük, akire rögtön lecsaptak a veszprémiek. A nyíregyháziak a kapus Hernandezt és a nagyszerű átlövőt, Fist választották. Hernandez igazi showman volt, nem elég, hogy a csoki színű kapus betöltötte a kaput, hihetetlen módon ragadt hozzá a labda. Óriási szíve volt, a közönség imádta. Számtalan sztorit mesélnek róla, egyet Önökkel is megosztok: az ellenfélnek hétméterest ítéltek, a játékos a labdával odaállt a büntetővonalhoz, a bíró sípolt, Hernandez mintha semmi nem történt volna, sétálgatott a kapu előtt és a kapufa mellett. A büntetőlövő nem értette a helyzetet, csak akkor, amikor a bíró sípolt és elvette a labdát az ellenféltől, mondván nem végezte el a büntetőt, amire Hernandez egy fogpaszta mosollyal válaszolt.

Természetesen az ominózus Fotex elleni meccsen végig védte a meccset, nem is akárhogyan, hiszen mindössze 16 gólt kapott, abból Perez hatot lőtt neki. Nézzük a mieink összeállítását: Gábosy, Bécsi, Habuczki, Fis, Medve, Kiss, csere: Mohácsi, Kerekes. Fis hatot vágott, Medve belőtt két hetest, meg egy akciógólt, Mohácsi négyet lőtt. Abból a csapatból Bécsi, aki talán idén fejezte be az aktív játékot, a nagy csapat és a juniorok edzője, Medve iskolaigazgató és NB I-es játékvezető, Mohácsi, az örökifjú, még mindig játszik NB I/B-ben, elpusztíthatatlan, Kerekes a kicsiket edzi és ismét a Buszacsában, vagy az új nevén, a Continental Arénában dolgozik. A csapat edzője az a Bíró Imre volt, aki kapusként a magyar válogatott tagjaként világbajnoki ezüstéremmel, olimpiai 4. és 7. helyezéssel büszkélkedhet. Bíró Imre azt nyilatkozta a meccs után, hogy köszöni a fiúknak a játékot, akik ezzel a győzelemmel ajándékozták meg édesanyját a születésnapján. Még egyet nevet azért érdemes megjegyezni az egykori nyíregyházi csapatból, bár éppen akkor nem játszott, a Kaplonyi Zoltánét, becenevén Kapáét. Ha Mohácsira azt mondtuk, hogy elpusztíthatatlan, akkor Kapa a nyíregyházi Terminátor, hiszen 40 évesen továbbra is játszik az NB I/B-es nyíregyházi kézilabda csapatban. De nézzük a Fotex csapatát, a kapuban Szathmári védett, előtte Pásztor, Perez, Gulyás, Éles, dr. Oszlánczi és Zsigmond játszott, csereként Mezei, Csoknyai, Kis és Aloyo jutott szóhoz. Perez hiába lőtt hatot kevés volt. A két csapatból egyébként ő még mindig játszik, szerintem az alkata, az izomzata lehetővé teszi, hogy valamelyik arab országban akár 50 évesen is pályára léphessen. Kaló Sándor, a vendégek szakvezetője elismerte, hogy a Nyíregyháza jobb volt, de hozzátette, főleg a hihetetlen kapusteljesítménynek köszönheti a győzelmét. Zengett a Buszacsa, ilyen ünneplésben talán a férfi röplabdások részesültek, amikor megnyerték a bajnokságot. 

Laci bácsi nagyon szerette őket, a játékosok sokszor tőlem kérdezték, milyen hangulatban van, mert ha jó, akkor megadott mindent, ha a cégügyek miatt esetleg morcos volt, akkor inkább nem jöttek ki hozzá, hanem megvárták, míg jobb kedvre derül. A játékosok kaptak bőven, Laci bácsi elismerte őket, volt, hogy jött a boríték, egy nagy kanna bor, egy karton pálinka vagy éppen egy húsos szeretetcsomag. A kézilabdásoknak szinte szabad bejárásuk volt a céghez, sokszor ott toporogtak a vezérigazgató szoba előtt, várva, hogy nyíljon az ajtó és Laci bácsi meglássa valamelyiküket. Ha ez megtörtént, legtöbbször minden cégügy halasztva volt, mert ott voltak az aranykezűek. Soha nem távoztak üres kézzel, Laci bácsi bőkezű volt velük.

Az az ominózus Fotex elleni meccs amúgy is örömünnep volt, hiszen Laci bácsi ott köszönte meg Csabai Lászlóné polgármester asszonynak, és dr. Zilahi József megyei közgyűlés elnöknek a támogatást, valamint három búcsúzó játékost, Dévaldot, Szabót és Kunt is köszöntötték. Még egy játékost emelnék ki a Kárpát-Hús későbbi csapatából, Szergyukot, vagy ahogy mi hívtuk, Szigyát, aki megtanította velünk a manapság már mindenki által alkalmazott cundert. Varázslatosan csuklóval áldotta meg az élet Szigyát, aki még az alapvonalról beugorva is be tudta csavarni a labdát a kapus mellett, ez volt a cunder. Laci bácsi még hosszú ideig emlegette Szigyát és a cundert!

Még a kétezres évek elején az egyik internetes oldalon a hozzászólók megszavazták a kilencvenes és kétezres évek legjobb nyíregyházi csapatát, amelyben a kapus Hernandez és Lencsés volt, a mezőnyjátékosok között Harsányi, Tóth Edmund, Mohácsi, Fis, Belányi, Habuczki, Bécsi, Tombor, Kaplonyi neve szerepelt. Ebből is látszik, hogy a Kárpát-Hús korszak a nyíregyházi kézilabda élet egyik aranykorát jelentette. Beszéljünk egy kicsit a két idegenlégiósról. A két kubai karrierje egy kicsit elkalandozott Nyíregyházáról, hiszen Hernandez Budapestre igazolt, aztán csak annyi hír jött róla, hogy elhagyta a lakását, elrepült Spanyolországba, ahol évek múlva holtan találták lakásán. Fis is eligazolt, teljesen eltűnt. A Kárpát-Hús egy idő után megszüntette a csapat szponzorációját, a gárda több edzőváltozás után maradt az NB I-ben, az utóbbi években az NB I/B-ben játszik, reméljük, néhány éven belül az első osztályban találjuk őket.  

