Huszár Boglárka festménye

12301593_1197542873595723_3215544704029712805_n.jpg

28x55 cm. olaj, farost.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.29. 07:38

Írta: Réti János

 

 

kaewkao_titayakorn_masolata.jpgPróbáltad-e már akár csak nagyjából megsaccolni, hogy eddigi életed során hány állomáson, pályaudvaron fordultál meg?

Amikor kíváncsian várt útjaidra indultál, és amikor örömöddel vagy csalódásoddal, netán bánatoddal visszatértél ugyanazokról. Megszámlálhatatlan. Mert az egész életindulások és érkezések furcsa, egyszerre komikus és tragikus közjátékának tűnik néhanapján, aminek állomások, pályaudvarok a fordulópontjai.

Ahol te valósággal eltűnsz az emberáradatban, parányi porszem vagy csupán, senki nem vesz észre, miközben érkező és induló szerelvényekről konganak mesét fejed fölött a csarnokok vas traverzei. Hallod? Az késni fog, de emez pontosan indul, és vigyázz, mert melletted robog be a következő. Hát hová is indulsz, és főleg milyen reményekkel?

Csak nem apa és anya visz újra Balatonszárszóra, Zamárdiba vagy Fonyódra? Talán diákkori szerelmeddel indulsz Szegedre megnézni a Tragédiát? Esetleg már megint valami ifjúsági táborba indulsz azzal a hittel, hogy megváltod a világot, holott nemsokára be fogod látni, a világ eredendően megválthatatlan. Mert ha nem az lenne, már rég megváltották volna. A felismerhetetlenségig.

És az a kisfiú ott az ablaknál a kívül vágtató tájak árnyékával az arcán? Ja, hogy 26 éves is elmúlt, és egy irányba már aligha indul a vonatuk... Pedig milyen kár...

Nézd, az a kis piros vonat meg vizsgákra készülődik veled a kora reggeli verőfényben, aztán meg a téli hajnal ködös derengéseiben, hogy pótolhasd, amit akkor régen elmulasztottál. De pótolható-e egyáltalán valami is? Mert az a vonat, aminek jó esetben esetleg a lámpáit látod eltűnni ott messze a fordulóban, az végérvényesen elment. Nélküled. És te milyen végcél felé vennéd az irányt?

Figyeld! Gyülekeznek köréd az állomások. Hatalmas csarnokaikkal, egykedvű üvegtábláiba zárkózottan. Meg a kis várótermeikkel, benne a réges-régi padon, aminek még öntöttvas a lába, ott alszik egy ember. Egy olyan, aki belebotlott a saját sorsába, és azóta nem tudja visszanyerni az egyensúlyát.

És a peronok örökös nyüzsgése. A gyermektől elszakadni alig tudó anyákkal és az anyáktól oly könnyen elszakadó gyerekekkel. Itt katona integet az ablakból, amott az a magányos nem integet senkinek és neki sem integet senki. Talán vár. Az újabb várakozás reményére.

Ugye telente szoktad látni a varjúcsapatot? Gondoltál már rá, micsoda igazságtalansága a természetnek, hogy ők százötven évig is elélnek, te meg mire belejönnél, már vége? De lehet, így van jól. Talán százötven év alatt se tudnál megváltoztatni semmit. Magadban sem és körülötted sem. Csak járnád a pályaudvarokat, meg az állomásokat, mint azok a fekete madarak. És abban bíznál, mint ők: hogy jön valami váratlan, valami kedvező fordulat.

A sínek a végtelenből tartanak feléd. De hol van vége a végtelennek? Ott, ahol állsz, a cipőd orra előtt? És hol kezdődik? Az első elszalasztott lehetőségnél, ami úgy kacagott feléd, mint a jelzőrendszer szirénhangja a vágányok mentén.

Lehet, hogy át kellene alakítanod az állomásaidat. Valami fogadóképesebbre, virágosabbra, nagyobb távlatokkal a menetrendi táblán. Közelebb hozva néhány messzeséget, és távol tartva sok mindent, ami eddig közel volt. De mennyit hozva az egyikből, és mit tartva el a másikból? Soha sem tudnád megmondani. Ettől olyan huzatos az élet.

A sín érkezést kattog megint. Valamit idehoz a távol. És indul tovább. Jó lenne, ha közelebb mennél. Le ne maradj! Az indító már elindult a szobácskából a vágányok felé. Nála a tárcsa...

 

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Réti János tárcái

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.26. 17:09

Szülész-nőgyógyász és onkoradiológus főorvos

Nyíregyháza

szszb_32_tk_dr_zadori_zoltan.jpgNapjaink humanistájának egyik megtestesítőjéről első pillantásra senki sem mondaná meg, hogy már túl van a hatvanadik életévén. Közel négy évtizedes orvosi munkássága alatt mindig emberek élete volt a kezében. Szülész-nőgyógyászként számtalan kezdődő kis életet segített a világra, onkoradiológusként pedig a rákbetegségben szenvedők sokaságát gyógyította meg vagy hosszú évekkel hosszabbította meg az életét illetve, elviselhetőbbé tette a sors által megszabott, hátralévő éveket.

Elkötelezetten és szívósan küzd azért, hogy megyénkben minél szélesebb körben terjessze el a korai rákszűrés fontosságának gondolatát. A ma még második halálozási okot – a daganatos megbetegedések számát – jelentősen csökkenti az, ha a korai felismerést rövid időn belül követi a szükséges kezelés és az ahhoz tartozó életmód-változtatás. Az előbbi a gyógyítók, az utóbbi a betegek és hozzátartozóik feladata és felelőssége. Az élet elsőbbsége minden mást felülír! A daganat nem szükségszerűen sorscsapás! A doktor úr saját magán is megtapasztalta ennek igazságát: sok évvel ezelőtt rosszindulatú gyomordaganat miatt operálták, teljesen meggyógyult az egyébként nagy százalékban halálos kórból.

Édesapja, Zádori Barnabás, korán elhunyt. Édesanyjának férfitestvérei, Bereczky Dániel gépészmérnök és dr. Bereczky Bertalan – aki az első orvos volt a családban – igyekeztek számára pótolni az apát. Ő és felesége, dr. Jászai Éva – aki ugyancsak orvos volt – áldozatos munkájukkal vezették a jólelkű és okos fiút a gyógyítani akarók széles táborába. Az élet igazságaként édesanyja, Bereczky Terézia 92 éves koráig örülhetett fia sikereinek.

Zádori Zoltán útja, a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumból a Debreceni Orvostudományi Egyetemre végzett. Ötödévesként megnősült, 1979-ben ledoktorált, majd Nyíregyházán, a Jósa András Kórház szülészeti osztályán megkezdte orvosi tevékenységét. Az ott töltött tizennégy év alatt – esküjéhez hűen, sőt olykor azon túlmenően is – számtalan kis életnek és a hozzáforduló felnőttnek segített. 1988-93 között a Megyei Nővédelmi Tanács főorvosa. 1983-ban szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból, majd a Hajnal Nőgyógyászati Magánklinikán szakrendelt és un.”egynapos” nőgyógyászati műtéteket is végzett. Pályamódosítását megkönnyítette, hogy az 1990-ben induló új osztálynak, az Onkoradiológiának egy nőgyógyászt is alkalmaznia kellett. Dr. Erfán József osztályvezető főorvos hívó szavára 1993-ban a tehetséges és képzett fiatal orvos átment a daganatos betegek gyógyítását végző osztályra és 1996-ban onkoradiológiából szakvizsgázott. Zádori főorvos büszke a mentorára.

„Az onkológiai osztályon a nőgyógyászati, valamint az egyéb daganatos betegségeket már új épületben, új műszerparkkal, a legkorszerűbb kezeléssel, a legmagasabb színvonalú ellátást biztosítjuk a megye betegeinek. A korai felismerésre, szűrésre és kezelésre fókuszálunk. A komolyra fordult esetekben a jobb életminőség biztosítása mellett a betegség lassítását is megkíséreljük.” mondja az őszülő hajú orvos. Hetente egyszer a kórház mátészalkai telephelyén onkológiai szakrendelést tart. Hobbija az utazás, a vadászat. „Randevúzott” a világ legmagasabb hegycsúcsával, a Mount Everesttel. Mindkét hobbija elősegíti testi-lelki feltöltődését, az ebben a hívatásban gyakori un. „kiégés szindróma” elkerülését. Nagyon kedves szórakozás a rock-koncertek látogatása, egy jó Deep Purple, Uriah Heep vagy Status Quo koncert kedvéért akár 1000 km-t is képes utazni oda és vissza. Büszke négy gyermekére és két unokájára. Fiai, Zoltán oktató-kutatóorvos a SOTE-n, Gergely sebész rezidens Debrecenben, jövőre szakvizsgázik. Mindketten már a PhD tudományos fokozatot is megszerezték. Zoltán felesége jogász, Gergelyé angol-történelem szakos középiskolai tanárnő, utóbbiaktól származik két gyönyörű kislány unokája, a 3 éves Csenge és az 5 hónapos Nórika. Második házasságából ugyancsak két gyermeke van, a Debreceni Egyetemen. Violetta harmadéves vegyészmérnök hallgató, Barna kereskedelem-marketing szakon végzős. Mindketten folytatni fogják tanulmányaikat az msc képzésben is. A négy gyermekkel közös programokat szoktak szervezni, jövő nyáron egy Fertő-tavat megkerülő kerékpártúrára mennek.

„Már mellettem dolgozik az utódom, aki folytathatja majd azt, amit én elkezdtem. A nőgyógyászati magánpraxis mellett orvosi tapasztalataimat majd az idősellátásban hasznosítom: saját erőből idősotthont nyitok, amiben majd én is leélem időskori éveimet. Jelenleg az új sugárterápiás készülék, az un. HDR-after loading berendezés beüzemelésével, rendszerbe állításával vagyok elfoglalva munkatársaimmal együtt.”

„Az élet szép, ha nem így látod, az nem az élet hibája, hanem a tiéd, amiért nem tetted széppé!” – ez az ars poeticája Dr. Zádori Zoltán főorvosnak.  

***  File0001.jpg

Írta:

Volom Pál

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.25. 19:32

Ősz Zoltán alkotása

 12270389_1192671244082886_1866069786_n.jpg

40x30 cm. pasztell, papír.

2005.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.22. 08:45

Írta: Ésik Sándor

 

sextant.jpgA két fiatalember, akikkel székesfővárosunkig szerencsém volt együtt utazni, anyanyelvemen társalgott egymással, mégsem sokat értettem szavaikból. Valamilyen híradástechnikai szakma lehet az övék, mindössze ennyit sikerült megállapítanom. Egyikük vizsgázni készült, a másik — nyugalmából és fölényéből ítélve — már valószínűleg túl volt a dolgon. Mindenféle aránydetektorok jelleggörbéiről oktatgatták egymást, és a nagyalakú spirálfüzetben bizonyos függvények görbéinek értelmezési tartományáról. Szó esett még egy elektronikai reléről is, amely akkor billen át, ha.

Mondom: közös volt a nyelvünk, de valahogy kínaiul hangzott minden. A füzetben oldalakon keresztül nem volt egy értelmes mondat, legalábbis nekem nem. Az integrálás és differenciálás (nekik) közérthető jelei, szinuszgörbék és más krikszkrakszok. Pusztán az izgalmuk árulta el, hogy nem mindennapi dolog, amiről tárgyalnak.

Mit tehet az ember, amikor irigykedve bár, de elismeri, hogy ebben a dologban nemigen tud labdába rúgni?

Kényelmesen hátradőltem, és átadtam magam az emlékeimnek. Minden szakmának megvan a maga zsargonja, és ha művelője elég mélyre ássa magát benne, akkor úgy elsajátítja, hogy a brancsbélieken kívül más nem fogja érteni szavait. Nekem és sorstársaimnak egykor a latin nyelv szerezte azt az örömöt, amit ezek az elektronikusok éreztek, amikor körül tudták írni fogalmaikat. Ez az öröm persze csak az érdekesség szintjén volt osztatlan. A libabőrösséget okozó parányi kis szőrmozgató izom elnevezése például azonnal megragadt bennem. Kit ne nyűgözne le egy Habsburg-herceg címeihez hasonló hosszúságú kifejezés: musculus arrectores pilórum, ha jól emlékszem. A fele-katicabogárnyi lucernabödét pedig Subcoccinella vigintiquatorpunctata névre keresztelték. Hogy csak a szebbjét említsem. Innen kezdve azonban már érdekes az ügy. Mert milyen a diák? A meglévő elv alapján maga is költi a szebbnél szebb (és röhejesnél röhejesebb) neveket. Bubo cupropenis például szó szerint jelenti azt a bizonyos rézmicsodájú baglyot, amellyel egyes sikamlós nyelvű nagyapák ijesztgetik az unokákat.

Mosolyogtam magamban egyet, miközben expresszünk továbbrobogott velünk a rónán. Vajon ezek a cosinusrágók ragadtatják-e magukat hasonló haszontalanságokra? Ebben a vizsgahangulatban biztos nem — sóhajtottam. Hiszen amikor rendszertan kollokviumon nekem csak annyit mondtak, hogy Oscines, egyrészt ki kellett találnom, hogy ez az énekesmadarakat jelenti, másrészt fel kellett sorolnom ugyanígy latinul őket. Közöttük a vetési varjúval és a házi verébbel, amelyekről ismert a vicc, miszerint levelezőn végezték a zeneművészetit.

Azóta az én útitársaim túl vannak a vizsgán, én meg a nosztalgiázáson. Mégsem múlt el nyomtalanul bennem az a halk kis nyelvészkedés. A minap akadt a kezembe egy kis füzet, bizonyos Priszter Szaniszló munkája. Címe: A magyar növénynevek helyesírási szótára. Megtudtam belőle, hogy a gólyaorrtermésűeket egybe kell írni, a boldogasszony mentáját és a szamár gyönyörűségét pedig emígyen, külön. Pusztán példának százszámra sorakozik a kis dolgozatban a sok szép ízes magyar név és kifejezés. Némelyiken tagadhatatlan ugyan a kimódoltság, de másokból olyan néprajzi ősiség árad, hogy eláll tőle a szó. A koloncosgyökerű lapickásfüvet például a már említett bagoly módjára latinra fordítani egész biztos lehetetlen.

Ugyan miért nyugszunk bele, hogy nyelvünk alkalmatlan a bennünket körülvevő világ dolgainak és azok egymáshoz való viszonyának érthető és használható leírására? Miért nincs az 1807-ben kiadott Magyar Füvész Könyv szerzőinek, Diószegi Sámuelnek és Fazekas Mihálynak méltó utódja?

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Ésik Sándor tárcái

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.18. 18:58


Prónay Gábor főorvosról beszél Csiba Gábor kórházigazgató

pronay_gabor-3.jpgPrónay Gábor Miskolc legendás hírű osztályvezető főorvosa volt, akit a gasztroenterológia nemzetközileg tisztelt szaktekintélyeként ismert a szakma. Ráadásul nemcsak kiváló szakember, hanem nagyszerű jellem is volt, akit szerettek és tiszteltek a munkatársai, beosztottai.  

1986-ban, a harmincéves osztályvezetői jubileumán az egyik beosztottja, Nagy György ezekkel a szavakkal méltatta: „Amióta csak ismerjük, csúfot űz velünk. Csúfot űz azzal, hogy nem öregszik, nem fárad, nem lankad. Napi négy–öt óra alvással zsinórban dolgozik. A lépcsőt kettesével szedi, az ehetetlen ebédet két perc alatt bevágja, frizuráját nem változtatja, a Wartburgját sem fékezi. Képes egyszerre több emberrel több témában kommunikálni, képes egyszerre egy fenékkel több lovat megülni. Mindenütt ott van, ahol elkordul egy gyomor, vagy megszólal egy vastagbél. Egyedüli hobbija – vesztünkre – a szakmája. Pedig ismeri a művészeteket, közvetlen társasági ember, a kerekasztalok kulcsfigurája és nem utolsósorban bámulatos céllövő, ám mégsem tudtuk – valamilyen társadalmi érvényesülésben igazán előbbre vivő – szenvedélyre rávinni. A memóriája szelektív. A betegek nevét, családját, személyes gondjait, rectoscopos leletét és tavaly előtti laboradatait fejből tudta. A rossz dolgokat viszont fejből elfelejtette. Nyomtalanul mentek át rajta az ágyúgolyók. Bátornak bátor. Ha véletlenül szembetalálta magát egy beteggel, nem futamodott meg, nem kiabált orvosért. Ha fel kellett írni egy receptet – akár magisztrálisat is –, nem rohant a könyvtárba. Tette a dolgát, megoldotta a feladatot. Ugyanakkor nem volt elég katonás. Honvédtiszti múltja ellenére semmi militarista tartás nem volt benne. Meleg szíve uszályában mi, közkatonák is önfeláldozó magatartásra kényszerültünk, s egész csapata erején felül teljesítve szolgálta a dolgozó népet. Nem tudott soha nemet mondani, így azután nem volt képes a törvényesen előírt, mindössze nyolc és fél órás munkaidőt se betartani.”
Íme, Prónay Gábornak mindössze ennyi „hibáját” lehetett összeszedni. A legendás főorvosról Csiba Gáborral, a miskolci megyei kórház főigazgató-főorvosával beszélgettem.

– Az imént idézett méltatásban említetteken kívül voltak a főorvos úrnak még más „hibái” is?

– Voltak, de ezek többségét én is inkább csak hallottam a régebbi kollégáktól, azoktól, akik hosszú éveken át együtt dolgoztak a tanár úrral. Például a jó pedagógiai érzéke ellenére gyenge oldala volt a szidás. Soha nem emelte föl a hangját, igaz, amikor ő megmondta valakinek a magáét, az illető megérezte az időváltozást annak ellenére is, hogy nem dörgött az ég, és nem sújtottak le Zeusz villámai. Az a fajta vezető volt, aki időnként tévedett, de aki ezt mindig beismerte. Mesélték róla, hogy nem volt elég szorgalmas a nyelvtanulásban. Köztudott, hogy napjainkban már mindenütt követelmény a nyelvismeret, s mindenki igyekszik valamilyen idegen nyelvet elsajátítani. Egyedül Prónay főorvos urat nem látta senki sem nyelvet tanulni. Mégis, ha volt valahol egy valamirevaló nemzetközi „összeröffenés”, őt kérték fel tolmácsnak mind az angolok, mind a németek vagy a franciák. A „hibái” közé tartozott az is, hogy az orvospszichológusok nemigen maradtak meg az osztályán. Szó szerint feleslegesnek érezték magukat. Ugyanis ha ez a szakállas, szemüveges, apostol küllemű és jellemű ember belépett a kórterembe, szemvillanás alatt csalhatatlan érzékkel megállapította, hogy kit kell egyszerűen és közvetlenül, kit pedig választékos módon megközelíteni, kit kell bátorítani, vigasztalni, megsimogatni, lecsillapítani vagy „elfenekelni”. Mert ez utóbbit is megtette! – Tudna erre példát is mondani? – Egy alkalommal magam is szem- és fültanúja voltam az alábbi jelenetnek. Tudni kell a tanár úrról, hogy nagyon kényes volt az étkezésre, haragudott a kövér emberekre. Az említett esetben egy – hogy finoman fejezzem ki magamat – nagyon molett nő feküdt az osztályon, és a hölgy kövérségét a tanár úr szóvá is tette. A hölgy érezte, tudta, hogy a kritika jogos, de megpróbált védekezni: „tessék elhinni, főorvos úr, én már csak vizet iszom és mégis”. Ettől a buta mentegetőzéstől a tanár úr úgy dühbe gurult, hogy mérgében azt mondta: „ezt a vizet szabadalmaztatni kellene: mennyi disznóhúst tudnánk előállítani vele”.

– Ön hogyan, milyen körülmények között ismerte meg a tanár urat?

– Először az édesapámtól hallottam róla. Ők egy korosztályhoz tartoztak, s édesapám körzeti orvosként szoros szakmai kapcsolatban állt vele, sőt nagy tisztelője volt. Jómagam szigorló orvosként találkoztam vele, és egy általa vezetett viziten is részt vehettem. Ezzel kapcsolatosan máig emlékszem egy kis jelenetre. Az egyik kórteremben az egyik beteg ágyánál a főorvos úr szájából elhangzott a szokásos kérdés: „hogy van?”. Mire a beteg visszakérdezett: „Tanár úr, mikor fog engem megoperálni?”. Nos, Prónay főorvos tudvalévően belgyógyász volt, tehát soha nem operált, mégis azt válaszolta a betegnek: „most azonnal, de tudnia kell, hogy ez lesz az első éjszaka, amit önnel töltök”. Nagy derültség kísérte ezt a kis párbeszédet. Később kórházi dolgozóként is találkoztam vele.

– Együtt dolgoztak?

– Ő akkor már nyugdíjas volt, de továbbra is a kórház alkalmazásában állt, s elsősorban a helyes életmód, az életvitel kérdéseivel foglalkozott. Megjegyzem, ehhez – idős kora ellenére – maga is személyes példát szolgáltatott. Például bent, a kórházépületben sohasem használta a liftet, mindig gyalogosan járt a lépcsőkön. A csodálkozóknak magyarázatként azt mondta: „minden egyes lépcsőfok egy nappal hosszabbítja meg
az ember életét”. Később a Fogyókúrás Szanatórium „apostolaként”, kitalálójaként is sokszor találkoztam vele. Ennek a szanatóriumnak a működését nyugdíjasként menedzselte, és kis csapatával nagyon figyelemre méltó eredményeket ért el.

– Prónay tanár urat sokan ismerték, ám az ismerősök többsége sem ismeri e gazdag életpálya minden állomását. Kérem, idézze fel Prónay Gábor életútját!

– 1922. október 12-én született Heréden. Az orvosi diplomát 1946-ban szerezte meg a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, majd a Purjesz professzor vezette belklinikán volt fizetés nélküli orvosgyakornok. Ott, a klinikán szerzett 1949-ben szakorvosi képesítést. Az ötvenes évek elején, miután behívták katonának, katonaorvos lett.

– Hogyan került Miskolcra?

– Egy szerencsétlen dysentériajárványt az akkori politikai hatalom – amely betegesen mindenhol beépített ellenséget keresett, s persze talált is – a népi demokratikus proletárdiktatúra elleni merényletnek „minősített”, és Prónay Gábor némi szerencsével ugyan megúszta a halálbüntetést, de 1953-ban megrovottként Miskolcra helyezték, az akkori Honvéd Kórház fertőzőosztályára. Aztán az 1956-os eseményeket követő vákuumban előbb a Semmelweis, majd az újonnan épült megyei kórház belgyógyászatára került osztályvezető főorvosnak. Prónay tanár úr hazánkban az elsők között ismerte fel, hogy a belgyógyászat gyors ütemű fejlődése, az orvostudomány általános művelésén túlmenően rákényszeríti az igényes orvost arra, hogy valamely részterülettel külön és elmélyülten foglalkozzon. Ő már nagyon korán, az 1950-es években a gasztroenterológiát választotta. Hazánkban az elsők között vezette be az endoszkópos vizsgálatokat, ami az akkori idők kezdetleges technikáját tekintve igen bátor, jövőbe látó cselekedet volt. Az utóbbi évtizedekben a száloptika bevezetésével az endoszkópia szédületes ütemben fejlődött, őt igazolván.

– Prónay Gábor a maga szakterületén úttörőnek számított?

– Ez egyértelműen elmondható róla. Prónay tanár úr az 1970-es, 1980-as évekre megteremtett Miskolcon egy figyelemre méltó gasztroenterológiai iskolát. A kezdetektől fogva igen élénk tudományos tevékenységet fejtett ki. 1968-ban védte meg kandidátusi értekezését a gyulladásos vastagbélbetegségek témaköréből. Alapító tagja – és évtizedeken át vezetőségi tagja – volt a Magyar Gasztroenterológiai Társaságnak, majd 1982től a társaság elnökhelyettesi tisztét is betöltötte. Vele kapcsolatosan feltétlenül meg kell említeni azt is, hogy a gasztroenterológián kívül az endoszkrinológiai, illetve anyagcsere-betegségek iránt tanúsított különleges érdeklődést, később pedig az elhízás mint népbetegség, illetve az egészséges életmódra nevelés került a munkássága homlokterébe. A munkásságát, a tevékenységét értékelve el kell mondanom, hogy több mint száz közleményt írt, továbbá egy könyv szerkesztője és négy könyvrészlet írója. A pályafutása során több mint négyszáz előadást tartott. Széles körű nyelvtudása lehetővé tette, hogy a nemzetközi tudományos életbe is bekapcsolódjon, így számos nemzetközi kongreszszusnak, kerekasztal-konferenciának volt a tagja, illetve levezető elnöke.

– Úgy tudom, nagyon sok tudományos szervezet is tagjai sorába választotta!

– Valóban. A teljesség igénye nélkül elmondhatom, hogy Prónay Gábor tagja volt a Magyar Belgyógyász Társaság vezetőségének, a Gasztroenterológiai Szakorvos-minősítő Bizottságnak, az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Kollégiumnak, az Európai és Mediterrán Proctológiai Társaság vezetőségének, a Német Adipositas Társaságnak és a WHO Egészségügyi Munkacsoport rákmegelőző szervezetének.

– Ha jól tudom, idehaza sem csak a kórházon belül tevékenykedett…

– Így van. 1977-től volt a megye dietetikai szakfelügyelője, 1982-től pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye belgyógyászainak szakfelügyelője. Az ÉszakkeletMagyarországi régió számára kiemelkedő jelentőségű esemény volt, hogy 1979-ben megalakult a Miskolci Akadémiai Bizottság, s ezen belül Prónay Gábor az orvos- és biológiai szakbizottság elnöke lett. A kórházon kívüli munkájával kapcsolatban feltétlenül meg kell említeni a miskolctapolcai szanatóriumot is, hiszen vele kapcsolatban sokaknak az jut az eszébe: ő volt az, aki 1984-ben létrehozta hazánkban az első anyagcsere-fogyókúrás szanatóriumot.

– A gazdag szakmai tapasztalatát, kutatásainak eredményeit átadta tanítványoknak is?

– Természetesen. S nagyon is szeretett oktatni. Igen sok orvostanhallgató, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvosjelölt, dietetikus, nővér tanulhatott tőle. A medikusoktatásban szerzett kiemelkedő érdemeiért 1982-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem egyetemi docensi címet, 1986-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetem tanári címet adományozott neki.

– A társadalom megbecsülte, és az érdemei szerint ismerte el Prónay Gábor munkásságát?

– Azt hiszem, igen. Leszámítva a pályafutásának egyes periódusait. Amíg élt és dolgozott, nagy-nagy tisztelet és szakmai elismerés övezte. Ennek jelei voltak a Kiváló Orvos cím, a Medicina nívódíj, a Friedrich László-, a Hetényi Géza-, a Soós József-, a Pro optimo in gastroenterológia emlékérmek, a debreceni egyetem Kiváló Oktatója címe, a Munka Érdemrend ezüst és arany fokozata. Sok ez vagy kevés? Azt hiszem, nem ez minősíti az embert. Sokkal fontosabb a szakma tisztelete valamint a betegek elismerése és szeretete. Márpedig ezekből bőven kijutott neki.

– Főigazgató úr! Ha napjainkban beállítana önhöz egy fiatal, frissen végzett orvos, aki hallotta már Prónay tanár úr nevét, s arra kíváncsi, ki volt ő voltaképpen, akkor mit válaszolna neki?

– Mindenekelőtt azt: nagy kár, amiért nem ismerhette személyesen. Jómagam nagyon szerencsés vagyok, hogy találkozhattam vele. S hogy miért gondolom ezt? Miért tartottam őt rendkívüli embernek? Nos, megmondom őszintén, nehéz „definiálni” a rendkívüli embereket, mert velük kapcsolatban nehéz csokorba szedni a lényeget. A rendkívüli ember virágcsokra sok szál szép virágból áll össze. Ebből most melyiket válasszam ki? A rózsát vagy a nefelejcset? Prónay Gábor rendkívül agilis, optimista beállítottságú, humán műveltségű ember volt. Mindig volt néhány kedves, megnyugtató szava a betegekhez, ami mély empátiás készségéről tanúskodik. A tanítványai sokat tanultak tőle, és nem csak arról, ami a szorosan vett orvoslást illeti. Tőle tanultuk meg, hogy a beteg lelki alkata, lelki problémái éppen olyan fontosak, mint a testiek. Sőt sokszor ez a döntő. Őszintén csodáltuk rendkívüli intuitív képességét, mely számos esetben segített, amikor a hagyományos orvosi logika már kimerült. Vezérlő elve volt, hogy szüntelenül fejlődni kell, és lépést kell tartani a fejlett orvostudománnyal.

– Prónay Gábor biztatta, ösztönözte a munkatársait arra, hogy lépést tartsanak a legfrissebb tudományos eredményekkel?

– Nyelvtanulásra, kongresszusi aktív részvételre, tudományos közlemények írására, külföldi tanulmányutakra, tudományos fokozat megszerzésére ösztönözte és segítette orvosait, s így az általa vezetett osztályt az ország egyik legkiemelkedőbb gasztroenteorológiai munkahelyévé fejlesztette. Vezetőként szerették és tisztelték beosztottjai. Mindig kész volt mások véleményének meghallgatására, esetenként ellenkező vélemények elfogadására is. Általános műveltségben is példát mutatott, irodalmi, képzőművészeti ismereteivel további megbecsülést és barátokat szerzett magának. Prónay Gábor negyvenhárom éven át gyógyított. Az élete utolsó órájáig dolgozott.

– Ezt szinte szó szerint lehet érteni? A nyugdíjaséveiben sem pihent?

– Számára a nyugdíjasévek sem jelentettek pihenést. Nem fékezte a tempót. Hetvenedik életévében a szikszói kórházból endoszkópos rendelésről útban hazafelé, Miskolc határában karambolozott és lelte halálát. Szegeden temették el, ott, ahol a fiatalságát töltötte.

– Eltekintve az olyan alkalmaktól, amikor a vele kapcsolatos emlékei felidézésére kérik, gyakran szokott a tanár úrra gondolni ma is?

– Igen. A halála óta több mint tíz év telt el, mégis gyakran gondolok rá. Találónak érzem az egyik közvetlen kollégájának, Nagy György főorvosnak a vele kapcsolatban írott gondolatait. Nagy György azt írta: „Az emberiség évezredek óta egy helyben siet, állandó újrakezdésben vagyunk, egy elrontott világot kell helyrehoznunk szüntelen. Ha látta valaki a kínai nagy falat mint meditációs objektumot, és a berlini falat, ugyancsak mint gondolatösztönző forrást, vagy bejárta az inkák földjét és a mai Csecsenföldet, megtekintette a kétezer éves tökélyt, a római Panteont és a közelmúltban leégett, s azóta újjáépített, korszerűsített Budapesti Sportcsarnokot, avagy emlékszik még a lebontott Nemzeti Színházunkra, és látja az azóta felépített újat, bizony nem könnyű meghatározni, hogy merre is haladunk. A társadalmi folyamatok megítélése ezeknél ráadásul sokkal bonyolultabb. Pilátus hezitált, a tanítványok elszéledtek, a nép vért kívánt. Jézust demokratikusan meghozott döntéssel keresztre feszítették. A mi jobb sorsra érdemes népi demokráciánk is kimúlt. Negyven éven át tartó keserves útkeresés során kitapasztaltuk, hogy az érdek nélküli társadalom nem megvalósítható. A csődbe jutott tankok megadták magukat az erős, demokratikus, haladó bankoknak. Most nem egy a jelszó, hanem új. Új szövetség kell, új morál, új demokrácia, új politika, új társadalmi normák. Évezredes a koreográfia. Szabad szelek szárnyán sziszeg szerte körülöttünk az eukonform magyartalanodás, a világkonform amerikanizálódás, a multinacionális tőkekonform-globalizáció. S hiába nyílnak a vigalmi negyedek, hiába vehetnek a homoszexuálisok gyereket, hiába a lágy drog és a kemény pornó, a Western Pub, a Las Vegas Casino. Az emberiség nem boldogabb, noha már skandináv lottó is kapható. A technikai fejlődést nem kíséri, még csak nem is követi az emberi humánum, az emberi lélek fejlődése. Mobillal a markunkban, kvarcórával a csuklónkon, internet-csatlakozású laptoppal a hónunk alatt, fülünkre tapadó CD-lejátszóval is lelkileg retardáltak maradtunk, primitív vademberből legfeljebb egy kissé intellektuális vademberré »fejlődtünk«. A történelem humánspecifikus fogalom. A történelem azt mutatja, hogy eddig minden társadalmi rendszer elég barbár volt, ha csak egy kis lehetősége is adódott rá. Márpedig ha az emberiség meg akarja találni önmaga méltóságát, jobban teszi, ha napjaink liberális tirádái helyett máris új értékrend után néz, a kvarcórákat újraállítja, netán kétezer évvel visszatekeri. Jobb világot csak jobb emberek tudnak teremteni! Erkölcs, hit, szeretet és humánum nélkül nincs jobb világ, bármekkora is a tőzsdeindex, a profitráta vagy a kamatláb. Prónay Gábor egy porszem volt az univerzumban, de Prónay Gábor jó ember volt. A szorgalom, a rend, a takarékosság, a család, a hagyományok, a tekintély tiszteletére, az egyszerű emberek megbecsülésére, a betegek szeretetére nevelte környezetét. Benne megfelelő arányban buzgott a szakmai hiúság, és cselekedett az emberi alázat.” Magamban úgy képzelem, hogy Prónay Gábor valahonnét fentről figyel minket. Talán az angyalok vitték oda, de szerintem maga a Jóisten. Aki azért csak elrendezi a dolgokat. Még azokat is, amiket mi a földön sohasem tudtunk elrendezni.

Hajdu Imre

* * *

PRÓNAY GÁBOR (született 1922. október 12én Heréden, elhunyt 1992. május 15-én Miskolcon) osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi tanár. 1946-ban végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, majd 1949-ben szerzett belgyógyász szakorvosi képesítést. 1956-után a miskolci Semmelweis Kórház III. belgyógyászati osztályára került vezetőnek, majd a BorsodAbaúj-Zemplén Megyei Kórház indulásakor a II. belgyógyászati osztály vezetője lett. Fő szakterülete a gasztroenterológia volt. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság alapító tagja, 1982-től elnökhelyettese. Az 1979-ben megalakult Miskolci Akadémiai Bizottság Orvos- és Biológiai Szakbizottságának az elnöke. 1984ben Miskolctapolcán létrehozta az első hazai anyagcsere-fogyókúrás szanatóriumot. 1982-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemtől egyetemi docensi, 1986-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetemtől egyetemi tanári címet kapott. 1987 decemberében ment nyugdíjba. Kitüntetései: Kiváló Orvos, Medicina nívódíj, Friedrich László-, Hetényi Géza-, Soós József emlékérmek, a DOTE Kiváló Oktatója, a Munka Érdemrend ezüst, és arany fokozata.

CSIBA GÁBOR (született 1955. szeptember 14én Sajószentpéteren) általános sebész és traumatológiai szakorvos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci csoportjának vezetője. 1974-ben végzett a bencés gimnáziumban Pannonhalmán. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1981-ben. 1988-ban a Leuveni Katolikus Egyetem ösztöndíjasa. 1995-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen egészségügyi menedzser szakot végzett. 1981–1991 között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház traumatológiai osztályának a szakorvosa, 1991-től 2000-ig főigazgató-főorvos általános helyettes. 2000-től főigazgató-főorvos. Tudományos tevékenység, publikációk: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház fejlesztési elképzelései és telephely-rekonstrukciója a megyei egészségügyi koncepció tükrében (szakdolgozat, 1995); A miskolci székhelyű kórházak információs rendszerfejlesztési programja (társszerző, 1999); Az e-technológia lehetőségei a kórházvezetést támogató költséghatékony információmenedzsment megvalósítására (társszerző, 2000). 1994-ben Pro Caritate érdemérmet kapott.

(Bakó Endre, Hajdu Imre, Marik Sándor: Általuk híres e föld  In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003. Szerk. Ésik Sándor)

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.16. 08:56

Címkék: ü:Prónay Gábor

Bíró Ernő alkotása

12226578_1189318467751497_2105091971_n.jpg

50x35 cm. akvarell, papír.

2015.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.15. 08:50

Írta: Balogh Géza

mg_9060-edit.jpgVártam a buszt és néztem a két varjút. Az öreg tépett tollú – ha ugyan ő volt a vénebb – a kicsordult kuka körül keresgélt, a másik mélán nézelődött az útpadkán. Az öreg sokáig kutakodott a rengeteg papírzacskó, cigarettacsikk között, mikor hirtelen felröppent. Féltenyérnyi kenyérdarabot cipelt magával, nehézkesen kapaszkodott fel vele az útmenti nyárfára.

A másik unottan figyelte a leszálló, ágat kereső társat, majd lustán elindult ő is. Minduntalan hasig süllyedt a frissen hullott hóban, de kitartóan taposott. Ha már végleg megfeneklett, kitárta szárnyát, s újból arrébb lökte magát. Mikor odaért, felnézett a fára, majd gondolt egyet, s felemelkedett. Ott körözött egy ideig az öregebb körül, szemügyre vette a zsákmányt, s újból elfoglalta helyét a nyárfa alatt.

Eközben a fenti nekigyürkőzött a csonttá fagyott kenyérdarabnak. Jobb lábával erősen kapaszkodott a fel-feltámadó szélben, a másikkal a gallyhoz szorította a kenyeret. Apró falatokat csipegetett, meg-megállt a nagy munka közben. Ilyenkor körülnézett, elégedetten tollászkodott, csőrével igazgatta ki tudja hol megtépázott ruháját.

Majd újból hozzáfogott az evéshez.

Nem tétlenkedett ez alatt a másik sem. Állt a fa alatt, szemét a koronára emelte. Aztán égre tárt csőrrel nagyot ugrott.

El nem tudtam képzelni sokáig, mit ugrabugrál ott a hasig érő hóban, mikor megláttam ám a fáról lezuhanó kenyérdarabkákat. Azt kapdosta oly kitartóan a varjú. Ingyen jutott a falatokhoz, hisz a másik dolgozott meg érte.

Ám mielőtt dühbe gurultam s elzavartam volna, eszembe jutott néhány ismerősöm. Ők is a mások kenyeréből hasítják ki a maguk darabkáját, s kényelmesen megélnek belőle.

Szidjam hát ezt az élelmes varjút? Tőlünk tanulta...

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Balogh Géza tárcái

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.13. 14:17

Teichmann Vilmos növénynemesítőről beszél Béres József kutató

teichmann_vilmos-3.jpgSzabolcs-Szatmár-Bereg megye mezőgazdaságának egyik különösen értékes időszakában egyszerre dolgozott a megyében három kiemelkedő agrárszakember: Nagy Sándor, az „almakirály”, Westsik Vilmos, a „homok szerelmese”, valamint Teichmann Vilmos, a „burgonya atyja”. Mindannyian Kossuth- és állami díjas tudósok.
Teichmann Vilmosról abban az intézetben beszélgettem Béres József tudományos kutatóval, ahol a híres burgonyanemesítő valamikor dolgozott. Könnyen indult az emlékezés, hiszen a bejáratnál a Teichmann Telep felirat fogadja a látogatót, a kertben pedig ott áll Teichmann Vilmos szobra. Mindez az utókor háláját jelzi az itt évtizedek alatt folytatott munkáért. Béres József maga is negyven éve jár ide dolgozni – igaz, jó ideje már nyugdíjasként.

– Vajon mit szólna Teichmann Vilmos, ha meglátná saját szobrát?

– Biztosan meglepődne. Nem vágyott ilyen elismerésre, nagyon szerény ember volt. De azt hiszem, nem is a szobrot nézné, hanem kimenne a tenyészkertbe és feljegyezné, hogy mit tapasztalt a burgonyaföldön. Úgy, mint annak idején, sok éven át, mindennap megtette.

– Milyen családi környezetből származott? Hogyan került Kisvárdára?

– Csehországban született, édesapja cukorgyári munkás, édesanyja sokgenerációs földműves család gyermeke, talán tőle örökölte a mezőgazdaság iránt ösztönös vonzódást. Vili bácsi gyermekkoráról a legtöbbet Gertha lányának visszaemlékezéseiből tudunk. Ezek szerint sovány, vékony testalkatú gyermek volt. Mindig jól tanult. A későbbiekről azt lehet elmondani, hogy Vili bácsi zárkózott ember volt, jobbára akkor oldódott fel, ha a munkáról volt szó. A zárkózott természetét édesapjától örökölhette, aki azt akarta, hogy nagyobbik fia művelt, tanult ember legyen, ezért nehézségek árán is vállalta taníttatását.