Persze azért ne gondoljuk, hogy csak a kézilabda jelentette a szabadidős elfoglaltságot Baráth László számára, hiszen ott volt a tákosi tópart, a vásárosnaményi Forrás Klub, vagy az emlékezetes utazások. Utóbbiból talán egyet emelnék ki, ezt többször emlegette nekem. Keresztbe-kasul átutazták a családdal Amerikát, mindenhol a Hotel Hiltonban laktak, hatalmas limuzint bérelve nézték meg a hatalmas kontinens nevezetességeit. Ott sem tagadta meg önmagát, az időeltolódás miatt éjszakánként órákat telefonált a cég munkatársaival, csak akkor ment lefeküdni, amikor már mindenkinek elmondta az aznapi teendőket. Nem érdekelte a tetemesre rúgó telefonszámla, a céges kapcsolatból még a tengerentúlon sem tudott kilépni. A másik emlékezetes momentum volt, amikor házassági évfordulójukon a Hilton éttermében egy hatalmas csokor vörös rózsával köszöntötte feleségét, Ilikét. A tákosi kis tó és mellette a kis ház egy ékszerdoboz volt, ott rendezett családi, céges bulikat és a naményi Forrás Klub tagjait is ott fogadta. A Forrás Klub éppen azért jött létre, hogy a helybeli vállalkozókat összehozza, segítsék, támogassák egymást, az összejövetelek mellett különböző célokhoz gyűjtöttek anyagi forrást, ennek a klubnak az egyik aktív tagja volt Baráth Laci.

Amíg a kézilabdás évek tartottak, addig gyakorta találkoztunk, utána már ritkábban. Amikor összefutottunk, beszélt a romániai terveiről, a nagy multi cégekhez történő beszállításról, lányáról és unokáiról, akiket imádott. Óriási reményt fűzött a romániai terjeszkedéstől, szeretett volna szinte valamennyi nagy élelmiszerláncba bekerülni. Aztán egyszer csak bombaként robbant a hír, hogy elrendelték a Kárpát-Hús felszámolását, majd pár nappal később jött az újabb, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. tulajdonrészt szerzett a cégben. A Kárpát-Húst később felszámolták, az üzemet bezárták. A felszámolás elkezdése után már ritkábban járt a Forrás Klub rendezvényeire, betegeskedett, mindenki bíztatta, kemény, erős vagy Laci, túl leszel a betegségen. Sajnos nem, 2010-ben már csak a halálhíre érkezett.

***  mcs1.jpg
                                                                                                                                                                                   

  Írta: Máthé Csaba

 Értesüljön az elsők között további írásaink megjelenéséről!

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.08. 08:33

depositphotos_11335004_w.png

Szemelvények M. Szlávik Tünde megjelenés előtt álló kötetéből

Új játékunk van a hatodikosokkal. Bizonyára létezik a nagykönyvben hivatalos megnevezése, de mi csak simogatósnak hívjuk. Házi használatra tökéletesen megteszi. Akit megsimogatok, bekapcsolódik az olvasásba. Újabb érintésre elhallgat. Nekem való móka: szeretek kis buksikat simizni. Csak már egyre ritkábban merek ebben a gyanakvásokkal terhelt világban. Amúgy is iszonyú felelősség: akit megérinthetsz, az a tied. Aki engedi megérinteni magát, elfogad téged.

Első alkalommal néhány gyerek mögött elsétálva tapinthatóvá vált a feszültség – rá lehetett volna támaszkodni. Még csak közelítettem a fejük búbjához, már éreztem a tartózkodó rándulást, a soha simogatást nem kapott, otthon nem dédelgetett kis elhanyagoltak idegenkedését. Senkit nem vernek rendszeresen, ebben majdnem biztos vagyok, akkor ösztönösen felkapná a kezét, ahogy megérzi az enyémet. Átéltem már, ijesztő érzés tud lenni mindkettőnknek…

depositphotos_4759823w.pngJárkálok. Amúgy sem tudok ülve tanítani, de ez a szokásosnál is jobban megmozgat. Lassan sétálok, először olyanokat választok, akik rögtön egymásra tudnak hangolódni. Nehéz. Főleg a Toldit olvasva. Igazából nem szeretem a kórusban olvasást. Csak úgy megy, ha mindenki felveszi ugyanazt az éneklős, kántálós stílust: Égganapmelegtőől akkopársziksarrjja, pammparampararra pammparampararra… Van, aki suttog, amíg fel nem tudja venni a ritmust, a másik erőszakosan belevág az olvasók szavába, túl hangos, azonnal megpróbálja a saját tempóját rákényszeríteni a többiekre. Érdekes figyelni, kinek sikerül. Attól is függ, kik játszanak már éppen.
depositphotos_63889327w.pngKoncentrálnak, lesik a könyvet, de fél szemmel felém sandítanak. Egyik közönyösnek teszi magát, de vibrál, a másik nyíltan a kezem alá bújik, olvasni szeretne. Emelem a kezem, ő jön, mint ahogy a kis boci döfköd. A közelben ülők halkan kuncognak. Feszesre csurizott szőke, barna, fekete, rézvörös kislányfejek – nem praktikus a szétbontott hosszú haj. Húzódhat estére a fejbőrük. Még emlékszem… Néhol csatok tömege, nincs hely a kezemnek. Ilyenkor meglóbálom a csurkát, játékosan meghúzogatok egy-két fürtöt.

Ég felé meredő, zselés kakastaréjok – csak a tarkót, barkót lehet megcirmolni, azt is kézháttal vagy ujjbeggyel. Néhol már érződik a tél végi csapzottság, de még nincs tetű. Szép is lenne, ha besegítenék a nagy anyatermészetnek. depositphotos_92405078_w.pngSzóval, órák óta jövök-megyek, látszólag céltalanul, de én mindig tudom, kit akarok tovább gyakoroltatni. Kinek van szüksége a többiek húzóerejére, ki az, akit legalább néhány sor erejéig, de egyedül kell olvastatni. Mintha egy csodálatos instrumentumon játszanék: húszféle hangja van, hol hangosan, hol halkabban szól, húrjait én pengetem, mégsem én határozom meg ütemét, dallamát. Osztálynyi nagy orgona, húsz ágú síp… Nem, mégsem, hiszen az egyik mackós mélyhegedű, a másik gordonka, a harmadik lágy fuvola, éles hangú töröksíp, nyekergő verkli… De mind szól! Most már ösztönösen igazodnak egymáshoz, ha netán mégsem, odasétálok egy laza frizuraigazításra. Már szabálykövetők. Még azok. Elhallgatnak és megszólalnak, ha kell, míg lehet. Egyre kevesebb a befeszült hátizom, a tarkón idegesen borzolódó pihe, amikor közeledek. A túlkoros kamasz csak egy pillekönnyű érintést kap, a vonakodónak csak a vállát simítom, akinél érzem, hogy vágyik a kedveskedésemre, azt játékosan összeborzolom. Lassan mindet kikapcsolom. Végül csak egy maradhat. Egy szép cselló vagy egy könnyű hárfa, hogy mikor elhallgat ő is, mind felsóhajtsunk: ez jó volt…

 

m_szlavik_tunde_60.jpg

 Iratkozzon fel a szerző hírlevelére!