– Hol végezte az iskoláit?

– Előbb szülőföldjén tanult. A reáliskolát – immár a háború után – a bécsi mezőgazdasági főiskola követte,
ahol kitüntetésekkel tette le államvizsgáit, miközben a főiskola kísérleti gazdaságában dolgozott. Itt szerzett jártasságot a növénynemesítésben is. Mivel pénze elfogyott, félbeszakította tanulmányait, és újsághirdetés alapján Tornyospálcára, az Eszenyi-féle nagybirtokra jött asszisztensnek Schwarzbach osztrák burgonyanemesítő mellé. Ez jó szakmai iskola volt, egyben embert próbáló is, hiszen nem ismerte az országot, a népet, nem beszélte a magyar nyelvet. Négy év munka után folytatta tanulmányait, és Bécsben megszerezte mezőgazdasági mérnöki oklevelét.

– Mi történt vele ezután?

– Visszahívták Tornyospálcára – immár a burgonyanemesítő telep vezetőjének –, ezzel elkezdődött hosszú szakmai karrierje. Kitartó, szívós munkával többek között előállította első nagyhírű burgonyáját, a Gülbabát, amelyet később más növények nemesítése is követett.

– Kisvárdára pontosan mikor került?

– Hosszú ideig kötődött Eszenyihez, így vele ment a Dunántúlra is, amikor 1939-ben a tornyospálcai nemesítőtelep bérlete lejárt. A fordulatot az jelentette, hogy 1940-ben a Földművelésügyi Minisztérium nemesítőtelep létrehozását határozta el Kisvárdán. A növénytermelési hivatal kérte fel 1942-ben, hogy lépjen állami szolgálatba, és vállalja el a Kisvárdai Magyar Királyi Burgonynemesítő Telep létrehozását és vezetését. E felkérésnek eleget téve jött Kisvárdára. A burgonya mellett foglalkozott a rozs, a csillagfürt, a homoki lucerna, a szöszösbükköny és a napraforgó nemesítésével is.

– Mielőtt a burgonyakutatásra rátérnénk, beszéljünk egy kicsit a rozsnemesítő munkájáról, amelyről Teichmann Vilmost szintén jól ismerték. Mi volt az elgondolása ezzel kapcsolatban?

– Vili bácsi célja megegyezett a gazdák igényeivel: olyan rozsfajtát kívánt előállítani, amely a szabolcsi térség kedvezőtlen ökológiai adottságú területeinek homoktalajain is eredményesen termeszthető.

– Milyen eljárást alkalmazott?

– Nemesítési és fajtafenntartási eljárásként a félmagmódszert alkalmazta, és bevezette a kapás nevelést és a klónozásos – más néven tőosztásos – szaporítást a törzsanyagokban. Ez utóbbi módszert napjainkban újra alkalmazzák a nemesítésben. Nagyszerű munkájának eredményeként 1951-ben ismerték el a Kisvárdai rozsfajtát, amely igen gyorsan elterjedt a szabolcs-szatmár-Beregi és Hajdú-Bihar megyei gazdák körében, ezekben a megyékben az általa kinemesített rozs a vetésterület száz százalékát uralta.

– Valóban szó szerint a megszállottja volt a munkájának?

– A növénynemesítés nem egynyári munka, például a burgonya esetében hét-nyolc év kell ahhoz, hogy új fajtát tudjon beállítani a kutató. Ez alkati kérdés is: csak az lehet jó nemesítő, akinek van türelme, kitartása, aki pontos és következetes, s nincs híján a szorgalomnak sem. Mindezt Teichmann Vilmosról el lehet mondani.

– Mikor és hogyan ismerkedtek meg?

– Már jóval a személyes találkozás előtt hallottam róla 1936 körül. Lehettem vagy tizenhat éves, és nagyon tetszett, hogy nagyanyámék egy holdról százhúsz-százharminc mázsa krumplit is betakarítottak. A szegényebb szomszédok elkérték a burgonya héját, hogy elültessék, hiszen abból is elég jó termést lehetett kapni, ezt magam is kipróbáltam. Mint a felnőttek elmondták, ez a fajta volt a Teichmann-féle Gülbaba. Sajnos akkoriban ilyen nemesített vetőgumóra sokaknak nem jutott. Én csak azt láttam, hogy nagyanyámék krumpliföldje milyen gyönyörű, szépek a bokrok, élénkek a levelek, s milyen egészséges, gazdag termést ad. Később tudtam meg, hogy a Gülbaba elég hamar kerülhetett hozzánk, hiszen még csak 1929-ben nyert állami elismerést, s az azt követő évben hozták forgalomba. Negyven-ötven százalékkal adott több termést, mint a Korai Rózsa. Otthon mindig csak azt mondták, hogy Teichmann-féle, így találkoztam először a névvel. A személyes találkozás hosszú idő – csaknem húsz év – múlva történt, amikor a gépállomáson a laboratórium vezetőjeként dolgoztam.

– Tegyünk egy kis személyes kitérőt. Mi történt e húsz esztendő alatt?

– Gyerekkoromtól a mezőgazdasághoz kötődtem, Kecskeméten tanultam a kertészeti iskolában, de háború után nagyon nehezen tudtam elhelyezkedni végzettségemnek megfelelő és kedvemre való munkában. Ez azért volt, mert egy ideig még azt is rám sütötték, hogy osztályidegen is vagyok, mert Szálasi szárnysegédje voltam, amiből természetesen egy szó sem igaz. Később rehabilitáltak is. Végül rám mosolygott a szerencse: Kisvárdán a mezőgazdasági gépállomáson laboratóriumot hoztak létre, oda kellett szakember. Amikor a Budapestről idekerült igazgató, Somlai Nándor megfelelő ember után kérdezősködött, többen engem ajánlottak. Örömmel vállaltam a felkérését, így lettem a laboratórium vezetője.

– Mi volt az ön által vezetett laboratórumnak a feladata?

– Feladataink a talajtani, növényvédelmi, takarmány- és élelmezési termékvizsgálatok voltak. Talaj-, víz- és növénymintákat gyűjtöttem be, azokat analizáltam, és az eredmények alapján adtam tanácsot. Az eredményeket publikáltam is, s hamar szép sikereket értünk el. Tanulni kezdtem a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, előbb tanfolyamokon, aztán levelező hallgatóként. Nos, ebből az időből eredt a személyes kapcsolat a kiváló tudóssal, Teichmann Vilmossal. Részben a munkám, részben a tanulás során felvetődött szakmai kérdések miatt több ízben megkerestem tanácsért, de ha magam tudtam egy-egy érdekesebb eredményt felmutatni, azt is szívesen mondtam el neki.

– Ez nyilván tetszhetett a tudósnak, hiszen – más-más alapról indulva – azonos volt a cél: az egészségesebb, többet termő burgonya. Hogyan cseréltek tapasztalatot?

– Vilmos bácsi eredetileg a burgonya betegségeit a vírusoknak tulajdonította, azt gondolta, a vírusokban van a burgonya leromlásának oka, tehát mindenekelőtt ezt kell megfejteni. Ennek kedvezett a kor szakmai szelleme is. Az én szempontomból az volt a nagy szerencse, hogy Teichmann Vilmos nem vetett el más lehetőségeket sem, sokkal nyitottabb volt, mint a környezetében dolgozó kutatók. A vírusokon kívül más okokat is keresett, sokszor beszélgettünk az én szakterületemről, a talajtanról, az élettanról, a biokémiáról. Nagyon jó természete volt, mert hagyta beszélgetőpartnerét is érvényesülni, nem rohanta le saját elképzeléseivel. Valóban közös gondolkodásra serkentett. Az is nagyon jó volt, hogy nem a laboratóriumban és az irodában élte az életét, sokat járt a földekre is. Egy alkalommal elhívott a litki táblába, ami a régi négyes út kanyarulata mögött a vasúttal bezáróan feküdt. Szép burgonya volt benne, középtájon azonban egy hatalmas folt virított: csupa csenevész, sodrott levelű tő, ennek okát próbálta megfejteni, ezt kérte tőlem is. Ő levéltetű általi vírusfertőzésben vélte az okot, én a talajban. Mintákat vettem a tábla különböző részeiből, és kimutattam, hogy a beteg tövek környékén számottevő mértékben különbözik a talaj a többitől, és erre magyarázatot is tudtam adni.

– Mi volt a lényege a problémának?

– Kiderült, hogy ahol szép és egészséges az állomány, ott korábban gondos, istállótrágyát rendszeresen alkalmazó emberek gazdálkodtak, a silány, beteges külsejű állomány pedig a termőtalajjal nem sokat törődő emberek tulajdonát képezte korábban. A vetőgumók egy helyről származtak, az egészséges és a beteg sávok között egyetlen különbség volt csupán, a talaj. A felismerésnek később is nagy hasznát vettem a kutatásban. Teichmann Vilmos – miközben a vírusokat tartotta a legveszélyesebbeknek – fogadókész volt az én elképzeléseimre is, melyek szerint a talaj annyira fontos, hogy a növényzet ellenálló képességében is óriási a szerepe.

– Tehát mondhatjuk azt, hogy szakmailag kiegészítették egymás munkáját, ezért is akarta, hogy együtt dolgozzanak?

– Igen, szakmailag kiegészítettük egymást. Számos szakmai eszmecsere után többször is kifejezésre juttatta számomra, hogy szeretné, ha vele dolgoznék. Elképzeléséhez megnyerte felettese, Klenczner Imre igazgató támogatását is, így 1964-ben át is mentem a kutatóba.

– Zökkenőmentes volt a váltás? Mindenki szívesen fogadta a kutatóban, segítették?

– Ez nem mondható el teljes mértékben, hiszen én tudományos segédmunkatárs lettem ott, ahol neves nemesítők vezették az egyes részlegeket, mint például Borus József, Vágó Mihály, akiknek kutatói múltjuk volt. A kutatóban általában a vírusokat tartották a betegségek okának, azt vizsgálták, és nem nagyon értették meg, hogy mit keres nemesítők között egy talajtanos, biokémikus. Jól jött az alkalom, amikor azt kellett bizonyítani, hogy a vírusok vagy a talajadottságok számítanak-e döntően az egészség és a betegség kérdésében. A kutatótársaim által kiválasztott, egészségesnek látszó vetőburgonyákat kettévágtam. Az egyik felét jó minőségű talajba ültettem, a másik felét pedig úgynevezett leromlásos talajba. A levéltetű-fertőzés kizárásával, azonos körülmények között neveltük őket, és vártuk, milyen lesz a kifejlődő növény egészségügyi állapota. Nem csalódtam! A jó talajból zömmel egészséges levelek fejlődtek, a leromlásos talajból fejlődő növények többnyire sodrósak lettek, vagyis jól mutatták a vírusfertőzés tüneteit. Ennek a lényege számomra az volt, hogy a levélsodródás kórokozója az egészséges növényben is jelen lehet, bár igen kis mennyiségben, ami nem okoz kóros tüneteket. Betegség csak akkor alakul ki, ha a növény „anyagcseréje” és ellenálló képessége valamilyen oknál fogva felborul, kedvező körülményt teremtve a kórokozónak, amely felszaporodik, és kiváltja a rá jellemző tüneteket, vagyis betegséget okoz.

– Később a nemesítők is elfogadhatták a más területről érkezett szakembert, amit bizonyít Béres József kutatóállomáson eltöltött sokéves munkája. Beszélgetésünk témájához visszakanyarodva kérdezem: elsőként milyen feladatokat kapott Teichmann Vilmostól?

– Kutatási témám a burgonyaleromlás okainak felderítése volt. Szerencsésnek tartottam, hogy Teichmann Vilmos egyetértett korábbi módszereimmel, megerősített az általam képviselt kutatási irányban. Az osztályon a növénynemesítők feladata a hazai, illetve a külföldi burgonyafajtákból kiinduló, továbbszaporításra alkalmas vetőburgonya előállítása volt. A burgonyaleromlás okait keresve akkor kétféle szemlélet uralkodott. Az egyik a vírusokban, a másik talajuntságban kereste a bajok okát. Én a talajjal kezdtem a munkát, mivel a burgonya a talajból és nem a levegőből táplálkozik. Ebben Vili bácsi jó támogatóm lett az ellenvéleményezőkkel szemben, ugyanis az a véleménye alakult ki a burgonyatáblák közös szemléje során, hogy a vírusbetegségeken kívül más tényezők is szerepet játszhatnak a burgonya leromlásában, de a valós okok felderítéséhez idő kell. Vili bácsi azonban nemcsak a növénynemesítés kiváló szakembere volt, örömmel nyújtott segítséget másoknak is a kutatói feladatok teljesítéséhez, nekem is kijárta a technikai eszközöket, vegyületeket, műszereket. Mindig sokat dolgozott. Én is általában korán, hétkor kezdtem a munkát, de ő olyankor már a burgonyatáblákról érkezett.

– Beszéltünk már a tanulásról. Erről mi volt a véleménye Teichmann Vilmosnak? Segítette?

– Természetesen. Nemcsak segítette, hanem ösztönözte is. Én már a kutatóban dolgoztam, amikor negyvenöt évesen megkaptam a mérnöki oklevelet. A diploma megszerzése után azonnal hozzákezdtem a doktori disszertációm megírásához. 1967-ben doktori szigorlatot tettem általános élettanból és agrobiokémiából, melynek alapján 1968-ban „summa cum laude” minősítéssel avattak mezőgazdaság-tudományi doktorrá. A tanulást ezt követően sem hagytam abba.

– Mit lehet tudni a Teichmann családról?

– Amikor én megismertem, a gyermekei – Wolfgang, Gertha és Elfriede – már kirepültek a családi fészekből. Felesége, Hildegard, Drezda mellől származott, Vili bácsi még tornyospálcai asszisztens korában ismerte meg Ungváron. Különleges család volt az övék Kisvárdán. A fiú vegyész lett, az idősebb lány férjhez ment egy itteni kutatóhoz, ők ketten rendszeresen visszajárnak ide az ünnepségekre, megemlékezésekre. A fiatalabb leány rákban halt meg, erről csak utólag értesültem, nagyon sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, de akkoriban a Béres-cseppek még nem voltak olyan stádiumban, hogy hozzám fordultak volna. Azt mindenki tudta, hogy Vili bácsi él-hal a családjáért, nagyon családszerető ember volt. A nemesítő és a magánember között nem lehetett különbséget tenni. Vili bácsi egész napját kitöltötte a munka, ezért aztán nagyon jó volt, hogy a telepen lakott – ha hazament, akkor is bent volt, és fordítva: bármikor beléphetett pár szóra a családhoz. Jellemző, hogy állandóan nála volt a naplója, mindent feljegyzett. Érdekes és áttekinthető jegyzetfüzetei voltak, azonnal megtalált mindent, de jobbára csak az emlékezetét ellenőrizte, valójában mindent fejből tudott. Az itt dolgozó emberek pedig azért szerették, mert nagyon emberséges, segítőkész volt.

– Mindezek ellenére voltak nehéz időszakai. Ezekről mit tud?

– Neki kétszeresen nehéz volt a háború idején. Emberi kvalitásait mutatja, hogy amikor a közelgő harcok elől menni kellett, a család sok holmiját itt hagyta, de a legértékesebb szaporítóanyagot ekhós szekerekkel vitte magával, míg biztonságba nem helyezte Ausztriában. 1947-ben tért vissza, ekkor kapott magyar állampolgárságot, és újra kinevezték a kutatóintézet telepvezetőjének. A kor sajnálatos szokásainak megfelelően koholt vádakkal népbíróság elé hurcolták, izgatás volt a „bűntett”, de az államügyész a vádat elejtette. Végtelen szomorúsággal beszélt erről, nagyon megviselte, megrendítette az emberekbe vetett bizalmát.

– Arról mit lehet tudni, hogy hivatalosan elismerték-e munkáját?

– Úgy gondolom, igen. Beválasztották a megyei tanácsba, a Magyar Tudományos Akadémia Növénynemesítési Bizottsága is felvette tagjai közé, a burgonyatermesztési osztály munkáját vezette. Kapott magas kitüntetéseket, köztük Állami Díjat is, bár ez utóbbiért már nem tudott elutazni a Parlamentbe, lakásán adta át Soós Gábor földművelésügyi miniszterhelyettes. Sajnos a fiatalabb korosztály között voltak, akik a kutatóban már nem érezték át azt az elhivatottságot, a különlegesen nehéz utat, amit Teichmann Vilmos nagyrészt Kisvárdán átélt.

– Hogyan teltek az utolsó évei?

– Élete utolsó napjait sem könnyítették meg, betegágyán kényszerűen még azzal is foglalkoznia kellett, mi történik életművével, kik és miként viszik tovább a nemesítési munkát. Sajnálatosan rövid ideig élt, asztmája elhatalmasodott, sokat szenvedett. Hatvankilenc éves volt, amikor temettük. Emberségben, lelkiekben nagyon közel álltunk egymáshoz. Vilmos bácsi – amíg élt – mindig mellettem állt, akkor is, amikor engem vádak értek, ezért is emlékszem rá tisztelettel. Későbbi kutatói sikereimben is része van Teichmann Vilmos példamutató életének és személyiségének. Nagyon szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy ismerhettem őt.

Marik Sándor

***
TEICHMANN VILMOS (született 1898. október 29-én a csehországi Usti nad Labemben, elhunyt 1967. július 20-án Debrecenben) burgonyanemesítő. 1920-ban a bécsi mezőgazdasági főiskolán (Hochschule für Bodenkultur im Wien) tanult. 1922-ben anyagi nehézségei miatt a tanulást megszakította, és Tornyospálcán az Eszenyi-féle burgonyanemesítő telepen vállalt munkát. 1943-ban Kisvárdán burgonyanemesítő telepet létesített, és vezette 1947-ig, majd haláláig a Kisvárdai Növénynemesítő Telep igazgatója. Tagja volt az MTA Növénynemesítési Bizottságának. Kiváló növénynemesítő volt, többek között a Gülbaba, Áldás, Aranyalma, Krieger-Gyöngye, Őszirózsa, Margit burgonyafajtákat nemesítette ki. Ezenkívül a Kisvárdai rozs, Fehérvirágú édes csillagfürt, Kisvárdai napraforgó, Homoki lucerna, rozs és sok más faj fémjelzi munkáját. Számos szakcikkben és ismeretterjesztő dolgozatban számolt be munkájáról és fajtanemesítési módszeréről. 1966-ban Állami Díjat kapott.

BÉRES JÓZSEF (született 1920. február 7-én Záhonyban) tudományos kutató. Volt szövetkezeti ügyvezető, építőmunkás. 1954–63-ig laboratóriumvezető Kisvárdán. A gödöllői egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát 1965-ben, 1968-ban a mezőgazdaság-tudomány doktora. A Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézetben és jogutódainál dolgozik Kisvárdán, tudományos munkatárs. Kutatási területei: a burgonyaleromlás okai, a baktériumos paszulyvészfellépést gátló készítmény előállítása (egy-egy szabadalom), a dohány vírusbetegséginek fellépését jelentősen gátló készítmény előállítása, az állattenyésztési bajok okai, megelőzésük (három szabadalom). 1989-től nyugdíjas. 1989-ben a Béres Rt. egyik megalapítója. Az emberi rákos daganatok fokozódó fellépésének okaival, megelőzésük lehetőségeivel foglalkozik (szabadalma a Béres-csepp). 1992-ben izolálja és tenyészetben szaporodásra bírja a rákkeltő gének sejtburjánzást indukáló génjeit. Csaknem ötven tudományos közleménye jelent meg. Számos hazai és külföldi kitüntetés birtokosa. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1997), Magyar Örökségért díj (2000), Széchenyi díj (2002), a Köztársaság Elnökének Érdemérme (2002), Az év vállalkozója (2002), a Rotary International által adományozott Üzleti Tisztesség díja (2002, Európában elsőként).

(Bakó Endre, Hajdu Imre, Marik Sándor: Általuk híres e föld  In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003. Szerk. Ésik Sándor)

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.12. 07:47

Címkék: ü:Teichmann Vilmos

 Biszák László festménye

12200642_1185673724782638_1122291214_n.jpg

55x145 akril.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.08. 08:32

Írta: Kulcsár Attila

 

12183759_10206283973391232_9029782394468034358_o.jpgA napilap címoldalán ott ékeskedett Csilla mindenre elszánt fotója, afféle Zója Koszmogyemjanszkaja pózban – ha valaki nem ismerné, ő egy szovjet partizánlány volt, aki a vallatások alatt se árulta el társait. Csilla most csak annyit volt hajlandó bevallani az újságnak, hogy többször részt vett már fotózáson, mivel tervei között szerepel, hogy a későbbiekben is ezzel foglalkozzon. Ezért inkább feladta magát, hogy társai helyett őt fényképezhessék le.

És valóban nem ez volt az első fotózása. Már az óvodai vizsgán kitűnt, pedig akkor éppen hiányoztak elöl a tejfogai. Később osztálykirándulásokról hozott haza fotókat. Csilla az őzzel, Csilla a pataknál, lóval, virágfüzérrel a hajában.

Fiatal volt, középszőke, középmagas, középszép. Az volt a baj ezekkel a korai képekkel, hogy nem volt nyilvánosságuk. Bekerültek a családi albumba, és el voltak felejtve. Abban az időben még nem volt facebook, szelfi meg profilkép. Ma már elküldhetné mindenkinek, de aki ad magára, az még mindig a nyomtatott sajtóban, a médiában való szereplést becsüli. Ott azok is láthatják, akik azt se tudják mi az a facebook. Járt táncolni, divatbemutatókra, néha fel lehetett fedezni egy-egy csoportképben, a riportok illusztrációjaként, de ez nem elégítette ki. Hiába jelentkezett később, nem került fel a címlapra, az újságoknak új arcok kellenek. Pedig Csilla mindent elkövetett, hogy fotogén legyen, úgy érezte benne van a génjeiben. Formában is tartotta magát. Fodrász, kozmetikus, konditerem, fogyókúrák,és bulémia voltak az élettársai, felváltva. Szauna, szolárium tette egzotikussá. Közben olyan férfi partnereket keresett, akik mellett megvehette, fel- és levehette a legszexisebb ruhákat, cipőket, de nem akarta elkötelezni magát, mert az előbb-utóbb gyerekszüléssel, elhízással járna. Celeb szeretett volna lenni, de nem talált egy önzetlen másikat, aki maga mellé emelte volna a reflektorfénybe.

Elment minden rendezvényre, amelyről a helyi lap fotóriporterei beszámoltak. Ott ült az első sorokban, odaállt az előadók mellé, elé, de nem azok a képek kerültek be a lapokba.

Ahogy öregedett, elvirágzott, de az álmairól nem tett le. Zöld haja lett, teletetoválta az fejét. Balról horogkereszt, jobbról Dávid kereszt, tarkóján ötágú csillag, homlokán meg egy latin kereszt díszelgett. Elment minden tüntetésre, a nem aktuális jelképeket hajával kitakarva. Vitte a zászlókat, transzparenseket. Dobált tojással, leült a hivatal küszöbére, elvonszoltatta magát, végre fotózták. De névtelenül, kifacsart pózban. Ahogy öregedett, érezte, hogy egyre kisebb az esélye a címlapra kerülésre. Már csak a botrányokban bízhatott, de abból is csak az a jó, amelyiken ott van a sajtó. Meztelenül felmászott egy Kossuth-szobor nyakába, kétszer is. Nyáron olyan forró volt a bronz, hogy alig tudta megcsinálni. Télen meg mire kihívták a riportert, lefagyott róla. Egyszer felkapaszkodott a vasúti reflektor állványra is az állomáson, húsz méter magasra, és onnan kiabált, hogy leugrik. Ki is jött a helyi sajtó, de teleobjektívvel is csak a talpa látszott. Sokan fotózták mobillal az utasok közül is, de nem győzték kivárni, amíg leugrik, ment a vonatuk. Csilla is megrémült, amikor belegondolt, hogy ha földet ér, nem lesz felismerhető az arca. Végül estefelé lemászott.

Ahogy múltak az évek, egyre kisebb lett az esélye hogy terveit valóra váltsa. Pedig haladt a korral. Hasát leszívatta, ajkait felpumpáltatta, mosolyát új fogsor beültetésével konzerválta, ráncait felvarratta, haját beültette, melleit megnagyobbíttatta, popsiját kerekké operálták.

Egyszer nagyon közel került újra egy címlapfotóhoz. Amikor a miniszterelnök a városukba látogatott, és a nép közé vegyült, a TV is közvetítette. Rajongva nyakába akart borulni. Már ott volt, amikor a biztonsági őrök leteperték. Azt hitték valami öngyilkos merénylő, testére erősített szexbombával. Persze az esti híradóban és a másnapi képes beszámolókban ebből semmi se jelent meg. Kivágták, nem közölték.

Aztán feladta a kilátástalan küzdelmet, elzüllött, inni kezdett, a férfiak szexuális zaklatása miatt elbocsátották, börtönbe is került, mert egy egyházi iskolában a hittanórák szüneteiben belopakodott a fiú WC-be, és mint női szatír mutogatta bájait a kisfiúknak.

Hajléktalanként, egy szociális otthonba dugta el vidéken egy karitatív alapítvány, ahol megnyugodott. Földig érő garbókban járt. A falusi öregasszonyoknak Gréte Garbóként mutatkozott be, a gondozónők is ráhagyták. Senki sem ismerte ott a híres svéd színésznőt. De a vezetőnő csinálni akart némi kis reklámot az intézménynek. Amikor a néni 104 éves lett, kihívták a tévét. Végre rámosolyodott a szerencse. A polgármesternő hatalmas bukétát adott át Garbó mamának. A fotósok vakui villogtak.

De ekkor Csilla hirtelen az arca elé kapta a virágcsokrot, és ez látszott minden fényképen, mert arra gondolt: nem él már senki azok közül, akinek én meg akartam mutatni magam, akkor meg ennek a fotózásnak nincs semmi értelme.

De, volt: a polgármesternőt újra megválasztották.  

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Kulcsár Attila tárcái

 

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.05. 17:44

Gulyás György karnagyról beszél Straky Tibor zenetanár 

gulyas_gyorgy-3.jpgKodálynak sok kedves tanítványa volt, köztük világhírű művészek, tudósok, folkloristák, de a vidéken működő kórusvezetők közül Gulyás György állt hozzá legközelebb. A mester ennek több jelét adta, a legdöntőbb bizonyíték: a Gulyás által vezetett debreceni iskolának engedélyezte egyedül, hogy életében a nevét viselje. Gulyás György csaknem harminc évig irányította az ország második legnagyobb városának, Debrecennek a zenei életét.

Ő maga így nyilatkozott művészi céljáról: „Kulcsszóvá, afféle ars poeticává, sőt már-már megszállottsággá vált nálam, hogy a vidék legalább annyira képes európaivá lenni, ahhoz kapcsolódni, mint a főváros. Egy életet szántam rá arra, hogy bizonyítsam: vidékről is lehet Európával együtt lépni. Csakhogy ehhez nem csupán várni kell tőle valamit, hanem adni is.” Straky Tibor több éven át Gulyás György közelében élt, vagy mellette dolgozott, hiteles képet tud adni a sokáig sikeres majd mellőzött karnagyról.

– Mikor hallott először Gulyás Györgyről?

– Eötvös-kollégista koromban, 1947-ben vagy 1948ban. Mégpedig azt, hogy akadt egy fantasztikus ember, aki a békéstarhosi kastélyban parasztgyerekeknek alapított egy zeneiskolát. Már akkor felfigyeltem a nevére, s megállapítottam, hogy érdekes személyiség lehet. Később, amikor egy zeneakadémista kolléganőmet odahelyezték, s ő nem tudott semmit jövendő munkahelyéről és igazgatójáról, én már tudtam neki némi információval szolgálni.

– Hogy került vele személyes kapcsolatba?

– A debreceni szakiskolának 1954-től Gulyás György volt az igazgatója. Az akkori zeneoktatási körzeti rendszer szerint a nyíregyházi zeneiskola, ahol én tanár voltam, szakmailag hozzá tartozott. Akkor ismerkedtünk meg. Később ő Nyíregyházára is átjárt, két éven keresztül az ottani kórust is vezette. Én a kórus zongorakísérője voltam. Emlékezetes számomra, hogy egy kirándulás alkalmával Lillafüreden az ebédnél Gulyás megkérdezte tőlem, hogy tényleg van neked egy házad Nyíregyházán? Van, válaszoltam, de a haszonélvezet holtáig az édesapámé. Na, csak azért kérdeztem, mondta, mert beszélgettünk otthon, hogy mi is tudnánk téged használni. Világéletemben titkos vágyam volt, hogy Nyíregyházáról Debrecenbe kerüljek. 1958-ban ez az ő révén megvalósult.

– Gulyás György 1954-től hatalmas elánnal kezdett munkához Debrecenben, azonnal átvette a DISZ-kórust. Amikor ön idekerült, már túl volt az első nagy nemzetközi sikerén?

– Igen, abban az évben nyerte meg a leánykar az első díjat az angliai Llangollenben. Egyébként jelen voltam 1957-ben, amikor Kodály Zoltán személyesen engedélyezte a neve viselését a szakiskolának. Ennek valódi értéke annak fényében mérhető, hogy életében egyedül a debreceni szakiskolának adott erre hozzájárulását. Ezt Gulyás mindig emlegette is, és mindent megtett Kodály népszerűsítése érdekében. Élete utolsó éveiben úgy érezte, hogy a debreceniek már nem tekintik kötelességüknek, hogy ők legyenek Kodály nemzetnevelő programjának élenjáró képviselői.

– Mivel magyarázza, hogy Kodály olyan meghitt bizalmába fogadta Gulyás Györgyöt, aki pedig hallgatóként nem számított a kiemelkedő tanítványai közé?

– 1946-ban a művészeti tanácsban felvetődött, hogy Gulyás György vezetésével létrehoznak egy zeneiskolát Békéstarhoson, ahol természetes környezetben parasztgyerekeket próbálnak zenésszé nevelni. Akkor Kodály azt mondta, sem a hely, sem az ember nem alkalmas erre. Gulyás mégis létrehozta az iskolát, csak azért is, s amikor az ötvenes évek elején Kodály Zoltán Békéstarhosra látogatott, elmondta, s ez megmaradt magnószalagon is: tévedtem, mert Gulyás György meg tudta csinálni, amit eltervezett, ezek szerint alkalmas volt rá! Tehát elismerte Gulyás érdemeit és rátermettségét.

– Ezek szerint volt ebben egyfajta kompenzáció, ami Kodály etikai nagyságát csak tetézi. Mi volt az ön közös munkája Gulyás Györggyel?

– Kezdetben zongorát tanítottam az itteni szakiskolában, egyike voltam a tanárainak. De 1961-ben a Kodály Kórus zongorakísérője is lettem – én jelentkeztem, mert a korábbi kísérő megvált a kórustól –, még átjáró tanárként vettem át a feladatot, amit öt évig láttam el. A szakiskola igazgatója lettem, azért mondtam le.

– Akkor ön koronatanú arra, hogyan, milyen módszerekkel dolgozott Gulyás?

– Mint afféle rapszodikus embernek, ebben is megnyilvánult a rapszodikussága. Előfordult, hogy egy óra hosszáig üldögéltünk a művészszobában, s nem történt semmi. A társaság várt és türelmetlenkedett. Akkor Gulyás hirtelen kirobogott, s egy fél óra alatt olyan vihart támasztott, értem rajta: eredményes, hatékony próbát tartott, hogy valósággal belelkesítette a társaságot, amely elfeledkezett arról, hogy előtte tétlenül üldögélt. Igen szuggesztív módszerei voltak, saját bevallása szerint az volt a módszere, hogy nincs módszere. Spontánul csinálta, amit csinált, nem végzett hangképzést, meg ilyen formális dolgokat. De ezt Nyíregyházán is tapasztaltam. A feleségem is tagja volt a városi pedagóguskórusának, s ő is lelkesedett Gulyásért, hiszen a stagnáló énekkart ütőképes kórussá fejlesztette. Bár ez a véleménye nem maradt meg végig, de kezdetben így látta.

– Gulyás nem Kodály-módszerrel dolgozott?

– Ezt nem lehet mondani, hiszen az egész zenei nevelési rendszer a Kodály-módszeren alapult. Végeredményében Gulyás is Kodály szellemében, az ő módszere alapján dolgozott, csak egyéni változatban. – Csodálkoztam volna, hiszen nem sokkal halála előtt is hangoztatta, hogy életének központi törekvése volt a Kodály-örökség vállalása.

– Igen, s ennek kapcsán tett olyan kijelentést, hogy Debrecenben nincs már olyan Kodály-kultusz, amit a nevével fémjelzett iskolától el lehetne várni. Úgy látta, hogy a szolfézs- és hangszertanítás összekapcsolására erőtlen a törekvés. Úgy érezte, hogy Debrecen megfeledkezett arról, hogy régen a református kollégiuma révén a Tiszántúl szellemi központjává tudott válni.

– Ő tudott valamilyen hangszeren játszani?

– Tudott, amennyire kellett egy karvezetőnek, de nem magas fokon.

– Azért kérdeztem, mert az 1960-as évek végén a szakiskola diákjainak egy csoportja többször azzal a panasszal fordult a Napló szerkesztőségéhez, hogy ők hangszert tanulni mentek a szakiskolába, mégis arra kötelezték őket, hogy a kórusban énekeljenek.

– Ez nem volt teljesen törvénytelen intézkedés, mert volt ének tantárgy az oktatásban. Más kérdés, hogy Gulyás erre helyezte a fő súlyt, ez állt érdeklődésének fókuszában. Nem tartotta lényegtelennek a hangszertanulást sem, hiszen az iskola azért létesült elsősorban, de erőteljes egyénisége s igazgatói tekintélye folytán valósággal fő tárggyá emelte az énekkart. Amikor az énekkarba több-kevesebb rábeszélő készséggel betoborzott tagok hangszereiken gyakorolhattak volna, akkor helyette énekkari próbára kellett menniük. Ennek ellenére a legkiválóbb hangszeres növendékeket segítette, támogatta, és adott szereplési lehetőséget számukra. Nem lehetett mondani, hogy nem törődött velük.

– Mi volt az ő nagy sikereinek titka?

– Nagyon érezte a zene mondanivalóját, tudta, mit kell kifejezni. Nagyon sokat adott a jó hangzásra, remek füle volt a tiszta éneklésre. De első helyre mégis a karmesteri egyéniségét tenném, amellyel fel tudta dobni az énekkart, ha egyszer belelkesítette őket. Lelkesítő módon tudott beszélni, vezényelni, hatni, az embereket szuggesztiója alá tudta vonni. Végül is európai hírnévre tett szert mint karnagy, mint nemzetközi versenyek zsűritagja. A módszere nem volt általánosan elfogadott. De sokat számított, hogy volt elképzelése a művekről, s azt tűzön-vízen keresztül megvalósította. Néha nem tudtuk megmondani, hogy mitől kezdett szárnyalni egy mű, ami tegnap még alig szólt. Mert addig nem nyugodott, míg azt el nem érte. Néha rengeteget dolgozott azon, hogy az a zenei kép, amit ő előre elképzelt, megvalósuljon. Ebben is benne volt az ő erőteljes, olykor erőszakos egyénisége, mint ahogy Békéstarhost is minden akadályon keresztül megvalósította. Ennek eredményeképpen tett szert nemzetközi hírnévre is. Ezt nem lehet tőle elvitatni. Voltak, akik kifogásolták, hogy úgy végezte el a Zeneakadémiát, hogy hétvégén járt föl, hiszen ő eredetileg már működő tanító volt, illetve énektanár, de az eredményei nem arról beszéltek, hogy „vasárnapi” karnagy lett volna, s csak pénteken meg szombaton járt a Zeneakadémiára.

– Mi volt az ő stíluseszménye?

– A reneszánsz műveket nagyon szerette, s a huszadik századi zene, Bartók, Kodály és az utánuk következő magyar szerzők műveiben volt kiválóan otthonos. Nagyon érezte, hogy mit akart mondani Tardos Béla, Veress Sándor vagy Szokolay Sándor. Feltétlenül különleges érzéke volt a modernség iránt.

– Sikerei csúcsán elkezdett zenekarral is dolgozni. A kritika szóvá tette, ön is egy-két alkalommal, hogyha zenekart és kórust együtt vezényelt, akkor nem állt mindig feladata magaslatán.

– Ez így van, ő nem volt zenekari karmester. A debreceni filharmonikusok mindig mondták is, hogy külön felkészültek, ha ő vezényelt. Nagyon kellett figyelniük a kezére, mert nehéz volt a keze után menni. Igazában nem volt otthon a zenekari muzsika műfajaiban, de meg tudta csinálni, amennyire kellett, csak a zenekari dirigensekhez képest nehézkesebb volt a vezénylési metódusa.

– Mit jelent az, hogy nehéz volt a keze után menni?

– A karmester primer feladata az, hogy pontosan adja a ritmust. Na most, ha valaki közben rengeteg kusza mozdulatot tesz, szorongva dirigál, vagyis arra vigyáz, hogy minden rendben legyen, az zavaró. Az énekkarnál lehet hagyni, hogy a tempó egy kicsit szabadon hullámozzon, nem fontos a metronómszerű pontosság. A Kodály kórus egyébként is ismerte az ő mozdulatait. A zenekarral ritkábban találkozott, nehezebben tudta belőle kihozni, amit elképzelt. Érdekes, hogy a fia, aki szintén karmester lett, ugyanezzel a problémával küzd.

– Feltehetjük tehát a kérdést: töretlen volt a fejlődése? A profi kórust nagyobb tudású karnagy vezényelte?

– Fejlődött-e attól, hogy a kórus hivatásos lett, azt nem tudom, de biztos, hogy fejlődött azáltal, hogy a zenetörténetnek újabb és újabb korszakaiba hatolt bele. Így lett a modern kórusműveknek rendkívül avatott tolmácsolója. Főleg a modern magyar kórusműveké. De az érdeklődése nagyon széles körű volt, felölelte a legkülönbözőbb zenei stílusokat, több-kevesebb sikerrel meg is szólaltatta legkarakteresebb alkotásaikat. Mindennel tudott valamit kezdeni. Legnehezebben az oratóriumokkal tudott megbirkózni, de az meg érdeme, hogy az oratóriumkultuszt meghonosította Debrecenben, s ez nagyon sok szép zenei élményt nyújtott a közönségnek.

– Debrecenbe visszatérve a város zenei életének központi alakja lett, holott általában egy ilyen nagyságú város zenei kultúráját inkább egy filharmonikus zenekar vagy egy operatársulat fémjelzi. Mivel érte el ezt a kivételes rangot?

– Erről a kérdésről eszembe jut az egykori Művelődési Minisztérium illetékes osztályvezetőjének a véleménye, aki a hasonló, voltaképpen a Gulyás György túlsúlyát kifogásoló kérdésre azt válaszolta, kérem szépen, vegyék tudomásul, ő nem csak egy karnagy, ő kultúrpolitikus is. Ha szabad egy kicsit patetikusan fogalmazni, valóban, Gulyás György a zene terjesztésének, népszerűsítésének, az emberi életbe való beépítésének volt felesküdött prófétája. Minden érdekelte, ami a zenével és a zene elterjesztésével kapcsolatos, ideális zenei népművelőnek lehet őt mondani. Azt a kodályi gondolatot, amit ma is annyit emlegetnek, hogy legyen a zene mindenkié, ő nagyon komolyan vette. S amilyen erőteljes egyéniség volt, ezt mindenütt képviselte, igyekezett keresztülvinni, kiharcolni, és ez a zenei életnek a hasznára vált.

– Gulyás a könyvében (Bűneim… Bűneim?) a szocialista rendszer áldozatának, mártírjának tüntette fel magát, pedig nem riadt vissza bizonyos politikai hátszelek kihasználásától sem. Érdekes olvasmány ebből a szempontból a Szemtanú című riportkötet békéstarhosi riportja. Közismertek voltak bensőséges kapcsolatai egyes pártemberekkel.

– Igen, így volt, bár tudok kemény összetűzéseiről is, mert kendőzetlen véleményét gyakran megmondta a helyi, de akár még nagyobb, országos hatalmasságoknak is. Pályája végén a mellőzések – végül is elbocsátották mind a főiskoláról, majd a Kodály kórus éléről is – olyan sérelmeket okoztak neki, hogy a rendszerváltozás után az új rezsimtől elismeréseket igényelt és kapott. Pedig kétségtelen, hogy az előző rendszerben is igyekezett a politikai lehetőségeket kihasználni az ügy érdekében.

– Nem kétséges, sokáig a rendszer kedvezményezettje volt, miniszterek, miniszterhelyettesek írtak róla „kritikát”. A leváltása körüli hercehurca egész magas politikai szinten dőlt el. Egy üldözöttnek nincsenek miniszter pártfogói.