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.06. 19:17

Polgármester

Sajólád

szszb_32_ki_pozbai_zoltan_1000.jpg2010-ben többen is megkerestek, hogy induljak a polgármester-választáson. Nem volt egyszerű döntés, ki akarom-e próbálni magam egyáltalán a közigazgatás berkeiben, hiszen 1989 óta a versenyszférában dolgoztam. Szép sikereket értem el vállalkozóként. Ugyanakkor vonzott az új terület, sosem riadtam meg a kihívásoktól. Sőt, az eltelt évtizedek alatt kemény edzést kaptam, jó pár nehéz időszakon van túl a Pozbai és Neje Kft, amit 1995-ben alapítottam, vagyis egy több, mint 20 éves cégről beszélünk.

Hosszú évek kitartó munkájával folyamatosan bővítettem a céget, dolgozóink létszámát, eszközállományunkat. Az irodám falán lóg az egyik első Kamaz teherautómról készült kép. Ma is nosztalgikusan gondolok vissza azokra az időkre, amikor még teherautót vezettem, fiatalabb éveimben szinte megállás nélkül hajtottam a céljaimért. Mert mindig is nagy terveim voltak, távlatokban gondolkodtam. Sikerem titka azt hiszem az volt, hogy valóban szerettem a munkámat, egyben nagyon teherbíró is voltam, nem utolsó sorban bátran kockáztattam. A piac alakulását persze figyelni kell, de a vállalkozói lét velejárója, hogy sok váratlan tényező van, amikre nem lehet felkészülni, csak adott helyzetben reagálni, remélve, hogy jó döntést hozol.

Hibátlan ember viszont nincs, mind hibázunk, de a hibáink egy részét helyre lehet hozni, ki lehet javítani, és erre törekednünk is kell. Ezt a szemlétemet polgármesterként is tudom kamatoztatni.  

Egy település irányítása nem könnyű feladat. Szerencsére hasznosítani tudtam a vállalkozói múlt tapasztalatait, különösen, ami a település gazdaságát illeti. Sajólád nehéz anyagi helyzetben volt, jelentős adósságállományt halmozott fel, részben a 2010-es nyári árvíznek is köszönhetően. Elsőként tehát ezzel kellett megbirkóznunk.

Polgármesterként azt tanultam meg, hogy tudni, merni kell olykor nemet mondani. Nem feltétlenül az a helyes döntés, ami mindenki tetszését elnyeri, sőt, ez irreális elvárás. Sokszor szembesülünk korlátozott anyagi lehetőségeinkkel, emberi tényezőkből adódó nehézségekkel, nehéz emberi sorsokkal, újabb és újabb döntéshelyzetekkel. A munkabírás itt is jól jön. Ideális esetben az önkormányzat dolgozói maguk is megtapasztalták már a versenyszférát és tudják, hogy az anyagi megbecsülés mögött milyen teljesítményt várnak el. Szerencsére jó csapattal dolgozom, segítjük egymás munkáját.

Sikereim elérésében nagy szerepe van családomnak. Feleségemtől sok támogatást kaptam és kapok, a település kulturális életének aktív résztvevője, építője. Lányaim már felnőttek, külön utakon járnak, büszke vagyok rájuk. Nekik is mindig azt mondogattam, azt csinálják, amit szeretnek és akkor igazi örömöt nyújt majd számukra a munka, és hogy értékeljék helyén az emberi kapcsolataikat.

Szívemen viselem a település mindennapjait. Büszkeséggel jelentem ki, hogy 2010 óta látványos fejlődésnek indultunk, évről évre szépülünk.

Az elmúlt években emlékhelyeket (Szent István tér és szobor, kopjafa) avattunk, közterületet (buszforduló) fejlesztettünk, felújítottuk az önkormányzati hivatal épületét. Leszigeteltük az iskolát és a karbantartó csoport épületét. A közösségi házat felújítottuk, benne a fiataloknak közösségi teret alakítottunk ki. Sikerrel pályáztunk megújuló energia (napelem) pályázatokra, korszerűsítettük a település közvilágítását. Kisbuszt vásároltunk a népművészeti egyesületnek, így az énekkar és a táncosok szállítása is megoldódott.  

Fellendítettük a település kulturális életét, rendezvényeink egyre színvonalasabbak, mind többen vesznek részt rajtuk. A településen élők száma szerencsére nem csökken, gyermekeket vállalnak az itt élő fiatalok, ezért az önkormányzat bölcsőde megépítését is tervezi. Mindemellett odafigyelünk szépkorúinkra és anyagi támogatásban is részesítjük őket.  

Legújabb beruházásunk egy önálló, önkormányzati fenntartású konyha az óvodában, amivel nemcsak az óvodás korúakat, de a településen élőket is próbáljuk majd minőségi étellel kiszolgálni. További terveink is szép számmal vannak, ezek megvalósításához folyamatosan pályázunk, hogy új forrásokat nyerjünk.  

Legbüszkébb a Wielgomlyny lengyelországi pálos településsel, 2015-ben kötött testvér-települési megállapodásra vagyok. Nagy tisztelettel és szimpátiával vagyunk egymás irányában és közös célunk, hogy ezt a szerződést valódi tartalommal töltsük meg, a lakosság, az óvoda, az iskola, intézményeink, vállalkozások bevonásával.

Közhivatalt látok el, a lakosságért dolgozom. Ez a második ciklusom Sajólád vezetőjeként. Újraválasztottak, a településen lakók többségének bizalmát élvezem. Tudom, hogy soha nem lesz mindenki elégedett, de az eredmények magukért beszélnek. Jó szívvel tekintek vissza az eddigiekre és bizakodom, hogy lesznek továbbiak is.   

***  kovacs_istvan.jpg

Írta:

Kovács István

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.05. 11:09

Bíró Ernő alkotása

14441209_1432870450062963_6468347438779308115_n.jpg

26x38 cm. akvarell 

 

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.02. 08:41

14429222_1104889786253621_96674831_n.jpgNagydobos egyike a legrégebbi falvaknak a Nyírség keleti végén. Itt rendezték meg immár 16-ik alkalommal a Nagydobosi Sütőtök Fesztivált. A jeles esemény főzőversenyét egy mindössze 12 éves fiú, Kovács Péter nyerte.

A versenyen való részvétel feltétele mindössze annyi, hogy a benevezett étel egyik alapanyaga a narancssárga húsú tök legyen. Az itt élők jól tudják, hogy nemcsak a közismert töklámpás készíthető ebből a gyümölcsből, hanem remek ételek és italok is. A hatodik osztályos kisfiú a mátészalkai Képes Géza Általános Iskolába jár. Szabadidejében természet filmeket néz, érdekli a csillagászat, és a bányászat is. Ha teheti, szívesen horgászik apukájával, és testvérével, Ákossal. A családi főzéseken aktívan részt vesz, kuktáskodik.