– Érdekes, amennyire nyers tudott lenni, néha túlságosan is szókimondó, annyira ügyes diplomáciai érzékkel is rendelkezett. Az ember azt hinné, hogy aki simán, ügyesen tud politizálni, az nem lehet erőszakos. Ő viszont ha egyszer úgy érezte, hogy igaza van, akkor az történt, amit Szokolay Sándor is mondott róla: „Álmodozó, a semmiből tudott teremteni, elveiért dühödten tudott harcolni, szikrázott körülötte a levegő, a vereségek, kudarcok után mindig talpra tudott állni.” Egy Hérakleitosz-gondolat volt életének vezérfonala, amely szerint mindennap megszűnik valami, amiért elszomorodik az ember, de mindig születik valami új, amiért érdemes élni és küzdeni. Vagy még jellemzőbb: „Megtorpanásra nem képes, mozgósító egyéniség. A harcba hívta fanatizált embereit, de ha nem követték, egyedül is előre mert menni, mert nem a kételyeket látta, hanem az álmait.” Nos, ilyenkor aztán előfordultak ütközések közte és a munkatársai között. Általában az történt, hogy aki frissen ismerkedett meg vele, azt nagyon fellelkesítette, aztán bekövetkezett egy bizonyos eltávolodás. Ez köztünk is lejátszódott.

– Haraggal váltak el?

– Szerencsére nem, élete végén ismét közeledtünk egymáshoz. Amit korábban nem tudtam volna elképzelni, a kilencvenes évek elején fölhívott telefonon, s megköszönte Szokolay Istár pokoljárása előadásáról írott kritikámat. Sajnos aktív korszakunkban rengeteg ellentétünk, vitánk volt. Ezek főleg abból adódtak, hogy én voltam a Vár utcai zeneművészeti szakiskolának az igazgatója, s ők is ott voltak az épületben mint főiskolai tagozat. A közösködésből számos konfliktus támadt. A tagozatnak ő volt az igazgatója, korábban a mi igazgatónk is, és ő volt az úr a város zenei életében. Nekem kellett a tantestület érdekében fellépnem vele szemben. Én állítottam össze az intézet százhuszonöt éves fennállása alkalmával az évkönyvet, valamiért felhívtam, és akkor ő fél órán keresztül sorolta a kifogásait, pedig Isten látja a lelkemet, direkt vigyáztam arra, hogy ami ránézve pozitívum, volt belőle elég, azt mind belevegyem. Mégis tele volt kifogással, s azt mondta, el se fog jönni a jubileumi ünnepségre. De én tudtam, s mindenki tudta, hogy eljön. Valóban ott volt, pozitívan nyilatkozott, és felavatta azt a bizonyos emléktáblát a vasútigazgatóság falán, ahol a XIX. században a debreceni zeneoktatás kezdődött. Aki ismerte, tudta, hogy milyen szélsőséges megnyilvánulások várhatók tőle, de a végén talán már nem is zavarta, elfogadta, hogy ő egy ilyen ember. Mert itt van a főiskola épülete, maga a főiskola, a nemzetközi kórusverseny, az ország egyetlen hivatásos kórusa, a vidéki zenei élet szervezése és még sok minden, az mégis rajta múlott, köze volt hozzá.

– Volt egy másik nagy karmester Debrecenben, Csenki Imre. Össze lehet őket hasonlítani? Ki volt a jelentősebb?

– Erre nehéz válaszolni, mert bármennyire egy szakmában dolgoztak, két különböző egyéniségről van szó. Csenki Imrének a módszere más volt, az elképzelései is, az egyénisége is. Gulyás a Csenki utáni években lett naggyá. Ő másképp képzelte el a kórushangzást. Mivel hosszabb ideig, csaknem 40 évig dolgozott Debrecenben, nagyobb társadalmi, szakmai vetületben tevékenykedett, Csenkinek volt egy gyors felfutása, s aztán elment Budapestre. Gulyásban élt ellenérzés Csenkivel szemben, nem szerette, ha kollégáját dicsérték, példálózva emlegették.

– Gulyás György sok kitüntetésben részesült, de a Kossuth-díjat nem kapta meg, holott többször fel volt terjesztve. Ez nagy sérelme volt, annál inkább, mert Csenki Imrének fiatalon kijutott ez a megbecsülés. Talán ezért is éltek ellenérzések vele szemben?

– Meglehet. A megyei pártbizottság többször is javasolta, felterjesztette, de ha felmerült a neve a döntést hozó bizottságban, mindig akadt valaki, akit éppen megbántott, vagy riválisként elidegenített magától. Tulajdonképpen megérdemelte volna, de itt ütött vissza az a bizonyos nehéz természete. Mert annyi emberi probléma kavargott körülötte, hogy remek elgondolásait és hasznos terveit nem tudta zavartalanul kifejteni, csak mindig úgy, hogy fél kézzel védekeznie kellett. Ez benne volt emberi jellemképletében.

– Helyén van-e az emléke?

– Igen, a Kodály kórus már a második oratóriumsorozatot tartja az ő emlékére, noha az oratórium, mint zenei műfaj, nem volt éppen erőssége. S azonkívül azt lehet mondani, hogy megemlékeznek róla, a főiskola márványtáblával adózik érdemeinek. Azt szoktam mondani, hogy akik közvetlen kapcsolatban voltak vele, jogosan hangoztatják a maguk kifogásait, kritikai észrevételeit, de száz év múlva, ha valaki majd Debrecen zenei életét feltérképezi, bizonyára tisztelettel és meglepetéssel fogja tapasztalni, hogy ezt is Gulyás György kezdeményezte, az is az ő műve. Egyszóval ő a debreceni zenei életnek egy nagyon jelentős személyisége volt, amilyen a városban nem sok akadt.

Bakó Endre

***
STRAKY TIBOR (született 1926. szeptember 12-én Nyíregyházán) zongoratanár, szakközépiskolai igazgató, zenekritikus. 1934–41-ig szülővárosában magánúton, 1941– 44 között Debrecenben tanult. 1945–46-ban a Nemzeti Zenedében, 1946–48ban a Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 1950-től a nyíregyházi zeneiskola zongoratanára, igazgatóhelyettese, 1958–66 között a debreceni zeneiskola tanára, majd nyugalomba vonulásig igazgatója. 1976-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatának adjunktusa, docense. Széles körű zenekritikai tevékenységet folyatott, több, főleg helyi vonatkozású zenetörténeti könyv szerzője, társszerzője. Zongoraművészként és kísérőként is jelentős.

GULYÁS GYÖRGY (született Köröstarcsán 1916. április 1-jén, elhunyt 1993. november 11-én Debrecenben) karnagy, főiskolai tanár. A debreceni református tanítóképzőben szerzett oklevelet, s három évig Bélmegyeren tanyai tanító, közben a Zeneművészeti Főiskolán zeneszerző végbizonyítványt, középiskolai énektanári oklevelet kapott, s anyaintézete zenetanára lett. 1946-ban az ő javaslatára, tervezetére létesült Békéstarhoson az ország első zenei általános és középiskolája, amely 1954-ig működött. Ezután visszatért Debrecenbe, ahol a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakiskola igazgatója (1954–66), a Kodály leánykórus, majd a vegyes kórus karnagya, később a Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatának igazgatója, (1966–1976) a hivatásos Kodály kórus igazgató karnagya (1970–1983). Több díj, kitüntetés birtokosa: (Liszt-díj, Érdemes Művész, a Magyar Köztársaság Zászlórendje stb.)

(Bakó Endre, Hajdu Imre, Marik Sándor: Általuk híres e föld  In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003. Szerk. Ésik Sándor)

Szerző: Napkelet Népe  2015.11.03. 08:22

Címkék: ü:Gulyás György

Ősz Zoltán alkotása

12182040_1182452915104719_644328206_n.jpg

30x40 cm. pasztell, papír.

2012.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.31. 08:35


A Transit Speed Kft. ügyvezető igazgatója

Záhony, Mándok, Fényeslitke

szszb_32_tk_ifj_szabo_ferenc_1000.jpgAz Almanach-sorozatunk 10. kötetében megszólaló, szárnyait frissen próbálgató fiatal vállalkozóra, az őt ritkábban látó, egykori pályatársak sem ismernének rá. A közben eltelt időre tekintettel lapozzuk át életének korábbi történéseit: érettségi a Bessenyei György Gimnáziumban, Kisvárdán. Továbbtanulás - az édesapára hallgatva: a Debreceni Agrártudományi Egyetem kereskedelmi és marketing szakán. Második diploma – immár a változó élet kihívásának megfelelni akarás, és a józan előrelátás jegyében – a Miskolci Közgazdaságtudományi Egyetemen. Az iskolák után, közben és mellett: férfias helytállás a vállalkozásban. Mindeközben sokasodtak a feladatok, bővült a vállalkozás profilja, egyre több időt kellett fordítania az üzleti partnerekkel való tárgyalásokra, a velük töltött, kötelező programokra. S az évek meg csak teltek, egyik a másik után, csendben, halkan lépve át az újabbak és újabbak kapuját.

Első helyre kívánkozik ifj. Szabó Ferenc másfél évtized alatt megtett útja, annak egyre sikeresebb és maradandóbb állomásai. Az 1991-ben alakult vállalkozás – a Transit Group Logisztikai Központ tagjaként – vasúti logisztikával, vasúti és közúti szállítással, raktározással és egyéb logisztikai szolgáltatásokkal van jelen a gazdasági életben. Mindezeket – nemzetközi mércével mért – magas színvonalon végzik. A múló évek alatt nagy gondot fordítottak az infrastruktúra fejlesztésére, a már meglévő területeken a tervszerű karbantartási munkálatokra. Ebbe a körbe illenek bele az alábbi adatok: a saját vasúti kapacitás, a széles- és normál iparvágány hálózat hossza 11 kilométer. Raktár kapacitásuk nagysága 57.500 m2, melyből a legutóbbi beruházás kapcsán 2015. évben került átadásra egy, a legmagasabb európai követelményeknek és előírásoknak is megfelelő 17.500 m2 alapterületű raktárcsarnok. A szikár számadatok közé ifj. Szabó Ferenc beszúr egy gondolatot: „ A Záhonyon átmenő vasúti, és közúti, import-export forgalom egy jelentős részét mi bonyolítjuk le, minden árunemet figyelembe véve.”

A térséghez ezernyi szállal kötődő családi vállalkozás-csoport ezen „tagja”, azaz a logisztikai központ, a kapott feladatok ellátására száz főt alkalmaz, ezáltal könnyen kiszámítható az is, hány család emberhez méltó körülmények közötti megélhetését biztosítják, ismerve a korábbi, átgondolatlan központi döntések sorozatainak kíméletlen és kéretlen mellékhatásait. A cégcsoport szakirányú tevékenységéről az ügyvezető igazgató elmondja, hogy minden üzleti partnerükkel szerződéses viszonyban állnak. Egyformán komolyan veszik a kis- és középvállalkozásokat, a nagyvállalatokat és a világszerte jól ismert multinacionális cégeket egyaránt. Nem kockáztatják megszerzett üzleti jó hírnevüket egy pillanatnyi előnyért, vagy későbbi, kecsegtető ajánlatért.

Üzleti partnereik sorába tartozik a világ legnagyobb műtrágyagyártó cégcsoportja, a gumiipar két nagy óriása, a világ hatodik legnagyobb higiéniai terméket gyártó és forgalmazó cégcsoportja. Természetesen a cég a fentieken kívül még egyéb termékek – acélárú (acéltekercs, rúdacél, betonacél, hengerhuzal, táblalemez), vasbuga, vasérc, szén, koksz, só, kaucsuk, polietilén, papír, fa stb. – nagy mennyiségű logisztikai kezelését, átrakását, tárolását, vámkezelését, közúti és vasúti szállítását is végzi.  

Távolabbi tervei közül elsőként említi meg az infrastruktúra fejlesztését minden ágazatban, nem feledve az elért üzleti pozíció megtartását, s a lehetséges mértékű bővítését sem. Az, hogy gondolatai nem légből kapottak, netán megalapozatlanok lennének, igazolásául álljon itt egy tizenöt évvel ezelőtti mondata: ” A következő évtizedben a határ mindkét oldalán fejlődni fog a térség és cégcsoportunk lehet a fejlődés egyik mozgatórugója.” Az elért eredmények eddig őt igazolják.

Mint minden komolyabb üzletembernek, neki is egyből van kevés: szabadidőből. Ezt Ferenc megosztja a sport – tenisz és foci – a család, és a széles baráti kör rendezvényei között.

Életében a legfontosabb a család. Annak a biztonsága, jóléte. Miként is kezdődött? Mint mindenkinél: szerelem, nősülés, gyerekek. 2007: házasságkötés Szabóné dr. Bodnár Enikővel. Ő, Fényeslitke-Döge-Komoró gyógyszerésze, egyben a hatéves Ferenc Richárd és az ötéves Lóránt édesanyja. A gyerekeik jövőjét illetően Ferenc így fogalmaz: „Igyekszem őket úgy nevelni, hogy minél korábban kialakuljon bennük a közgazdasági-kereskedelmi szemléletmód, s annak vonala mentén tanuljanak majd tovább. Utána pedig a családi cégben találják meg a boldogulásukat, mint ahogy azt az öcsém és én is tettük anno...”

***  File0001.jpg

Írta:

Volom Pál

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.29. 08:07

Írta: Arany Piroska

 

flaisz_janos_vihar_elott_masolata.jpgNem, nem, este nem szeretek vezetni. Majd ha virrad, majd reggel. Az este nem az én világom. Nem vagyok én éjjeli bagoly, én hajnali pacsirta vagyok. Imádom a korai derengést, a fákra, házakra, utakra szökkenő első napsugarat, reggelenként a szemembe köszönő életet.

Mégis el kell indulnom. Mennyire dobog a szívem. Dörömböl. Egy ilyen telefon után hogyne akarna kiugrani a helyéről. Hogy a főorvos úr ma éjjel ügyeletes, hogy máskor nem ér rá, hogy most akar a családdal beszélni. Akármikor érkezünk, vár ránk.

Apám két hete a kórházban van. Apámnak fáj a gyomra. Viszem az anyámat, viszem a húgomat. Anyám azon siránkozik, hogy siettében nem öltözött illően, meg hogy mit szól apám, ha nem viszünk neki enni, meg hogy legalább tiszta pizsamát kellett volna. Sietni kell, a főorvos úr most vár minket. Miért ilyen szokatlan időben? Annak oka van. Milyen oka lehet? Ilyen gyors üzenetnek!

Éjszakai vezetés! A nappal zöld fák az út mellett, most baljósan, szürkén integetnek. A motor hangja is milyen szokatlan. A fényszórónak, mintha bágyadt fénye volna.

Szorongó aggodalom vesz rajtam erőt, a sötétben. Már gyermekkoromban is féltem a sötétségtől. Azok a holdfény nélküli falusi esték, sötét, hepehupás utcák, petróleumlámpa, gyertya, jaj, és a háború idején az a kojtoló olajmécses, annak a libegő fénye, orrfacsaró füstje. Meséken nőttünk, ördögök, boszorkányok, gonosz szellemektől ijedezve.

Vallásos nevelésünk hiába sugallta, van segítség, hiába suttogtuk, jaj Istenem, jaj édes jó Istenem. Tudtuk, tanították, hogy a mi protestáns hitünk szigorú Istene rólunk mindent tud, lát. Légy jó! Akkor nem büntet. Ezért hát önkínzó buzgalommal vetettük magunkat a félelem miatti, engesztelő jó tettekre. Aki jó, aki engedelmes, bocsánatot nyer. Ne külső parancsra, magadtól legyél jó, te gyermek! Igyekezzél! Megszoktuk felnőttként is, a jóra való készséget. Ami együtt járt a megfelelési kényszer okozta szorongó félelemmel.

És ha éppen ez a bénító félelem vonzza a rosszat? És ha éppen mi idézzük elő? Ki tud itt okos lenni? Ki tud okosan élni? Na, ugye, amitől féltünk, lám, alakot öltött, szorongat az eleddig csak sejtett, kínzó, nem múló aggodalmunk.

Nagyon késő van. Éjfél felé járhat. Anyámék hallgatnak, én se szólok. Csak az autó motorja zúg.

Ha beszélnénk, csak egymást rémítgetnénk. Nem jónak a jele az, ha éjjel hívnak bennünket a kórházba. Kimondani, amire gondolunk? Megjósolni? Ki merné kimondani, amitől félünk?

A fák futnak hátrafelé az út mellett. Kísértetiesen hajladoznak a szélben. Esőre áll az idő. Az út kihalt. Valahol messze hunyorgó fények látszanak, a város fényei. Egyedül vagyunk a világon, és apám is egyedül, valahol a kórházi ágyon.

Jártál már éjjel a kórház folyosóján? Csak a kék jelzőfények égnek. Félhomály van, csönd és kórházszag. A portás tudja a neved, tudja, hova kell mennünk. Mutatja az utat. Kanyargó, végtelen folyosó. Folyosók.

A doktor kedvetlen, fáradt, csöppet sem kedves, nem kíméletes. Nyersen, egyenesen megmondja. Nem köntörfalaz. A doktor kimondja: – Műtét itt már nem segít, a kórházban már nincs mit tenni. A beteget haza kell vinni. Holnap.

Hazaküldik apámat? Nincs szavunk, a beigazolódott rettegés görcse fojtogat. Igaz lett, amitől féltünk…

Némán, megdermedt szívvel kibotorkálunk. Az elhangzott ítélet bénító súlya alatt ki merne kopogósan sietni; lábujjhegyen osonunk üres, végenincs folyosókon. A kórterem ajtaja előtt megállunk.

Bemenjünk hozzá? A nővér megnézi, hogy alszik-e. Nem, nem alszik, bemehetünk hozzá. Csodálkozik.

– Most jöttök, ilyenkor, éjszaka?

– Most tudtunk – mondom –, hogy érzi magát apám?

– Hát, csak vagyok, nem tudok aludni, nem tudok pihenni. Minek hoztatok volna nekem enni, adnak itt, ami kell, de sose vagyok én éhes. – Szeretne már apám hazajönni? – A’ jó lenne. – Jöjjön haza, apám.  – De mit mond a doktor, elenged?

– Megbeszéljük vele, hogy engedje haza.

– Hát, azt nagyon jól teszitek. Ha hazamehetek, az jó…

– Akkor most pihenjen, aludjon. Holnap délben hazahozzuk.

Fogom csontos meleg kezét. Húgom úgy simítja apám homlokát, mint kisgyermek lázát szoktuk tenyerünkkel mérni. Anyám, reszket a keze, míg nagy jóakarattal, ösztönösen igazgatja apám takaróját.

Elköszönünk.

Míg kiérünk a folyosóra, hátrafelé lépegetünk, hogy addig is őrizzük őt a szemünkkel. Ő mosolyog, épp csak, alig-alig, és kis apró mozdulattal int utánunk.

És – mi már tudjuk, hogy nem lehet rajta segíteni – ezért megyünk úgy végig a kongó folyosókon bűntudattal, szégyenkezve, mint a csalók. Ugye nem tudod – de ne is tudd meg soha –, mit jelent, ha bizakodó holnapok ígéretével ámítod el igazszavú apádat, mert éppen neki nem vagy képes – jaj, Istenem, hogyan is tehetnéd –, elmondani a valót. Anyám, hogy a rettentő bizonyosságot kibírja, gyakorlatiassá fordítja aggodalmát: – Ez a doktor, milyen doktor ez, ahogy ez beszélt, higgyétek el, ez nem is ért hozzá. Majd itthon meggyógyul apátok. Majd meglátjátok, majd megmutatom, hogy itthon helyrehozzuk.

Mohón kapunk a szaván, belekapaszkodunk: – Hát persze anyám, azt főzünk, amit apám szeret. – A jó húsleves, az majd meggyógyítja! – Egy kis finom piskóta… – Almakompót, krumplipüré… – Madártej… apám szereti a madártejet.

Szavak, üres szavak. És ősanyáink óta bennem lakozó, előre sejtett rettegés, mint fenevad, ha zsákmányára lel, mohón pusztítja tegnapi reményeimet.

Éjszakai vezetés. Míg a távoli város reszketeg fényei bizakodva próbálnak fényt hinteni a végtelen éjszakába, a fényszóró sürgető jöttére ugrásra készen fenyegetően ágaskodnak az útszéli, szélverte fák.