Magabiztosan állt szülei elé azzal az ötlettel, hogy szeretne ő is indulni a megmérettetésen. Péter családjában gyakori a szabadtéri főzés. Édesapja, Csaba, bármikor odakészít egy gyors lecsót, vagy gulyást, mert vallja, hogy a bográcsban készült étel mindennél finomabb.

 – Itt Nagydoboson leggyakrabban tökös rétest készítenek. Peti valami különlegesebbet szeretett volna – meséli Mónika, az édesanya, aki bevallja, hogy nem lepte meg fia terve. A család jó barátjával közösen ötlötték ki, hogy sütőtökös-húsos raguval töltött lángost készítsenek. Szülői felügyelettel, és némi felnőtt segítséggel bár, de szinte egyedül vitte véghez Peti a feladatot.

14429140_1104889796253620_1088123832_n.jpgA fesztivál napján korán kelt a Kovács család. A tűz megrakásában is részt vett a szorgos gyerek. Apja tanácsára a töltelék elkészítésével kezdte a kisfiú a főzést. Az előkészített, felkockázott szalonnát bográcsban kezdte el pirítani. Amikor kisült a zsírja, apróra vágott vöröshagyma került az edénybe. Aranysárgára sütötte, majd a kis kockára darabolt sertéshúst kifehéredésig hagyta a nagyobb lángon, és csak ezt követően adta hozzá a fűszereket. Illatos fűszerpaprikát tett bele elsőként, majd borsot, fokhagymát, és kakukkfüvet.

Bele-belekavar, átforgatja a ragut. Látszik, hogy nagy kedvvel csinálja, élvezi, hogy ő is tudja azt, amit a felnőttek. Azért néha odapillant büszke szüleire. Bár szabad kezet adtak Péternek, azért féltő szemeiket le nem veszik gyermekükről. Az a sütőtök, amiből készül a töltelék, a szomszéd kertjéből való. Tudják a helybéliek, hogy ez a gyümölcs tele van vitaminnal, többek között kalciummal, vassal, C-vitaminnal. Magas A, B1, B2 és B6 tartalmának köszönhetően gyógyító hatással is bír, karotin tartalma pedig ragyogóvá varázsolja a bőrt. Peti többször is ellenőrzi a húst, mert tudja, hogy akkor kell hozzáadni a legfontosabb alapanyagot, amikor már majdnem megpuhult. Míg várakozunk, a kisfiú fát tesz a tűzre. A kérdésre, miszerint izgul-e a verseny miatt, felnőttesen válaszol:

 – Van esélyem. De ha most nem is díjaznának, akkor jövőre újra fogok próbálkozni.

Belekerül a sütőtök is a bográcsba, amit Mónikáék – kemény, vastag, szürke héja miatt – előre feldaraboltak. Élénk, sárga színével a szemnek is széppé teszi a tölteléket. A kész ragut félreteszi, és nekilát a lángos dagasztásához. A családi barát, István az, aki irányítja, mert még nem csinált ilyet Peti. A tejben, kis cukorral felfuttatott élesztőt adja az átszitált liszthez elsőként, majd langyos vízzel elkezdi összekeverni. Meglepett az arca, ahogy a kezére ragad a tészta, de a mosolya nem hervad le. Néha megáll, leül pihenni.

– Ez nehezebb, mint hittem – mondja kissé fáradtan.

Aztán újult erővel dagasztja a lassan már hólyagos tésztát. A kellemes időnek köszönhetően, itt a szabadban is gyorsan kel a lángos tészta. A deszkán kis köröket szaggat ki, majd kézzel széthúzgálja, akárcsak a hagyományos lángost szokás. A töktől sárgálló, illatos töltelék, és a látvány, hogy egy kisfiú áll a gyúródeszka mögött, idecsalja a fesztiválra érkezőket. Ügyesen simítja a tésztára a ragut, és fedi be a másik lappal. Széleit összecsippenti, alaposan, hogy ki ne folyjon az értékes szaft, és bőséges olajban süti. Az olaj mellett már van felügyelet, mégiscsak veszélyes ez egy kisgyerek számára.

Péter ránéz az órára. Hamarosan a zsűri elé kell vinnie az étel.

14442591_1104889789586954_1263462503_n.jpgKéső délután van már, amikor kihirdetik az eredményt. Meglepetés, és boldogság ül a Kovács család arcára, amikor elhangzik az első helyezett neve. Péter büszkén mosolyog.

Felmerül bennem a kérdés, hogy mi lesz, ha nagy lesz?

– Kamionos. – vágja rá, serleggel a kezében.

Úgy látszik, mégsem lesz konkurenciája a környékbeli szakácsoknak. Az esemény utáni napokban megtudom, hogy riportra kérte fel Petit az egyik közismert tévécsatorna.  Hamarosan a televízióban is megnézhetjük hogyan is készíti ezt a finom, tápláló, nagydobosi ételt.

*** 13336137_1022956094446991_411497681802646501_n.jpg

   Írta: Kiss Erika

 

Szerző: Napkelet Népe  2016.10.01. 08:08

Polgármester

Nekézseny

szszb_32_ki_uj-tozsa_csabane.jpgA borsodi Bükki Hegyháton fekvő 747 fős községben szeptember 24-én adták át az új református  parókiát, amelyen részt vett a magát mindig nekézsenyinek valló Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Csomós József református püspök is. A vallási élet mellett az ott élőknek egyre nagyobb igénye van a hagyományőrzésre, a Páva Kör mellett a katonakórusban is aktívan kiveszik részüket. Szeleczky Zita színművésznőnek annyira megtetszett ez a hely, ahol gyermekkorának egy részét töltötte, hogy végakarata szerint a csendes kis falu temetőjében helyzeték örök nyugalomra.

A 2014- évi önkormányzati választásokon, jelöltként a helyi posta vezetője, Új-Tózsa Csabáné Katika is indult, aki nyolc éven át vezette a község iskolájának szülői munkaközösségét, munkahelyén pedig minden hír eljutott hozzá. Ezért tudta, mire van még szüksége a helybeli embereknek. A választási eredmény sikert hozott számára.

– Ózdon 1985-ben kitűnő eredménnyel végeztem a szakmunkásképző kereskedelmi és vendéglátó ipari szakát, majd a Bródy Szakközépiskolában érettségiztem kereskedelmi-áruforgalmi és gazdálkodási szakon. Ezután a Magyar Posta lett a munkáltatóm és 19 éven keresztül vezettem a helyi postahivatalt – mondta bemutatkozásképpen a tősgyökeres nekézsenyi családból származó polgármester. Folyamatos munkáját a gyermekszülések szakították meg. Nagyobbik fia, Balázs 28 éves és vagyonőrként dolgozik, míg a 25 éves Ákos Budapesten egy bank alkalmazottjaként keresi a kenyerét. Csaba, a családfő karbantartó munkával tölti mindennapjait a helyi intézményeknél.