Van rémület, amit nem lehet csillapítani, letenni, nincs az a mélyről jövő sóhaj, nincs az a könny és már nincs sem jóság, sem becsület, sem szorgalom, sem ígérgetés, sem gyermeki engedelmesség, ami segítene apámon.

Lehetek már akármilyen jó gyermeke vagy még a jónál is jobb, akkor sem.

És hiába várom az én eleddig mindenkor bátorító reggelemet, nem lesz olyan hajnal, sem fénylő napkelte sem, ami feloldaná, a bennem uralkodó, rettentő belső sötétséget.

 

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Arany Piroska tárcái

 

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.28. 16:33

Huszár Boglárka festménye

10562961_1179136568769687_2443841062805854469_n.jpg

70x50 cm. olaj, vászon.

2011.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.25. 07:36

Írta: M. Szlávik Tünde

 


alphonse_mucha-1899_masolata2.jpgDrága Szindbád!

El sem tudja elképzelni, milyen boldog voltam, amikor elutazott. Kérem, ne értsen félre, nem a távozásának örvendtem én, hanem az újbóli viszontlátás lehetőségének. A vágyakozás virágaival feldíszített éji órákra gondoltam a tevékeny nappalokon, szívemet könnyű fátyolként simogatták búcsúszavai: „Mire elvirít a gyöngyvirág, bizton visszatérek…” Reggelente dúdolva ébredtem kis emeleti szobámban, majd tánclépésben jártam-keltem, bár lábujjhegyen, hogy az ócska padlódeszkák nyikorgásával az alant lakók nyugalmát ne háborítsam. Tararararam-papam-param…, keringőztem láthatatlan táncosommal. Ahogy szellőzni az ablak deszkájára tornyoztam ágyneműmet, átölelve a nap melegétől átlangyosodó textíliát pirulva emlékeztem arra, miként hevert maga ezeken a párnákon. Két izmos barna karját a tarkójára kulcsolva nézett, addig bűvölt, míg oda nem roskadtam forró mellkasára. Mutatóujjával cirógatta a magamra kapott kombiné pántját a vállamon, míg le nem simogatva rólam vissza nem szédített maga mellé az ágyba.

Mire elvirít a gyöngyvirág… Igaz, ekkor még az ibolya is ritkaságszámba ment, a piac sarkán ácsorgó asszonyok azt a párat hajszállal körbetekerve kötötték csokorba, de tudtam, elrepül az az idő, s mi újra egymáséi leszünk.

Vígan teltek a hetek, Magára még várakozni is gyönyörűség volt. Ha ettem, mutatóujját éreztem ajkamon, ahogy felkínál egy falat mézet; poharam az Ön ajkává vált, melyből nektárként vettem magamhoz még az egész nap kancsóban poshadó vizet is. Kis szobám tündérek titkos barlangjává lett csupán attól, hogy eltöltött ott néhány feledhetetlen napot, s ahová visszatér majd a gyöngyvirágok elhulltával.

Május végén rávettem özvegy Gallónét a földszint kettőből, jöjjön ki velem a sóstói erdőbe, hiszen egy magamfajta fiatal nő egyedül mégsem sétafikálhat ott, de látnom kellett, a saját szememmel, hogy virít-e még a gyöngyvirág… Virított. Letérdeltem, közelről is megszemléltem az eleven, haragoszöld kardokat és a tündérszoknyákra emlékeztető csipkés virágocskákat. Egy egész mezőnyi hófehér virág harangozta egyszerre: bimm-bamm-Szind-bád… Tömény illatuktól harag szúrt a szívembe − minden törékenységük ellenére hosszú életűnek látszottak.

Ettől kezdve már csak vánszorogtak a napok, az órák, a percek. Esténként dobogó szívvel szemléltem ablakomból a korzózók között pörgő-forgó, mezítlábas gyöngyvirágárus cigánylányt. Hervadj el, szerettem volna lekiáltani, de attól féltem, azt hiszi, őt átkozom, pedig csak a gyöngyvirág, hej, a gyöngyvirág ruganyos frissessége volt az én nagy bánatom. Ha az utca végén feltűnt egy-egy vékony, könnyed járású alak, ha megláttam egy barna felöltőt, a tarkómtól a sarkamig elzsibbadtam, s arra gondoltam, itt van, hát Maga sem bírta ki, míg elhervad a gyöngyvirág. De nem Maga volt, sosem Maga…

Aztán elhervadt a gyöngyvirág, el a szegfű, a rózsa, s lassacskán Isten minden teremtett virága elfonnyadt, csak a sóstói erdő zsidócseresznyéinek piros lampionjai ringatóztak gúnyosan a szélben.

Óh, nem, drága Szindbád, nem gyűlöltem Önt ezért. Szívemet Krisztustövisek döfték át meg át az aggodalomtól: hiszen az nem lehet, hogy önként nem jön vissza hozzám, valami baja eshetett az úton. Lázálmaimban láttam véresre horzsolva a tejeskocsi alatt, darabokra tépve a sínek között, görcsökben fetrengve, egy kórház közönyös pepita kövezetére roskadva… De hová menjek, hol keressem? Tébolyultan jártam az utcákat, hallgatóztam, idegenek beszélgetéseire figyelmezve, hátha említik a nevét. Végigrohantam a városon, benéztem minden vendéglőbe, gallérjánál fogva ráztam András kocsist, hű fuvarosát, hogy vallja be, kihez vitte magát. Addig sikítottam tébolyultan, mígnem csendőrt hívtak, s megfenyegettek, Kállóban végzem, a tébolydában… Gallóné hozott haza…

A következő májusban újraébredt bennem a remény, s a rákövetkező májusokban is… Nálam az ősz a nyár elejére költözött, a gyöngyvirágokkal az én erőm is odalett, s megtanultam gyűlölni Magát. Átkot mondtam szeme sugarára, valamennyi pillájára, minden léptére, mosolyára, kacajára, a levegőre, amit beszív, a nőre, akire ránéz, a földre, amelyen jár, az ágyra, miben hál…

Hetedszer fog elhervadni azóta a gyöngyvirág… Belefáradtam a várakozásba.

Már fel sem emelném a fejem, ha meglátnám Magát, beriglizném az ajtót, ha megkoppantaná. Már nem várom. Már csak arra várok, hogy a porcelánfehér virágharangok széle rozsdállni kezdjen, akkor megiszom az asszonnyá öregedett virágárus cigánylány italát. Azt mondja, gyöngyvirágból főzte… Belegázolok a virágtengerbe, együtt hervadunk tovább… S testem felett azt súgja majd minden virág: bimm-bamm-Szind-bád…

 

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: M. Szlávik Tünde tárcái

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.21. 08:40

 

Kalász László költőről beszél Fecske Csaba költő, publicista

kalasz_laszlo-3.jpgMielőtt a tollat kezembe vettem, gondolatban gereblyéztem össze az élete tarlójából az összes kalászt, mely sokakkal együtt az én jussom is. Látom magam előtt szalonnai házát, amelynek udvarán ott bólogat a termetes fűzfa címeréül a költőnek, aki – mert iróniájával magát sem kímélte – önmagát olykor „fűzfapoétának” titulálta. S eszembe jut minden kézfogása, minden baráti ölelése. Nem csak szellemes viccei, és a koccintásra nyújtott tíz-tizenöt esztendős, aszalt szilvával ízesített papramorgója miatt éreztem nála mindig valami kellemes melegséget.

Ott, a Bódva völgyében, Szalonnán Kalász László tanító úr, az országosan ismert és elismert költő, a tisztelni és szeretni való ember minden hozzá betévedt vándornak derűt és szívmeleget adott, ami belőle oly természetesen és tisztán buzgott, mint a hegy lábánál feltörő forrás. Kalász László – József Attila-, Radnóti Miklós- és Szabó Lőrinc-díjas költő – az irodalmi munkássága révén került be ebbe a kötetbe, ám én őt nem csak a versei miatt, hanem humorával, természetességével és emberi gyengéivel együtt szerettem, szeretem igazán. És ezzel nem voltam egyedül. Egy pályatársa, a Szalonnához közeli Szuhogyon élő Kaló Béla így rajzolta meg portréját: „Egy szemlélődő, kissé kócos öreg kölyök, aki néhány percre megáll elmélázni, de többnyire presszókban látni sörözni vagy borozni. Falusi emberek között. Hrabal Kerskóban: Kalász Szalonnán.” Kalász László élete végéig hű maradt szülőföldjéhez, a Bódva-völgyhöz, Perkupához, ahol született, s a szomszédos Szalonnához, ahol élt és dolgozott, alkotott. Egy vele készített interjúban 1995-ben azt találtam neki mondani: „Születtél Perkupán, élsz a szomszédban, Szalonnán. A világtól távol. Ennek ellenére ismernek országszerte. De ha mondjuk Pesten élnél… – Isten őrizz! – vágott közbe. – Biztos, hogy még ismertebb lennél – makacskodtam. Mire ő: talán igen, talán nem. Jobb költő nemigen. Én megpróbáltam városon élni. Voltam diák Miskolcon, Debrecenben. A városban soha nem éreztem jól magam. Mindig hazavágytam. Én csak itt, a Bódva völgyében érzem itthon magam. Pedagógusként, költőként.” Emlékét egyik legjobb ismerőjével, földijével, a költői lantot hozzá hasonlóan érzéki líraisággal pengető Fecske Csaba költővel idéztük föl.

– Fájó, még mindig torokszorító érzés annak a tudata, hogy Kalász Laci már nincs közöttünk…

– Öt esztendeje már, hogy 1999. január 25-én Filip Gabi belesírta a telefonba, hogy meghalt Kalász Laci bácsi. Ilyen gyomorszájon ütő hírek hallatán szokta az ember leejteni a készüléket. Elejteni a szálat. A homokbányaként megindult csönddel nem tud mit kezdeni. Kalász-verssorokba kapaszkodik: „anyámnak kontya van kerek”, „végtelen rét havában megfürödtem lelkem mélyéig”, „énhozzám lejönnek az őzek széles csapáson”.

– Az ilyen lesújtó hírek hallatán segítenek-e a versek?

– A verssorokban még ott a költő testmelege, ott gyűrűzik fölöttük mosolya. De aztán jégcsapokká lesznek a szavak. A nemlét hóvihara süvít be az elme rosszul tömített ajtaján. Aztán a temetés január 28-án a meredek domboldalra kúszó perkupai temetőben, ameddig lemerészkedik az erdő, ahol az őzek élnek, amelyek lejöttek hozzá „széles csapáson”. Most vajon lejönnek-e végső búcsút venni, futott át agyamon, amikor fölbicegek a ravatalozóhoz. Szomorú téli nap. Naptalan, vigasztalan. Kicsire összement ember a nyitott koporsóban. Nem lett volna szabad megnéznem, ez az elgyötört arc nem lehet a mindig derűs poétáé. Ez egy idegené. Hogyan is szól a vers? „Ami véglegessé formálta egykor mosolytól sugárzó arcodat iszonyat-e vagy áhítat?” A sír elnyelte őt. Sokan voltunk hetedhét határból, távoli falvakból is eljöttek tisztelői, hívei, akik talán nem is annyira a verseit, mint őt magát szerették. Az ég is megsiratta, nagy pelyhekben, sűrűn hullott a hó. A Bódva-völgy tiszta hangú énekese 1933. február 3-án született Perkupán, oda tért vissza ősei földjére örökre. De az életből vajon a halhatatlanságba költözött Kalász Laczy? Így, a keresztnevét cé-zé-ipszilonnal írva dedikálta nekem az egyik verseskötetét valamikor régen, még életünk kőkorszakában Égervölgyben, hosszan elmélázó erdők, gyöngyöző sör neszezése közepette. Stílszerűen, hiszen Laczy – a parodista hajlamú irodalomtörténész szerint – a magyar irodalom sörkatonája volt.

– Bár ön tizenöt évvel fiatalabb volt nála, testi-lelki jó barátság szövődött önök között. A szülőföld okán? A versek révén?

– Mindketten a Bódva völgyében születtünk, ő Perkupán, én Szögligeten, csöpp folyónk, ahogy ő nevezte a Bódvát, összekötött minket. „Mosom kezem Bódvánk vizében”, írta Pilátus vagyok című versében. Én meg a lábamat mostam, nem zavar? – évődtem vele egyszer jókedvemben, mert mellette valahogy mindig jókedve kerekedett az embernek. Halálig sugárzó mosolyt helyezett el arcán a Teremtő. A Bódva felső végén, egy másik országban, de egykori hazánkban Szomolnoktól délre, a bodokai erdőn túl a stószi remete, Fábry Zoltán üzent nekünk fürge halakkal, vízimadarakkal, szárnyas szelekkel édesanyánk gyönyörű nyelvén. Kőhajításnyira ringott egymástól a bölcsőnk, ami természetesen szó szerint értendő, hiszen akkor még volt bölcső, szülőház és szülőfalu, nem úgy, mint most, amikor – bocsánat a kifejezésért – keltetőtelepen jönnek világra posztmodern, lelketlen korunk jobb sorsra érdemes gyermekei. Palócos kiejtéssel dúdolták fülünkbe az altatót, az ő fülébe tízegynéhány évvel korábban. Annak ellenére, hogy földik voltunk, személyesen elég későn találkoztunk. Híre jóval megelőzte őt magát. Kisiskolás koromban Tóth tanító néni mesélt nekünk a szalonnai költőtanítóról. Ez roppant érdekelt engem, hiszen magam is verselgettem már akkor. Arra gondoltam: lám, születhet költő Perkupán is, nemcsak Kiskőrösön, Nagyszalontán vagy Érdmindszenten. S ha Perkupán igen, akkor Szögligeten miért ne? Az sem alábbvaló falu.

– Ezek szerint Kalász László már akkor hatott önre…

– Inspirált a példája, de – megismervén a költősors keserveit – nem is tudom, hálás legyek érte, vagy haragudjak miatta. Amikor a hetvenes évek elején bemutatkoztam verseimmel a Magyar Ifjúságban, Laczy állítólag azt mondta: „Ez a szögligeti gyerek tehetségesebb, mint én”. Így volt, nem így volt, ki tudja, másoktól hallottam, mindenesetre nagyon jellemző megnyilvánulás tőle, aki sohasem igyekezett mások elé tolakodni.

– Ha jól tudom, ön az iránta érzett tiszteletét, rajongását azzal is kifejezte, hogy verset is írt hozzá.

– Méghozzá több verset. Az első, a Túl az Óperencián című az Új írásban jelent meg 1977-ben, ezt beválogattam első kötetembe is. Levél Szalonnára című versemmel az ötvenéves költőt köszöntöttem. Parodizáltam is a verseit. Két paródiám tévedésből egyszer az igazi Kalász-versek között szerepelt a Napjaink egyik számában. A „kakukktojásokat” maga a költő sem vette észre. Egy ideig az ő költői hangján szóltam, az ő poétikai attitűdjét vallottam a magaménak. Tagadhatatlan, hogy mi, a Bódva-völgy irodalmárai mind az ő köpenyéből bújtunk elő. Bizonyára van, aki tagadja, van, aki vállalja, s talán olyan is akad, aki meghaladta ezt az örökséget. Amikor középiskolásként Miskolcra kerültem, gyakran találkoztam a verseivel a Napjainkban. Ő írta a legszebb verseket, nekem legalábbis az övéi voltak a legszebbek. Az olyanok, mint a Csöng a Hold az almafán, Anyámnak kontya van, A hegyek, Csörlő szarka, és folytathatnám a sort. Üdék voltak, s olyan egyszerűek, mint a népdalok. Olyan természetességgel szólalt meg a verseiben, ahogy az eső elered, ahogy a szél fúj. Született tehetség volt, amit másoknak meg kellett tanulnia, ő ösztönösen, pontosan tudta, olyan tökéletesen, ahogy az énekesmadarak dalolnak.

– A verseiből megismerhető személyiségét ismerhetjük, de milyen ember volt valójában?

– Karizmatikus ember volt. Az ember nem vonhatta ki magát a hatása alól. Szív alakú, napcserzette arca, inkább a földet, mint az eget fürkésző tekintete kun eredetre vallott, bár ereiben állítólag avarok vére kavarog. „Bocsánat, ha zavarok! Itt laknak az avarok?”, kérdezte Árpád vezér oldalán ideérkezett, rímelésre hajlamos őse, aki nyereg alatt puhította a húst. Gyanítom, legenda mindez. Kalász Laczy megteremtette önmaga mitológiáját, pontosabban megteremtődött a mítosza, mert azt mi teremtettük meg, akik ismertük őt. A mítosz mindig a valóságból táplálkozik, noha természetesen nem adekvát azzal. A tudományos kutatások szerint Mátyás király korántsem volt olyan igazságos és szeretetre méltó személy, mint amilyennek a hagyomány tartja. De nyilván valós oka van annak, hogy a nép nyelvén olyan sok mese, monda maradt fenn róla. A néplélek pontosabban formálja meg önnön hőseit, mint az objektív tudomány. Kalász Laczyt is hívebben formálja meg a szájhagyományon alapuló legenda, mint a majdani irodalomtörténeti értekezések, amelyek föltehetőleg megíródnak. Legendahőssé lett alakja ma éppúgy hozzátartozik a Bódva völgyéhez, mint a névadó folyó vagy az ezeréves zilizi kocsányos tölgy és a szalonnai Árpád-kori templom. Egyszer végigmentem vele Szendrőn. Mindenki köszönt neki, ismerősként üdvözölték, s neki mindenkihez volt egy jó szava, egy mosolya vagy egy vicce. Hallottad már? – kérdezte, és a választ meg se várva már mondta is a legújabb viccet. A következő kis anekdotát egykori évfolyamtársa mesélte róla. Mivel a szülei szegények voltak, főiskolás korában Laczy gyakran került pénzzavarba, így kénytelen volt kölcsönkérni, hogy kihúzza valahogy a következő ösztöndíjig. Az egyik barátjától, akinek tartozott, egyszer azt kérdezte: „Én tartozom neked egy húszassal, mondd, nem tudnád megadni?”. Persze, kapott egy újabb húszast. Nevezetes történet az is, hogy költőként, irodalmárként kiutazott a nagy Szovjetunióba. Megérkezett Moszkvába, a lépcsőn araszoló utasok között haladt, amikor odalépett hozzá az írószövetségi titkár, Salinov elvtárs, aki korábban soha nem látta Lacit. S azt kérdezte: Te vagy Kalász, a költő? Laci azt felelt: én, de honnét tudja? Mire Salinov elvtárs: hát úgy nézel ki. És egy másik érdekesség Cs. Varga István irodalomtörténésztől: „Amikor Szalonnán meglátogattam, a vonatvezető leszállt, elmondott egy szép Kalász-verset, aztán vidáman kezet fogott a költővel, visszaszállt vasparipájára, és folytatta útját. A Rakaca-tónál a vendéglőben elénk siető pincér Kalászverssel köszöntött és barátsággal invitált bennünket…” Valamikor a nyolcvanas években betértünk az edelényi Bódva étterembe, s még le sem ültünk, a fiatal pincér máris hozta a sört Laci bácsinak, aki egy bökverssel fizetett: „Halkan, kanol a hal-kan”.

– Rögtönzött, vagy eleve készült ezekkel a szállóigévé vált rímekkel, elmés mondásokkal?

– Ki tudja? S talán nem is érdekes. Örülök, hogy ismerhettem őt, annak meg különösképpen, hogy legutolsó verseskönyvéről, a Nagyjövő mögöttünk címűről még életében recenziót írhattam, amely néhány nappal halála előtt jelent meg az Észak-Magyarországban. Még olvashatta, telefonon meg is köszönte. Amikor meghallottam a hangját a telefonban, elérzékenyültem. Talán Voltaire mondta, hogy mindannyian kis pogygyásszal érkezünk meg az utókor színe elé. Hiszem és remélem, Kalász Laczy poggyászában ott van legalább egykötetnyi vers, amely eljut az utókor asztalára.

– Beszéljünk Kalász László költészetéről is!

– Kalász Lászlót irodalmi berkekben a Hetek írócsoport tagjaként emlegetik. Ennek a csoportnak volt tagja Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Raffai Sarolta, Ratkó József és Serfőző Simon. Őket a közös kezdés, a közös „bölcső” emléke fűzte össze. Az 1961-ben alapított Új írás – Pándi Pál és Váci Mihály szerkesztésében – nagy lelkesedéssel és odahajlással fogadta a fiatalokat. Első kötetük is nagyjából egy időben, a hatvanas évek derekán jelent meg. Megnyilatkozásaik szerint a pályakezdés időbeli közelségén túl egyfajta összetartó erő is kialakult köztük. Ágh István szavaival élve: megszerették és tudták egymást. Összefűzte őket a közös élményvilág, a hasonló életsors és valóságszemlélet, a lírai realizmusuk, a hűségük a szegények iránt, az etikai tartásuk és közéleti felelősségérzetük. Ahogy egyszer Laci megfogalmazta: az úgynevezett sorsköltészet vállalása tette barátokká őket már verseiken keresztül. Fontos megemlíteni, hogy közösségüket csoportosításnak tartották, s nem csoportosulásnak. „Spontán nekirugaszkodás hozott össze bennünket irodalomkritikai segédlettel”, nyilatkozta egyszer éppen Kalász Laci. Nem érdek kötötte össze őket. Ágh mondta így: „Nem is törődtünk nagyon ezzel a csoportosítással, nem éltünk egy helyen, alig találkoztunk, nem leveleztünk.” Szanaszét éltek az országban. Kalász Laci élete nagy részében magára hagyatkozott. Nemzedéktársai már a második-harmadik kötetnél tartottak, amikor még neki nem volt kötete. Az első kötete, a Szánj meg, idő! 1967 végén jelent meg. „Nincsenek napjaim, csak perceim vannak”, panaszolta egyik versében. Amire hivatva volt, mindig csak kurtán mért percekben tehette. S így is sokat és milyen értékeset alkotott!

– A kritika hogyan fogadta a művészetét?

– A költészetéről Székelyhidi Ágoston már 1964-ben azt írta a Tiszatájban: „Semmi hamisság, semmi cifrálkodás, semmi mutatványos nagyotmondás nincs bennük. Természetesen már-már szemérmetlenül őszinték, ám a szószátyár ömlengés, az önmarcangolás, a rohamszerű kitárulkozás mellékzöngéje nélkül. Kalász úgy versel, ahogy munka közben, folyóparton heverészve, szerelmesét várva, temetési menetben lépkedve belül zsong, remeg, fáj az ember, elszabadultan s szinte öntudatlanul. Verseinek szólama, tagolása, szókötése az élőbeszédé. Még címük sincs; a szokásnak eleget téve az első sorokat választja külön szerzőjük. Monológra emlékeztetnek ezek a versek. Hangvételük, kissé laza ömlésük, a hagyományos ritmust és rímelést kiiktató felépítésük, látványt, érzést, hangulatot, gondolatot egybefogó asszociálásuk, a líra örök, ősi forrásából fakad: egyszerűen és kendőzetlenül kibeszéli, ami eltölti, betölti a lelkét. A képek anyaga is a közvetlen környezetből áll össze. Káposztáskert, száradó ruhák, folyópart fűzekkel, hajnali fagyban dermedt fák, pohár fölé hajló arcok, hírek a rádióban, a testi folyamatok állandó élménye. Még árnyéka sem fedezhető fel itt sznobságnak, utánérzésnek, álvalóságot konstruáló művészi kalandorságnak.”

– De a sokáig vajúdó első kötet után sorra születtek az újabb kötetek: 1970-ben a Parttól partig, 1973-ban a Hol vagy, jövendő?, 1975-ben a Ne dűts ki, szél! Kalász Lászlónak, az egykori perkupai útőr fiának a dalait szárnyára kapta a szél…

– Igen. S itt most szólnom kell valamiről. A költői munka bírálatának mindig sarkalatos pontja volt, és marad a fejlődés vizsgálata. Hogy a már ismert művekhez viszonyítva az új versekben lelni-e új elemeket a forma, a mondanivaló és a magatartás dolgában? Jól tudják ezt a költők, s némelyikük – engedve a nyomásnak – olykor az alkatától idegen tájakra téved, csak azért, hogy valami félreértett korszerűséget bizonyítson.

– Önnek melyik a szimpatikusabb?

– Számomra mindig kedvesebb volt az a költő, aki belül maradva önnön lehetőségein a már meglévőt mélyíti tovább a lehetséges tökélyig. Nos, Kalász Laci ilyen költő volt. Az alapállása végig változatlan. Így csak az alkot, aki futó kételyei ellenére is hisz a munkája értelmében. Népmesei képeket költ – írta róla Demény Ottó –, de ezek talaja mindig a valóság. Számára elveszíthetetlen domínium volt a falu akkor is, ha érezte szűkösségét, ha szorongásokat idézett fel benne. Érezte ő, hogy valamiképpen kirekesztve élt, távol a „nagy” irodalom mozgásától, de mint mondta: „bújócskázom ezer alakban.”

Hallgatva Fecske Csabát, felrémlik utolsó szalonnai találkozásom Kalász Lászlóval. Azt kérdeztem akkor tőle: „A falu ítélete az értelmiségi létről sokszor könyörtelen, sőt igazságtalan. Téged itt, Szalonnán, hogyan tisztelnek? S ha tisztelnek, mit tisztelnek benned jobban: a költőt vagy a tanítót?.” Mire azt válaszolta: „Szerintem a Kalászt, a Laci bácsit, a Lacit, a tanítót, a tanár bácsit és a versírót. Nincs ez külön. Nincs bennem külön az ember, külön a költő. Hogy ragaszkodom a szülőföldhöz, abban nyilván az is szerepet játszik: a szülőföld sem taszít el magától. Az itt élők olyanok, mint én. Ha mást csinálnak is, a gondolatvilágunk hasonló. Ők kalapáccsal, kapával, sarlóval, én tollal. Szóval együtt, egymással jól megvagyunk.” Megkérdeztem tőle azt is: a verseidet is olvassák? Mire ő: „Persze! Főleg azokat, amelyek újságban jelennek meg. Ezért is szeretek napilapoknak verset küldeni. Mert kivágják az emberek, és hozzák megmutatni. S nemcsak a gyerekek! Az öregek is.”

Hajdu Imre

***

KALÁSZ LÁSZLÓ (született 1933. február 3-án Perkupán, elhunyt 1999. január 25-én Szalonnán) költő, tanár, könyvtáros. Diplomát Sárospatakon szerzett, 1958-tól Szalonnán tanított. Önálló kötetei: Szánj meg idő! (Magvető, 1967); Parttól partig (Magvető, 1970); Hol vagy, jövendő? (Magvető, 1973); Ne dűts ki, szél (Magvető, 1975); Mintha rögtön meghalnék! (Magvető, 1983); Színt vallok a szelekkel (B.-A.-Z. megye és a megyei könyvtár kiadása, 1983); Nehéz a szó (Magvető, 1984); Világ menj világgá (FelsőMagyarország Kiadó, 1992); Összegyűjtött versek (Felső-Magyarország Kiadó, 1995); Nagyjövő mögöttünk (Felső-Magyarország Kiadó, 1998). Kitüntetései: Szocialista Kultúráért (1971), B.-A.-Z. megye Irodalmi Díja (1971), Radnótidíj (1973), Miskolc város Irodalmi Díja (1975), József Attila-díj (1975), Szabó Lőrinc-díj (1987), Művészeti-díj (1988), Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díja (1992), Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztje (1993). 

FECSKE CSABA (született 1948. március 10. Szögligeten) költő, publicista. Általános iskoláit Szögligeten, a középiskolát Miskolcon végezte. 1962 óta él Miskolcon. 1968–1990 között a Kohászati Gyárépítő Vállalatnál dolgozott különböző beosztásokban. 1990-ben agyembólia következtében féloldali bénult lett, rokkantsági nyugdíjba helyezték, azóta szellemi szabadfoglalkozású. Tagja a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Verseit, gyermekverseit, meséit, publicisztikai írásait rendszeresen közlik a napi- és hetilapok, magazinok, irodalmi folyóiratok. Külső munkatársa a Keresztény Életnek, a MiNapnak, munkatársa az Új Holnap irodalmi folyóiratnak. Művei: Arcok holdudvara (versek, 1978); Se füle, se farka (gyermekversek, 1980); Vakfolt (versek, 1987); Holdfényben (versek, 1992); Tücsökmesék (mesék, 1993); Valami üzenet (versek, 1994); Hol voltam? (gyermekversek, 1996; Majd máshol (versek, 1998); A kiskondás (mesék, 1999); Halpénzen vett világ (gyermekversek, 2000); Ami lehetne még (versek, 2001); Jelölni tűntömet (versek, 2002); Ami marad (írások Fecske Csabától és Fecske Csabáról, 2003); Szárnyak, gyökerek (interjú, napló, versek, 2003); Aligai galiba (gyermekversek, 2003). Irodalmi munkásságát 1976-ban Nívódíjjal, 1989-ben és 1994-ben Szabó Lőrinc-díjjal ismerték el. 2004-ben megkapta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díját.

(Bakó Endre, Hajdu Imre, Marik Sándor: Általuk híres e föld  In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003. Szerk. Ésik Sándor)

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.18. 18:51

Címkék: ü:Kalász László

Hargitai Beáta akvarellje

12141701_1175649979118346_8611233253207034080_n.jpg

30x21 cm. papír.

2010.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.17. 13:01

Gazdasági agrármérnök, a World Transit Kft. ügyvezető igazgatója

Mándok

szszb_32_tk_szabo_istvan_800.jpgRégi fényét is meghazudtolja az az elegancia, míves kivitel, amely a mándoki Forgách-kastély újjászületését jellemzi. Az értékek megmentésén is fáradozó Európai Unió pályázatán nyert 471 millió forintból és több, mint ennyi családi erőből a  21. század extra minőségi követelményeinek megfelelően újította fel a térség egyik legnagyobb vállalkozását vezető cégbirodalom tulajdonosa, dr. Szabó Ferenc. Fiait, Ferencet és Istvánt egész kicsi gyermekkoruktól bevonta a vállalkozásokba. Azt a szemléletet sajátították el marandó értékként, hogy a panaszkodás, a kifogáskeresés helyett együttes erővel mindent meg lehet valósítani. Még abban a vállalkozói környezetben is, amely az elmúlt negyedszázad Magyarországán nem volt mindig felhőtlen. Konok elszántsággal, hihetetlen fegyelemmel és szorgalommal viszont Mándok, Fényeslitke, Záhony térségében olyan cégeket alapítottak, amelyek nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. A két fiúgyermek pedig belenőtt a vállalkozásba. Nemcsak a fényt, az elismerést látták, hanem azt a kemény, odaadó, mindig talpra álló magatartást, amely előbb-utóbb eléri a célját. A Szabó család tökéletes példája a mondásnak: Fortuna mosolyáért meg kell dolgozni.

Szabó István Nyíregyházán látta meg a napvilágot 1982. október 25-én. Édesanyja, Mikulka Anna Gizella gyógyszerész, édesapja, dr. Szabó Ferenc vállalkozó. Apja nyomdokait követve a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett 2001-ben, majd a 8 évvel idősebb bátyja után ő is a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 2006-ban, és lett gazdasági agrármérnök.

A középiskolás nyarai alatt a családi vállalkozásban töltötte az idejét, megengedték neki, hogy beüljön a tárgyalásokra, megismerte az üzleti partnereiket.  Megragadta fantáziáját, milyen izgalmas is emberekkel foglalkozni! Ugyanakkor látta azt, hogy 5 vasárnapból 3-at munkával töltött a családja. Még nem vette át az érettségi bizonyítványát, amikor tudatosult benne, hogy egy komoly, jól menő, de sok erőfeszítést igénylő családi vállalkozásba született bele. István is megfogalmazta magában: szeretne részese lenni mindannak, ami a Szabó família üzleti és hétköznapi eredményeit elősegíti. Bár az édesapja nem szórja érdemtelenül a dícséretet, azért egyértelműnek tűnt, hogy az öcsi sem marad le a többiektől. Így alakították meg a World Transit Kft.-t, amelynek ügyvezetői igazgatói pozícióját tölti be a fiatalember.

Dinamikusan reagálni a piaci kihívásokra, alkalmazkodni a körülményekhez, mert itt nem csak saját magamnak ártanék, a legkisebb hibát is megérezné a másik két cég – összegzi tapasztalatait Szabó István. A fontos döntéseket közösen hozzák, mert a felelősséget a családi vállalkozás iránt már a bátyja és ő is érzik.

A nemzetközi minősítést jelző csillagokat hiába keresnénk a felújított kastélyszálló homlokzatán, de az 5+1 tökéletesen megfelel az igazságnak. A beépített anyagok a legmagasabb minőségi követelményt is kielégítik, a szobák, a lakosztályok, a hozzájuk tartozó fürdőszobák, az étterem, a közösségi helyiségek bútorai, lámpái egyediek, művészi megjelenésűek, kifinomult ízlésről tanúskodnak. Jelenleg 12 szoba várja a vendégeket, 2016-ra 21 lesz. Az sem mindegy, hogy a helybeli és a környéken élő, kifogástalan munkát végző alkalmazottaknak – most 18-nak, hamarosan még 10-nek – nyújtanak megélhetést. A kastélyszálló wellness részleggel, pompás kerthelyiséggel, és még számos szolgáltatással hívogatja a város zajától menekülő túristákat. Különlegessége a 4 hektáros parknak a 2 darab, 200 éves platánfa, a vadgesztenye fasor, a magnóliák.

Az exkluzív környezetben koncerteket, termék- és szolgáltatási bemutatókat tarthatnak. Helyet adnak a családi rendezvényeknek, egy esküvő nyitotta a sort, a szervezők és a vendégek legnagyobb megelégedésére. Születés- és névnapi ünnepeket, aranylakodalmat, innen induló erdei túrát, vadászati programokat szervezhetnek ide. Itt a vendég kiskirálynak érezheti magát, mert a személyre szóló ellátás valóban fenséges.

A kastélyt és a kertet építő gróf Forgách József ha lepillanthatna az égből, biztosan megelégedésére szolgálna a látvány. A 18. század végén élő és alkotó gróffal méltatlanul bán a közemlékezet – derül ki abból a pazar kiadványból, amelyet az Európai Uniós pályázatra készítettek. Olyan történelmi, családtörténeti, építészeti könyvet alkotott a mándoki Forgách-kastélyról és a kertről Alföldy Gábor, amely méltó a páratlan szépséggel felújított létesítményhez. Bár a honlapjukhoz még most készülnek a fotók, a suttogó propaganda, a legjobb reklám révén egyre többen tudják, hogy érdemes elzarándokolni Felső-Szabolcs szegletébe.

Szabó István a legnagyobb öröm forrásának tartja, hogy a Jóisten velük van, a család, az egészség, a békesség és a barátok jelenléte teszi teljessé az életét.

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.16. 08:05

Írta: Arany Piroska

 

                                                     Földi ember kevéssel beéri,
                                                                 Vágyait ha kevesebbre méri.”
                                                                                      (Arany János)

 

szergej_toutonov_masolata.jpgMa sem tudtam elintézni az ügyet, amiért oly sok időt, fáradtságot nem kímélve dolgoztam. Ráadásul nem is voltak hozzám barátságosak. Jó, tudom én, hogy lesz ez még másképpen is, mégis kedvetlen vagyok. Búsultomban kimegyek a kertbe – legyen valami örömöm –, leszedem azt a kis borsót. Na, tessék, megered a zápor! Jókor jön, száraz a föld, de meg ne ázzak, hát behúzódok a kerti vityillóba. Itt megvárhatom, mindjárt eláll.

Dehogy áll! Az előbb még hétágra sütött a nap, most meg, pedig se felleg, se égzengés, se villámlás, mégis bőven ömlik az istenáldás.

A vityilló ajtaját nyitva hagyom, ülök a kicsi sámlin, innen nézem, ahogy a szőlő csipkés levelei, mint kitárt tenyér, fogadják az égi ajándékot, ezt a májusi aranyesőt. Félrehúzódok, amikor Szoszó kutyánk ugrik be a menedékbe, és szaporán rázza rám ázott bundáját. Kívül is, belül is eső? De már itt is van Muci macskám. Ő, kis készülődés után kecsesen ugrik fel az asztalra, engedi, hogy egy törölközővel szárítgassam a hátát. A kutya lehever az ócska rongyszőnyegre, két mellső lábát akkurátusan keresztbe teszi – elegáns, higgadt öregúr–, megadással nézi a felhőszakadást. Előttem a macska, akinek ugye mindent szabad, hol máshol, mint itt az asztalon görbíti a hátát, nyújtózkodik, ásít, hunyorogva hízeleg, fejét a karomhoz dörgöli, várja, a simogatást.

Fehér vízfüggöny zuhog, záporpára hömpölyög körülöttünk.

Áldás-ráadásként üdítő, hársfavirágos illatfelhőt kapunk.

Kissé hűvösödik, a hátamra terítek valami melegítőt, várnom kell.

A kutya, „lábára lehajtja fejét”, elalszik, szaporán szuszog, ugrásra rezzen, álmodik. A macskám, mint mozdulatlan egyiptomi szobor, a májusi zuhét figyeli. Lustán megmoccan, gondos mosakodásba kezd, majd elégedetten, ráérősen elnyújtózik. Esőmosta bundáján ragyognak a szürke-fekete csíkok, dorombol; miközben rám villantja titkot rejtő pillantását, tigrissárga szeme színe, szelíd tengerzöldre vált. Mi hárman, lenyűgözve bámuljuk a természet adományát: hajbókol az akác, nyújtóznak a paprika palántái, a muskátli levele aprócska bimbókat rejteget, és lehet, hogy titokban ilyenkor édesednek a borsószemek.

Nincs mit tenni, csak örülni, ha jön egy ilyen frissítő, májusi áradat.

Ez a megbékélés ideje. Paradicsomi nyugalom. Erőgyűjtés a holnapokra.

A múló zápor megcsöndesedve kopog a tetőn és a ritkuló vízcseppeken, szivárványos fény szikrázik. Kisütött a nap, ragyog a világ.

Kevés kell a boldogsághoz.

Várj, várj, még ne moccanj, nézd: feketerigópár fürdik egy tócsában.

.

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Arany Piroska tárcái

 

 

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.15. 17:21

Ősz Zoltán pasztellje

 12143166_1172080639475280_6222041567262708568_n.jpg

40x50 cm. papír.

2014.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.11. 08:49

Írta: Kulcsár Attila

 

atanas_matsoureff.jpgAmikor másodszor is eltűnt a lakásban a pepita zoknim, amelyet Madonna dedikált, betelt a pohár. Itt nagy baj lehet a vagyonvédelemmel. Hiába zárjuk a lakásajtót, ha a belső ellenőrzés, elhárítás laza. Természetesen a család minden tagja gyanún felül áll, de hallottunk már besurranó tolvajról, lopós bejárónőkről. Mindenesetre a bejárati ajtót lecseréltettem egy ötven ponton záródó trezorajtóra, és az ablakokra fém zsalugátereket csináltattam. Ennek ellenére újra eltűnt egy másik zoknim is, amit pedig Féderertől kunyeráltam el a Roland Garros-on. Nagyvállalkozó ismerőseim biztatására – akik kinevettek laikus védekezési kísérleteimért –, végül is megbíztam a Pitbull nevű őrző-védő kft-t ingatlanunk őrzésével. Éppen jól fizetett a tőzsdén az egyik befektetésem.

A szerződés aláírásakor a kft kikötötte, hogy a védelem megszervezésére és módozataira mindenben szabad kezet kap, teljes körű jogosítvánnyal rendelkezik, és mindenhová szabad bejárása lehet. Én nem tudtam, hogy ez mivel jár és beleegyeztem, mert a dedikált bokafixek a gyengéim, és egy pár ilyen zokni pótolhatatlan relikvia.

Másnap a kft szolgálatra jelentkezett. Főnökük megállapította, hogy az ingatlan rendkívül nehezen védhető, de megoldják, csak többe fog kerülni. Lakásunkról alaprajzot készítettek, és minden stratégiai fontosságú helyre őrszemet, máshova térfigyelő kamerákat állítottak. Így személyi megfigyelő pontot létesítettek a bejáratoknál, a WC és a konyha közelében, és lépcsőfeljárónál. A ruhásszekrénnyi fiúk feszes egyenruhája alatt mindenhol fegyverek lapultak: hónuk alatt, bokájukra csatolva, talán még a lábuk között is volt egy. A testőrök rádión érintkeztek egymással és a központtal – sötét szemüvegük keretébe volt beépítve a mikrofon. Ahogyan az ajtókat bezárták maguk után, meg lehetett ítélni, hogy hogyan fognák be a száját annak, aki visszafelesel nekik.