Katika jókora energiával látott munkához, amiben könnyebbséget jelentett, hogy elődjétől adósság nélkül vehette át a hivatalt, mely már Közös Önkormányzati Hivatalként működik. Négy település tartozik a Nekézsenyi Közös hivatalhoz. Ekkorra már kiépült a teljes infrastruktúra, de jó állapotban voltak a belterületi utak egy része is. A József Attila úton a csapadékvíz elvezetését és az árkok betonelemes kibélelését, valamint a Kossuth utca felső szakaszának járdafelújítását viszont már a tavalyi évben végezték el. Talált a közfoglalkoztatási programhoz is értékteremtő elfoglaltságot, hiszen a Start munkaprogramon belül felújították a buszmegállókat és a hidakat, a falu szépítésére pedig virágtartókat és padokat készítettek. A közösségi ház udvarán fedett színteret alakítottak ki, ahol a helyi rendezvényeket tartják. Pályázati sikernek köszönhetően kezdődött el tavaly nyáron a már említett református parókia építése, ami máris meghatározóvá vált a falu arculata szempontjából is. Ennek átadása egybeesett az egyházközség önállósodásának 230., valamint a kőtemplom alapkőletételének 200. évfordulójával.

Nekézsenyről 1415-től származnak az első írásos dokumentumok. A későbbi évszázadokban a kevés mezőgazdaságilag művelhető terület mellett működött ott több vasércbánya, az érc jelenlétét mutatják a több helyen vöröslő hegyoldalak. A térség szénbányái egykor ugyancsak sok embernek adtak munkát. A falun átfolyó Csernely patak több vízimalmot táplált, az utolsó ilyen őrlőberendezésre a legöregebb helybeliek még emlékeznek, hiszen 1962-ig működött. Jellemzően kétlaki életet éltek a nekézsenyi emberek, hiszen a főállás mellett kivették részüket a háztáji gazdaságból is. Minderről megemlékeztek 2015-ben a 600 éves évfordulón, amelyre faluköszöntő napot szerveztek. A méltó ünnepléshez az Emberi Erőforrások Minisztériumától emlékmű elkészítésére nyertek pályázatot. Kiadtak egy könyvet „Évszázadok a Bükki Hegyháton” címmel és megnyitották a Hagyományok Házát a régi iskolában. Utóbbiban látható az egykori önkéntes tűzoltók ruházati és műszaki felszerelése, Magyar László fotográfus fényképezőgép gyűjteménye, a gyerekek pedig kétszáz babában gyönyörködhetnek. A tárlatok tovább bővülnek, hiszen az Együtt Nekézsenyért Egyesület tagjai már gyűjtik a régi falvédőket, szőtteseket és a kézimunkákat. Az idáig féltve őrzött darabokat egyre többen ajánlják fel a közösség számára.

Nyertek még négymillió forint közművelődési érdekeltségnövelő támogatást, amiből a régi iskola nyílászáróit cserélték ki, de elvégezték a külső vakolást és a csatorna felszerelését is.  

Csatlakoztak a könyvtár mozi és a könyvtári fiesta mozgalomhoz, és emléksarkot kapott a helybeli születési Balogh Béni ifjúsági író. Sikeres volt a könyvtárbővítésre benyújtott pályázatuk is.

Polgármester asszony szerint Nekézseny csendes, nyugodt környezete, jó levegője, kiváló közbiztonsága vonzza a pihenni, feltöltődni vágyó látogatókat. A Szeleczky Emlékházban láthatók a színművésznő személyes tárgyai és néhány ismert filmjének ruhadarabjai, amelyek sokakban ébresztenek nosztalgiát.

***  kovacs_istvan.jpg

Írta:

Kovács István

Szerző: Napkelet Népe  2016.09.29. 08:16

depositphotos_7887553_w.png

Szemelvények M. Szlávik Tünde megjelenés előtt álló kötetéből

Édes drága gyermekem! Mi lenne, ha egyszer az életben időben szólnál? Nem, ez így reggel már időn túl van. Ha szólsz tegnap este, akkor nyugodtan megkeresem, kivasalom. Egyáltalán hová tetted? Miért én tudjam? Nem az enyém, miért én tudjam, hol van? Gondolom a helyén. Ne veszíts meg, a helyén, a polcodon. Balról a második stószban, a nadrágok között. Fel ne vedd így! Úgy néz ki, mint amit a kutya szájából szedtek ki! Várj, kivasalom előbb, így nem viszlek magammal! Nem, nem jó így! Majd ha meghaltam, akkor… Akkor olyan gyűrötten veszed fel a nadrágod, ahogy akarod, én már akkor nem látom, de amíg én itt… Mi a…? Mikor szakítottad el? Nem igaz, hogy nem lehet arra emlékezni, hogy szétreped rajtad a nadrág! Most mi a csudát…? Jaaaaj, már hét óra, el fogunk késni! Ne vágj ilyen képeket! Legalább ne dünnyögj! Nem érdekel, kamasznak lenni muszáj, de szemtelennek nem! Nem, nem nekem kellett volna észrevenni! A zsebkendőidre koncentráltam mosás előtt, nem a varrásokra. Jó, jó, jó! Inkább menj fogat mosni, addig én… Legfeljebb ma sem reggelizek. Te, ha még egyszer így nézel a derekamra, nyakon csaplak! Láttam a tekintetedben... Nem érdekel, sicc a fürdőszobába! Ki ne engedd a macskát, most nincs idő hajkurászni indulás előtt! Jaj, még az autót is be kell indítani, mert nem fogok látni, úgy befagyott a szélvédő! Istenem, hét óra öt perc! Hol a tűs doboz a varrógépről? Tedd el a tányért magad után, nem akarok a macskával közösködni! Jó, de ezzel nem könnyíted meg a dolgomat. Igyekezz légy szíves! Jaj, ne mártírkodj már! Nem haragszom, csak… Vedd már el a macskától a spulnit! Boci, ne! Engedd el! Csak ennyi van rajta, ne…! Ne fetrengj, hogy fogsz kinézni! Futás vissza kezet mosni! Te meg segíts, jó, mert nem leszek kész! Fújd be jégoldóval, vagy mit tudom én! Csak szeretnéd! Nem indíthatod be, még csak az kéne! Igen, akkora vagy, de nem vagy az! Nem érdekel, az a ti dolgotok apáddal, de ha ő nincs melletted, akkor a kéziféket sem engedheted ki! Jaj, menjetek már! Még sehol sem tartok, ha már nem eszem, legalább a hajamat hadd hozzam rendbe indulás előtt, megint úgy nézek majd ki, mint a bűti boszorkány! Mit tudom én, ki volt! Hát úgy, mint most én, gondolom… Na végre, a tű, a tű, a tű… Cééérnaaa… Ekkora elég lesz. Most mit néztek? Olyan szőrös ez vagy mi… Vagy összefogtam három szálat. Nem, ti csak csináljátok a magatok dolgát, nagylány vagyok, be tudom már fűzni a cérnát. Jó, hát ha nem fognád el a fényt, könnyebb lenne. A fenét zsákvarrótű! Ne nevess már ilyen törvénytelenül! Én mikor szoktam rajtad gúnyolódni? Ilyet! Nem illik kinevetni a kisebbiket, főleg, ha ő az anyád. Az anyád, Boci! Jaj, mondtam, hogy rakd a tányért a mosogatóba! Rossz cica, fúj! Mi az, hogy a saját tányérodból már nem kell? Slussz, nem érdekelsz, majd megeszed, ha megéhezel. Jó, abból is adj neki. Persze, friss vizet is! Jó legyél, Bocika, majd jövünk. Mennyivel csinosabb vagy ebben a nadrágban, kész férfi vagy már… Jaj, te is, Kicsikincs! Táskák? Nekem három… Misának kettő… Nem mondod! Miért nem mondod időben, hogy ma nektek is ünneplőben kell…?

 

m_szlavik_tunde_60.jpgIratkozzon fel a szerző hírlevelére!

Szerző: Napkelet Népe  2016.09.28. 18:06

Írta: Antal Anikó 

 

phpthumb_cache_srca5e614dc4ae8b0ecdb10587c696ff93f_par988ef067f406e2bc39e11a1d4cc292c6_dat1474370869.jpegCsendes bolond. A legtöbben csak így emlegetik. Torontóban, a nagyváros vörös téglás ódon épületei között, egy forgalmas közért sarkán,  kezében  fehér műanyagpoharat tartva, nap mint nap golyóstollakat árul. Feketét, zöldet, pirosat és lilát. Egy barna műanyagláda tetején álldogál, vagy a járdán sétál és szaval, szónokol, mint a középkorban a hordó tetején álló kikiáltók vagy garabonciások. Az utcák egyszerű homo ludense. Kopott, piszkos kabátja majdnem a földet sepri, ősz haját kék sapka borítja. Arcán a mély ráncok komikus, de mégis szomorú keretet festenek fáradt, kék szemeinek, melyeket meg jobban kiemel a vastag, barna, Woody Allen-féle szemüvegkeret. Akár ő is lehetne. Woody, a csendes bolond. De magamban csak úgy hívom: Bagó.

„I wanna take you to Hoollywood!” – énekli rekedt, fals hangján. Rosszabb napjaimon némán elhaladok mellette. Ilyenkor utánam szól: He, Marylin! Egykedvűen fordulok meg, s teszek egy pénzérmét a kezébe. A tollat a pohárban hagyom. Hálásan mosolyog. Néz rám a vastag szemüvegkeret mögül, fürkészi mozdulatlan arcom, s mint egy fekete-fehér régi mozifilmből kilépő bon vivan, a város zajában, kezet mellkasára téve suttogja: Gyere hozzám feleségül – itt mindig hatásszünetet tart  –  Marylin! S kacag. Jóízű, de groteszk kacagással. Kék sapkáját, mint bolondos csörgősipkát, kissé meghajolva felemeli, néha még kezet is csókolna, vagy pukedlizik, hogy mosolyt varázsoljon az arcomra. Sikerül neki.

Sietve megyek tovább. El kell érnem a villamost. Aztán az ablakból látom, sorra érkeznek az újabb Marylinek, Ginák. Őket követik Sophiák, Lizek, majd Brigittek, Audrey-k és Catherinek. A filmtörténet nagyasszonyai. Mind dobnak egy pénzérmét a kopott műanyag pohárba, a tollak mellé.

A villamoson merengve azon gondolkozom, ki lehet ő. Mármint Bagó. Mi lehet a múltja? Milyen az élete? Várja-e valaki egy-egy hosszú nap után a hűvös estéken? Kávéházban, közértben elkapott pletykafoszlányokból tudom, hogy évek óta minden nap itt áll, fehér poharával a kezében, s fals, mormogós dalolással mosolyt varázsolva próbálja eladni fekete, zöld, piros és lila golyóstollait. Van, aki megáll mellette, percekig társalog vele az időjárásról, apró-cseprő dolgokról, aztán kalapot emelve, pénzt a pohárba ejtve siet tovább.

Egy esős szombat délután a közérttel szembeni Queen Mother kávéházban, az ablak mellett üldögélve egy forró tejeskávét rendelek. Az üvegen gyöngyökben peregnek le az opálos esőcseppek. Egybemosódott, kissé homályos képet festenek az esőben a Queen Street szombat délutáni forgatagáról. A közért sarkán, a műanyag ládán most is ott áll nagy, kék esőköpenyében Bagó. Karimás kék sapkájában olyan, mint egy minden pillanatban repülésre kész, ázott tollú, kék madár. Ma nem énekel. Csak tartja a tollakkal teli kopott poharat. Egy idősödő pincér csendes léptekkel hozza a kávét az asztalomhoz. Tőle tudom meg, hogy Bagó a város több pontján is ismerős figura. Ő még emlékszik rá ifjú legénykorából. Emlékszik arra, hogy tizenöt évvel ezelőtt a metró aluljárójában szórakoztatta az embereket. Kérdezem a nevét, de ő sem tudja. Azt mondják, valaha színésznek készült, de az égi direktor másként rendezte. Valami történt az életében. Azóta kóborol így az utcákon, golyóstollat árulva.

Az ablakból látom, hogy Bagó lassan átveti vállán nagy, barna táskáját. Indulni készül. Gyorsan fizetek. Szeretném végre megtudni a nevét. Mire kiérek a kávéházból, már csak hűlt helyét látom. Elment. Mintegy varázsütésre, eltűnt hirtelen.

Egy hét múlva a pincértől tudom meg, hogy Bagó aznap este, nagy, kék, eső áztatta köpenyében tovaszállt. Elszerződtették. Messzire… Fel, az égi Hollywoodba.

 

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Antal Anikó tárcái

 

Szerző: Napkelet Népe  2016.09.28. 17:39

Hargitai Beáta alkotása

14440824_1425776697439005_3008538306483762211_n.jpg

30x21 cm. akvarell, papír.

2015.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2016.09.25. 08:41

 

uloroplabda_valogatott166.jpg1989-ben Las Vegasban a magyar ülőröplabda válogatott világbajnoki ezüstérmet szerzett Szekér László vezetőedző irányításával. A 25. évforduló megünneplését elmulasztottuk, talán a 30.-ra összejön a gárda, végül is, még van három évünk! A csapatban a nyíregyházi Piremonból Kekecs, Lőcsei, Domokos, Szécsényi és Gál játszott. A rendszerváltás hajnalán, Amerika, Las Vegas, Hotel Hilton, na!

Gál Jani a nyolcvanas években összeszervezte a nyíregyházi ülőröplabda csapatot, Szekér Lacit megfűzték, legyen az edzőjük, mindezt olyan sikerrel tették, hogy azóta örökös bajnokok! A válogatott gerincét is nyíregyháziak alkották, sőt Laci lett a gárda vezetőedzője. ’89 elején jött a felkérés, mehetünk Las Vegasba a világbajnokságra, ha összegyűjtjük a pénzt, mert a szövetségnek csak a nevezésre, meg esetleg a formaruhára telik. Egy hónapos szívós munka után tízezrenként sikerült összeszednem a szponzori támogatást, Rádi Gyula, aki szintén nyíregyházi, a nemzetközi szövetség bíróbizottságának tagja volt, elintézte a gyorsított amerikai vízumot, úgyhogy 10 játékos, Laci és én, mint csapatvezető indulhattunk Zürichen keresztül az álomvárosba. A formaruhát villámsebességgel intézték, a szponzor a megmaradt szövetvégekből intézte, fekete zakó, világos nadrág, fehér ing, világos nyakkendő. Pompás, végül is Las Vegasban 55 fok meleg volt!

Kicsit nyűgös volt az oda út, mert Laci a budapesti repülőtéren vette észre, hogy a szállodában a párnája alatt felejtette az útlevelét, vigyázott, el ne lopják, úgyhogy nélküle szálltunk fel Zürichbe. Volt egy kis aggódás, de szerencsére a szállodás megtalálta az útlevelét, s egy másik géppel utánunk jött, úgyhogy csatlakozott a küldöttséghez. New Yorkban két óránk volt az átszállásra, a mozgássérült fiúkkal, nagy csomagokkal nem volt könnyű, ráadásul a vízumnál egyik ablaktól a másikig rohangálnom kellett, mert egyikük sem tudott angolul, mindig el kellett magyarázni, miért és hova jövünk, közben velem ordítozott az amerikai vámos, hogy ne rohangáljak. Las Vegasban elegáns öltönyben szálltunk ki a gépről, Rádi Gyula pukkadozott a nevetéstől, hiszen úgy néztünk ki a fekete zakóban, mint az ázott varjúk, izzadtunk rendesen. Mindenki rövidnadrágban, pólóban fogadott, de mi megadtuk a módját, öltönyben! Mivel egy nappal hamarabb érkeztünk a versenyre a kelleténél, beköltöztünk a Hotel Hiltonba, de nem volt vacsoránk, reggelink. Irány a közeli kis bolt, ahol egy hátizsáknyi szendvicsre valót vásároltam. Visszafele majdnem rohantam, mert a nap égetett, az aszfalt néhol megolvadt, ahogy beértem a szállodába, az izzadtság szinte rám dermedt a 22 fokos légkondis helyiségekben. Szabadban egyre kellett vigyázni: ne fogjál meg bármilyen fém részt, mert odaég a kezed, ez érvényes volt a gépkocsi kilincsre is, amit csak ruhával, vagy pólóvéggel lehetett kinyitni.

A Hotel Hilton báltermében alakították ki a pályát, a fullos étkezésre egy közeli szállodába vittek el. Természetesen az első két nap sem múlt el kisebb fajta balhé nélkül. Mivel a 12 fős csapatból 8-an erős dohányosok voltak, nem értették meg, hogy a szobákban nem lehet dohányozni, mert füstérzékelők vannak bevezetve. Amikor beindult a füstérzékelő, riasztották a szálloda illetve a város tűzoltóit, akik nagy erőkkel elindultak tüzet oltani, közben beöltözött emberkék hatalmas fejszével rohangáltak a folyosón. Az a helyzet melegebb volt, mint a kinti 55 fok, csak nagy nehezen sikerült leállítani őket, megmagyarázni, hogy a dohányzás okozta, nincs tűz és rendeljék vissza a tűzoltókat. Akkor tényleg azt kérték: következő dobásunk már csak a pályán legyen, a szállodában nem!

Szerencsére a fiúk meghallgatták az intelmeket, dohányozni inkább lementek a kaszinóterembe. Ezt csak egy program miatt hagyták abba, a harmadik emeleti medencézésre bármikor hajlandóak voltak. Az a kánaán volt, az igazi pihenés időszaka. 55 fokban napozni, ahhoz kellett a napozókrém!

Nekünk Szekér Lacival szerencsére volt két külön programunk is, egy bizonyos George Ziros, vagyis Zsíros György révén, aki a hatalmas komplexum magyar származású konyhafőnöke volt. Mikor meghallotta a magyar szavakat, a nyakunkba borult és kettőnket végig vezetett a konyhai birodalmán, megmutogatta a jéghűtőben pihenő jégszobrocskákat, a készülő ételcsodákat, úgyhogy mesés gasztronómiai túrán vettünk részt. Este elvitt minket egy mexikói kocsmába, ahol az összes sört végigkóstoltuk, Laci amúgy is imádta a keserű nedűt. Mivel akkoriban alig voltunk eleresztve pár dollárral, a másnap esti sört egy kis leleményességgel pótoltuk. Este szétnéztünk a bálteremben, ahol a VIP részlegen egy embermagasságú kör alakú tartóból jégbe hűtött söröket ittak a különleges meghívottak. Bár majdnem lefagyott a kezem, de a megolvadt jégtömeg alján csak találtam két jófajta dobozos sört. Micsoda kincs volt!

A fiúknak jót tett a kaszinózás, a fürdőzés, mert szépen meneteltek előre a világbajnokságon. A döntőbe jutásért a norvégokkal játszottak, akik vígan fürdőztek a medencében, a mieinket viszont Laci nem engedte, hogy a meccs napján szétégessék magukat. Meg is lett az eredmény, hiszen simán nyertek, bejutottak a fináléba, ahol a hollandokkal játszottak. A hírek szerint ezt a sportágat a hollandok alakították ki. Először kiöregedett röplabdások ültek le játszani, lejjebb engedték a hálót, ez könnyebb volt, mint 40-50 évesen ugrálni. Aztán fokozatosan vették át a sportágat a mozgássérültek, meghozták a szabályokat, de klubszinten egészségesek is játszhatnak velük. A mieink a hollandoktól végül vereséget szenvedtek, de világbajnoki ezüstérmesként igazán maradandót alakítottak. Akkoriban még a szabályok sem voltak egyértelműek, nem volt mindegy, hogy egy sáncnál mekkorát „emelkedtél”, vagy ugyanez igaz volt egy hátsó soros ütésnél. Tényleg elégedettek lehettünk, hiszen a magyar csapat bekerült a világ elitbe, s a csapat gerincét alkotó nyíregyháziak nagyszerűen szerepeltek.

Ha ennek az ezüstnek a birtokában Szekér Laci veszi a fáradtságot és a gagyi orosz nyelvtudása mellé megszerzi a profi angolt, akkor bármelyik komoly válogatottnak, vagy klubcsapatnak az edzője lehetett volna. Végül is, mi sem bántuk, hogy maradt, hiszen nagyszerű sikereket ért el a válogatott és a Piremon élén.

Sajnos Laci már nincs köztünk, öt éve búcsúztunk tőle! 

***  mcs1.jpg
                                                                                                                                                                                   

  Írta: Máthé Csaba

Értesüljön az elsők között további írásaink megjelenéséről!

Szerző: Napkelet Népe  2016.09.24. 08:39

Írta: Arany Piroska         

                                 

a_dacos_manni_masolata.jpgVasárnap délután Ingrid anyukája meglátta Mannit a lépcsőn üldögélni.

– Szervusz kislány, hogy vagy?

Manni készségesen felelt, úgy, ahogy azt a szomszédban lakó Jani bácsiéktól hallotta, ha délutánonként ott üldögélt közöttük, a kapu előtti lócán.

– Hát, köszönöm kérdését, megvónék, de inkább csak úgy vagyogatok!

Ingrid anyukája meglepődve nézett Mannira:

– Jaj, Manni – húzta össze a szemét –, ilyenkor azt kell mondani, hogy köszönöm szépen, jól. Majd odafordult a Manni anyjához:

– Miért nem járatják ezt a gyermeket óvodába, Zsolnainé, hiszen nemsokára iskolás lesz, és felelni sem tud illendően, ha kérdezem.

Manni anyukája erre nem szólt semmit, mert már jóval előbb észrevette, hogy neki jobb, ha nem vitatkozik, hogy ruha is cipő is kéne oda. De mert az asszony kérdően nézett rá, azt mondta, hogy majd most, az ősszel akarják beíratni.

Manninak egyéb se kellett ezután, egyre arról beszélt, hogy ő óvodába akar menni. Milyen az, az óvoda, kérdezgette az anyját.

– Milyen, milyen, te buta, hát vannak benne gyerekek, meg van óvónő, meg dajka néni.

Ettől Manni nem lett okosabb, nem is volt tőle nyugodalma az anyjának.

– Nemsokára iskolás lesz – mondta az apja –, vidd el, írasd be, hadd tanítsák a rendre.  

Így aztán egy reggel Mannira ráadták a jobbik ruháját, kiskabátját, a cipőjébe zoknit kapott, és fejére húzta a kedvenc piros svájci sapkáját. Elindultak az óvodába.

–  Hát az uzsonnás kiskosár? – kapott észbe Manni. És vitték az alkalmatos kis kosarat, benne a zsömle és egy alma, szalvétába takarva. Laci barackot nyomott a Manni piros sapkás fejére:

– Te vagy Piroska, vigyázz, a farkas el ne kapjon!

Manni most nem feleselt vissza, az óvoda miatt. Manniban a víg öröm váltakozott az aggódó félelemmel.

A ház, amiben az óvoda volt, egy kert közepén, nagy ablakokkal, széles lépcsőivel, kitárt ajtóval fogadta Mannit. Az előszobában ott állt a szigorú szemű dadus, fehér kendős fejével; fehér köpenyében olyan volt, mint egy doktor néni, és Manni erősebben szorította anyja kezét. De a dajka néni csak azt mutatta meg, hogy kiskosarat egy óriási kosárba kell tenni, a többi közé, és a sapka, a kabát, a fogasra került.

– Ennek itt a helye! – Manni csak nézett: – Ilyen hát az óvoda?

Nem, nem, az óvoda a másik szobában volt. A fal melletti lócákon gyermekek ültek, a kezüket a térdükön tartva, és egy másik fehér köpenyes néni azt mondta:

– Zsolnainé, a gyermeket itt lehet hagyni, délben valaki jöjjön érte, mert egyedül nem engedjük haza.

Az anyja máris otthagyta, így Manni egyből megtudta, hogy milyen az óvoda. Láthatta, ott állt a terem közepén, a többiek néma tekintetétől megszeppenve, egymagában.

A lábában mintha hangyák mászkálnának, vagy a cipő szorította, szerette volna levetni, megnézni mi van benne, de most nem lehetett.

– Hogy hívnak? – hangzott az asztaltól a sürgető kérdés. Manni meg se bírt szólalni.

– Én vagyok az óvó néni, holnapra tanuld meg a nevedet.

Odavitte Mannit egy pad széléhez, és leültette egy kisfiú mellé. A kisfiú odasúgta:

– Ugye tudod a neved?

Ám neki elszorult a torka, és hiába nem akarta, bő könnyek folytak le az arcán, hosszú, ázott csíkokat festve arra a jobbik ruhájára, amiben óvodába hozták.

– Manni vagyok, és te?

– Én meg Peti – és a kisfiú nézte Mannit.

Manni nem egy sírós fajta, még akkor se sírt, ha a nagyobb fiúk megverték, hanem aki bántotta, azt egyből lábélen rúgta. Ám a könnyek csak úgy maguktól jöttek, vajon mitől, hiszen itt az óvodában senki se bántotta. Az óvó néni akkor kezébe vett egy sose látott szerszámot, aminek a fedelét rácsattogtatta az aljához, és azzal énekelt, hogy aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. Erre az összes gyermek felállt, körbejártak egymás után lépegetve, hogy pedig a rétes igen jó. Manni ülve maradt, a könnyektől nem látott, és nem énekelt. Akkor Peti erővel oda akarta vinni őt, hogy a többiekkel egyszerre lépegessen. De Manni ellenállt, és rángatni kellett. Ezt már Manni megsokallta, és sípcsonton rúgta Petit, aki hangosan feljajdult. Az óvó néni látta, hallotta, nem szólt semmit, csak letette a csattogót, elővett egy krétát, és pont a terem közepére, a villany alá, a padlóra rajzolt egy nagy fehér kört, és Mannit a két karja alatt fogva, húzta-vonta, a kör közepére.

– Rossz gyerek vagy – mondta az óvó néni –,  itt állsz, míg bocsánatot nem kérsz.

És a gyermekek tovább lépegettek, énekeltek körülötte a csattogó ütemére, pedig a rétes nagyon jó, kis gyermeknek az való.

Manni ott állt a kör közepén, csak néha guggolt le egy pillanatra, ha az óvó néni nem nézett oda. Egészen délig nem tudta, hogy miért kellene bocsánatot kérnie, amikor Laci jött érte:

– Az ennivalód megmaradt, miért nem ettél? – nézett a kiskosárba. – Na, milyen óvodásnak lenni?

– Akármilyen – mondta Manni –, csak mosmán tudom, hogy milyen, és többször nem akarok jönni.

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Arany Piroska tárcái                                   

                                                       

Szerző: Napkelet Népe  2016.09.21. 17:34

Huszár Boglárka alkotása

14389965_1419394964743845_599599392_n.jpg

Olaj, vászon

2009.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2016.09.18. 08:15