A postás járt pórul először, amikor a kerítésre erősített postaládába akarta csúsztatni leveleinket, az egyik őr rávetette magát: „Itt nem telepítünk levélbombát!”. A meglepett fiút kényszerítő eszközzel – lecsavarta az egyik karját – az előszobába tuszkolta, és átvizsgálta táskája tartalmát, hogy nincs-e antraxszal fertőzve. Megszagoltatták a kutyánkkal is. Most az egyszer megúszta, ez csak gyulai volt, engedték el, amikor semmit se találtak.

A szemeteseket is leigazolták és leinformálták, egyik se volt gazdasági bevándorló, és csak azután vihették el hulladékainkat.

Legközelebb, amikor a szemétszállítási napon kitolták a bödönt az utcára, a szokásos turkáló asszonyt hajnalban egyszerűen belebillentették az edényzetbe, és amikor lábaival furcsán kalimpálva eltűnt a mélyben, udvariasan megkérdezték tőle, hogy miben segíthetnek. Természetesen kiemelték a kukából, visszatetették vele a szétrúgott tornacipőmet: „Innen semmit el nem vihet!”

Az egyik őr a nejemet is elkísérte a fűszerboltba. Elindulás előtt pénztárcáját magához kérte, és bilincses fekete aktatáskájában biztosította egész úton. A boltban a visszajáró aprópénzt megvizsgálta, mielőtt eltette, nem hamis-e.

A másik a gyereket iskolába vitte el a zsúfolt buszon, hogy a kisfiút ne cikizzék társai. Visszafelé jegyellenőrnek álcázva magát kísérte haza, mert odafele megbüntették, s hogy ez többet ne fordulhasson elő.

Az őrzés-védés a család szeme fényére, a kutyára is kiterjedt. Attól kezdve a spánielt reggeli sétájára az egyik őr kísérte el. Amikor az egyik napon egy kóbor kan kutya szerelmi ajánlatot akart tenni ebünknek, a testőr a nem kívánt terhességet egy jól irányzott gumilövedékkel megakadályozta.

A kft működésének köszönhetően a lakáson belüli mozgások is szervezettebbekké váltak. Mindenki csak útvonal-engedéllyel közlekedhetett. A konyhába, WC-be, fürdőszobába, a hálókba csak érvényes belépő kártyával léphettünk be, forgókaros beléptetőn át, és ők mindent regisztráltak. Így mindig tudhatták, hogy a háziak hol tartózkodnak, bár a kamerák úgyis mindent rögzítettek

Az egyik őrt egyszer a konditerembe felállított parancsnoki álláshoz hívták, és én ezalatt besurrantam a WC-be. Amikor később meghallotta az öblítőtartály csobogását, szétlőtte a zárat, azt hívén, hogy valami idegen rejtőzködik ott. Mondanom se kell, hogy mindent meg kellett ismételnem.

A nagylány a névnapján kisebbfajta házibulit rendezett. Az őrző-védők a vendégeket az előszobában igazoltatták, és megmotozták őket. Elkoboztak tőlük minden fegyvernek látszó tárgyat, kulcsokat, rágót, még az óvszereket is, mert az alkalmas az ujjlenyomatok elrejtésére. A lányok lábáról lehúzták a harisnyákat, mert ha azt valaki álarcként a fejére húzza, megnehezíti az azonosítást. A buli viszonylag zavartalanul lezajlott, bár a fiatalokat némileg feszélyezte, hogy a koromsötét szobákban a testőrök éjjel-látó szemüveggel portyáznak közöttük. Nagyobb ribilliót csak az okozott, amikor az egyik, a kis szobába elvonuló párra rátörték az ajtót, mert azt hitték, hogy a fiú túszul ejtette a lányt. Ezt megerősíteni látszott, amikor a heverőn pajzsként – nő felül pózban –maga elé tartotta a megrémült, meztelen hölgyet.

Amikor az egyik vasárnap anyám egy tepsi kelt tésztával beállított, csak nagy nehezen engedték be, a születési anyakönyvi kivonatommal kellett igazolnom. Az viszont már nem nagyon tetszett, amikor a sütemény felét befalták, hogy megállapíthassák: nincsen-e megmérgezve.

A legszigorúbb ellenőrzés természetesen a zoknigyűjteményem környékén történt. Felleltározták a teljes készletet, és estelente nekik kellett leadni a koszos lábtyűinket. Nejem csak az ő jelenlétükben tehette a mosógépbe, és száradás után a házi páncél-kazettába kerültek

Lassan megtanultunk együtt élni a biztonsággal, mégis, az egyik napon baj történt. Az egyik őrző- védőt ugyanis szolgálat közben otthon megcsalta a felesége, és ezt jelezte neki egy lehallgató készülék, amit az asszony köldökébe rejtett. Ez itt munkahelyi balesetnek számít, ugyanis depressziós, pszichológiailag zavart személyiség nem léphet szolgálatba. Végül is fegyver van náluk. A főnök egy új fiút küldött helyette, de amikor az szolgálatra jelentkezett, nem akarta magát igazolni. A többiek gyanút fogtak – azt hitték, hogy egy ál-őrző-védő kft tag akar beépülni hozzájuk, és ártalmatlanná tették. Mire sikerült, a lakásunk romjaiban hevert. A kár több milliós. Közben a bróker cégem is becsődölt.

Természetesen ezután szerződést bontottunk. A romeltakarítás közben elveszett zoknijaimat is megtaláltam. Ez a buta kutya, ez a kedves Tarnalaki Alfa Tabu – a spánielem – bevitte a házába, hogy állandóan élvezhesse a gazdaszagot.

Nem is kell nekem más őrző-védő soha...

 

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Kulcsár Attila tárcái

 

 

                                                                      

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.07. 17:28

Szalay Sándor akadémikusról beszél Berényi Dénes atomfizikus

szalay_sandor-3.jpgBerényi Dénes akadémikus nagyon közel állt Szalay Sándorhoz, egyike legkiemelkedőbb tanítványainak. Sokat kapott tőle, nemcsak tudósként, de emberileg is. Mesterét búcsúztató nekrológjában többek között ezt írta: „Kutatói, nevelői és vezetői erényei szorgos munkával kiművelt, teljes, harmonikus egyéniségéből fakadtak. Következetes, szigorú igényesség, kiegyensúlyozott, igazi teljesítményekre alapozó értékrend irányította saját életét és munkatársai, tanítványai kiválasztásában és formálásában követett gyakorlatát. Nevelőként és vezetőként a tehetség gondozásában és a tehetségszelekcióban látta az új nemzedék felépítésének kulcsfontosságú kérdését. Tanulmányai, külföldi látogatásai során bővülő és józan kritikával leszűrt ismereteinek hazai körülmények között reális felhasználását mindig fontos céljának tartotta.”
– Mi jellemezte Szalay professzor munkastílusát? Például hogy osztotta be egy napját?
– Inkább későn kezdte a napot, hiszen sokszor éjszaka is dolgozott. Mikor fiatal kutató voltam, én is dolgoztam éjszaka, rendszerint mértem. Emlékszem, egyszer megjelent egy késő este, s kérdezte, vacsoráztam-e már. Mondtam, nem. Na, akkor menjek át, éppen vacsorához készül a család. Még kicsik voltak a gyerekei. Akinek később elmondtam ezt a történetet, egy kicsit csodálkozott, mert Szalay professzort nem ilyen közvetlen embernek ismerte. A szó nemes értelmében arisztokratikus személyiség volt. Hadd mondjak erre egy példát, ami a tegeződéssel kapcsolatos. Manapság a tegeződés általánosabb érintkezési formula, de a két világháború között nem volt az. A háború után kezdődött a tegeződési szokás terjedni. Egyszer a szakszervezet összehívta a tanszék dolgozóit, és felszólította őket, hogy estére mindenki hozzon bort meg poharat, mert mindenki mindenkivel pertut fog inni. A meghívás már az externista hallgatókra is kiterjedt, ők is a tanszékhez számítottak. Elérkezett az idő, de professzor úr nem jött ki a szobájából. Erre a dolgozói és a hallgatói szervezet képviselői bementek hozzá, mondván, professzor úr, várjuk, kezdődik a tegeződés „ceremóniája”. Egy kis csend, majd megszólalt a prof. „Kérem, én a szakszervezet számos törekvését őszintén támogatom, de hogy kivel tegeződöm, s kivel nem, az az én magánügyem. Viszontlátásra.” Ez egy ismert és közszájon forgó eset volt vele kapcsolatban. Meglehet, így ma elmondva negatív beállításban mutatja be őt. De akkor ez annyiban pozitív volt, hogy értésre adta, ne rángassák dróton, ne szóljanak bele az ember magánéletébe. Szalay professzor velem is csak akkor kezdett tegeződni, amikor akadémiai tag lettem.

– Egyszóval kemény ember volt?

– A szó legnemesebb értelmében. A munkatársaitól nagyon sokat követelt, tréfásan szoktuk volt annak idején mondogatni, hogy „az intézetben egy úr van, a többi mind kutya”. De magunk között ennek inkább pozitív kicsengése volt. Mindenkitől sokat követelt. Nem azt, hogy a munkaidőt töltse ki, hiszen ha kellett, éjt nappallá téve dolgoztunk. Eredményeket várt el. Hiába szaladgál valaki egész nap a műszer körül, ha annak nincs eredménye. Velem egyszer mint fiatal kutatóval szombat délután kiült a padra az intézet parkjában, ma is pontosan emlékszem, hol adta meg nekem a döntő lökést akkor az elakadt munkámhoz. Hangsúlyozom azonban, hogy önmagával szemben is kemény volt, ha kellett, vasárnap is dolgozott, mindent beleadott, de sem a politikában, sem a tudománypolitikában nem figyelte, hogy merről fúj a szél. Néha ez félelmetes volt. Anekdotákat tudnék arról elmondani, mennyire nem törődött vele, kinek tetszik, kinek nem a magatartása. 1957 tavaszán Kádár János Debrecenben járt. A vezető értelmiséget, meg akit szükségesnek tartottak, összegyűjtötték a vagongyárban, hogy Kádár mellett tegyenek hitet. Szalay nem ment el, s kijelentette itt az intézetben többek előtt – s ez köztudomásúvá lett, –, nem érdekli, hogy egy kormány pirosra vagy zöldre festi magát. Ő a kormány tetteiből fog ítélni. Ez 1957 tavaszán gyönyörű magatartás, de szinte nevetségesen önveszélyes.

– Egyetemi hallgató voltam, Marosán György nagygyűlést tartott az egyetem díszudvarán. A félelmetes légkörű gyűlésen az ordítozó Marosán név szerint támadta Szalay professzort. Tud Ön erről?

– Hogyne! De előbb hadd mondjam el azt, hogy 1956. október végén Szalay professzor Svédországban
tartózkodott. November harmadika éjjelén kalandos körülmények között jött haza, mert Debrecen már körül volt zárva tankokkal. Vonat sem járt, bizonyos dolgok működtek, bizonyos dolgok nem. Úgy látszik, telefonálni még tudott. Az intézeti Pobeda autó elment Sátoraljaújhelyre elé, úgy tudott Csehszlovákián keresztül hazajönni. November 3-án éjjel a szovjet tankok között érkezett haza, s negyedikén volt a „nagy cirkusz”. 5-én reggel összehívta a tanszéket, s beszámolt a svédországi tapasztalatairól. Nagy dolog volt akkor Svédországba kijutni. Azt mondta: „Kérem, minden tekintetben nagyok az eredményeik, de ezeket nem lehet hőbörgéssel elérni, ezekért dolgozni kell. Kérem, mától kezdve mindenki nagyon komolyan dolgozzon. Kiteszek egy ívet a portára, azon két oszlop lesz. Az egyik azoké, akik dolgozni akarnak, a másik azoké, akik hőbörögni. De ezeket többet ne is lássam!” Egy másik eset. Már 1956 nyarán szó volt arról, hogy egy mérnökre van szükség a munkákhoz, s a miskolci egyetemen talált is egy mérnököt. Jött az ősz, ez ott munkástanácselnök lett, majd valamikor novemberben, decemberben lefogta a rendőrség, de Szalay állandóan sürgette, mért nem jön már. 1957 tavaszán kijelentette, hogy el kell mennie Miskolcra, hogy megpirongassa – így mondta – az ottani rendőrséget, mert hát tudniuk kellene, hogy nekünk szükségünk lenne erre az emberre. Kiderült azután, hogy az illető mérnök három, vagy öt évet kapott. Ez megint példa az ő tiszteletre méltó naivságára. A kérdésre konkrétan: mikor itt járt Marosán, Szalay nem volt itthon. Az intézetben nagy volt az ijedelem, vártuk haza. Mi lesz itt professzor úr? – kérdeztük riadtan. Semmi, fiam – válaszolta. Ezek után felment Budapestre, a pártközpontba vagy a minisztériumba, ezt már nem tudom, és nyíltan nekik szegezte a kérdést: „Mit akarnak velem?” Azt mondták, menjen haza és dolgozzon. Nyilván nem csak ezért, de ez az ügy is Marosán számlájára került, és néhány hét múlva eltávolították a vezetésből.

– Használt egy szót: naivitás. Ezt részletezné?

– Egy jelzőt is használtam: tiszteletre méltó naivitás. Ez az ő keménységéből, állhatatosságából, megingathatatlanságából fakadt. Nem hajbókolt, sosem nézte, hogy kinek mi tetszik. Ez sokszor naivitásnak hatott, de tiszteletre méltó naivitásnak. Aki megélte az 57-es tavaszi állapotokat, az nagyon jól tudja, hogy ehhez milyen bátorság kellett. Halála előtt nem sokkal megkérdeztem tőle, hogy lehet az, hogy bár te nem hajoltál ide-oda, nem lested, hogy mi az „elvárás”, mégsem nyúltak hozzád, hagytak dolgozni? Lám, Sántha Kálmán professzort milyen hamar elintézték. Fiam, mondta, Sántha naiv volt. Kezdetben azt hitte, hogy ezekkel lehet parolázni. De ezekkel nem szabad parolázni, ezekkel őszintén és keményen kell beszélni. Ezt talán még jobban meg is becsülik.

– Töretlennek mondható az ő tudományos pályája? Kísérleti fizikusnak indult, később interdiszciplináris kutatásokkal és gyakorlati kérdésekkel is foglalkozott.

– Jól ismertem őt, több közös cikkünk is megjelent. Rendkívül tág látókör, széles érdeklődés jellemezte. Nem kétséges, az alapkutatásokból indult el. A legelső magyar magfizikai munka az ő révén Bécsben született úgy, hogy 1937-ben, 1938-ban Debrecenben radioaktív anyag még nem volt. Ő lelevelezte, hogy Bécsben, a rádiumintézetben kap radioaktív anyagot. A legfőbb kísérleti berendezést itt az intézetben egy lakatossal közösen elkészítette, azt elvitte, s avval született az első debreceni magfizikai eredmény Bécsben. Így került azután közlésre. Ez paradigmatikusan jellemző rá és később tudományos iskolájának munkastílusára. Nagyszabású együttműködéseink során – mi magunk is – Frankfurtban vagy Dubnában, itthon készítettünk komplikált speciális berendezéseket, amik ott nem voltak. Hadd jegyezzem meg ezzel kapcsolatban, hogy egész életemben harcoltam az ellen a nézet ellen, hogy magfizikát, részecskefizikát művelni Magyarországon nem érdemes. Akik ezt vallják, nem tudják, hogy a 3 és fél milliós Norvégia a nemzetközi együttműködési lehetőségeket felhasználva „nagyhatalom” a részecskefizikában. Szalaynak ebben a paradigmatikus tettében benne volt, hogy nem üres kézzel kell az együttműködést szervezni. Tréfásan szoktam mondani, aki tartja a kezét előre, azt koldusnak hívják. Együttműködni úgy kell, hogy vagy olyan ötletet viszek, vagy olyan berendezést, ami a partnernek nincs.

– Szalay professzor járt Dubnában?

– Járt, de együttműködése az ottaniakkal nem volt. Oroszul nem tudott, csak angolul, németül, franciául, s ez őt nagyon zavarta. Ennek ellenére nagyon megbecsülte az orosz kollégákat, mert neki nem voltak előítéletei. Zeldovicsot például, egy nagyon híres orosz kutatót többször is meghívta, hogy előadásokat tartson az intézetben. Én már abba a kutatónemzedékbe tartozom, amely tud oroszul, és sajnálom, hogy hanyagoljuk ennek a nyelvnek a tanulását, mert ezzel elzárjuk magunkat egy óriási nyelv, egy óriási nép kultúrájától. Sőt a szláv népekhez is kulcs az orosz nyelv.

– Szalay professzor híres konstrukciója volt egy GeigerMüller-készülék, amivel uránt keresett Pécs környékén.

– Igen, de visszatérve az előbbi kérdéshez, ő az alapkutatásokból indult el. Fiatalkorában három Nobel-díjassal dolgozott együtt, amit kevesen mondhatnak el. Szentgyörgyinél kezdte a pályáját Szegeden, Lipcsében Debeyenél folytatta, majd Rutherfordnál dolgozott Cambridge-ben. Összeszedte a tapasztalatokat. Szentgyörgyinél az ultrahang biológiai hatását vizsgálta. Ennek összegzését a mai napig idézik, ez volt az első cikke. Már ott megalapozta széles látókörét az alapkutatásban, a biológiától a szilárdtestfizikán keresztül a magfizikáig és ezek alkalmazásáig. S itthon azután kamatoztatta a külföldön szerzett tapasztalatait. A második világháború után látta, hogy az ország energetikai jövőjét tekintve valamit tenni kell, ezért maga konstruált az intézetben – itt látható a folyosón a mai napig – egy kis hordozható berendezést, amivel az uránkutatást megkezdte hazánkban, s lényegében ez vezetett a pécsi urán felfedezéséhez. Miután felhívta a kormány figyelmét, hogy ott ígéretes radioaktív bedúsulást észlelt, orosz kutatók óriási apparátusát hívták meg, úgy tárták fel a pécsi uránt. Érdeklődése egyre inkább az interdiszciplináris és az alkalmazott kutatás felé fordult, abban hasznosítani tudta az alapkutatásban szerzett módszertani tapasztalatait. Kísérletezni, megbízható adatokat szerezni, berendezést építeni, ez volt az ő világa. Ez azóta is hagyománya az intézetnek. Amit készen kapsz berendezést, arra szükség lehet. De ha igazán eredeti ötleted van, ha valami olyat akarsz mérni, amit más nem mért, akkor általában magadnak kell berendezést szerkesztened. Munkatársaimmal magam is ezt csináltam. Előfordult, hogy az itt készített berendezést személyautóval vagy kis teherautóval szállítottuk – megküzdve az akkori engedélyeztetéssel – Frankfurtba. Saját programot hajtottunk végre Dubnában is, egy hatalmas teherautóval vittük a berendezéseket, kellékeket. Az volt az álláspontom, hogy a dubnai gyorsítók jók, azokat ki kell használni. Fizetni kellett érte, akkor próbáljuk tudományosan kihasználni az ottani lehetőségeket. Ott az apróságok voltak problémásak. Ha egy megfelelő integrált áramkör kellett, azt innen vittük, mert hivatalos úton nem lehetett ott megrendelni.

– Amikor Szalay professzort újságíróként személyesen megismertem, s interjúkat készítettem vele, már a hortobágyi juhok szervezetének nyomelem- és sóhiányával foglalkozott.

– Elismerem, egy külső szemlélő számára képtelenségnek tűnhet, ha egy atommagfizikus a juhok táplálkozásával meg a fejtrágyázással foglalkozik. De ő a természet logikáját követve jutott el oda. Alapkutatással kezdte, megismerte a módszereket, berendezéseket építtetett, közben rájött arra, hogy ezek a berendezések alkalmazhatóak az uránkutatásban. Eközben felfedezte, hogy az urán bizonyos körülmények között bekoncentrálódik a természetben. Feltette a kérdést, miért? Kiderült, hogy az urán megkötődik a tőzegeken. De miért kötődik meg? Nem azért mert aktív, hanem mert egy bizonyos típusú elem. De hát vannak más ilyen típusú elemek is, mint az urán, bár ezek nem aktívak, de ugyanígy megkötődhetnek. Vannak tőzeges területek, ahol mezőgazdasági termelés folyik. Megnézte, mit termelnek, s azt tapasztalta, hogy bizonyos nyomelemekben éheznek ezek a növények, azért, mert a tőzeg ott „megeszi” előlük a nyomelemeket. Mi a teendő? Vissza kell adni a nyomelemeket a növényeknek. De ha a talajnak adjuk, akkor a növénynek nem jut, mert a tőzeg „eleszi” ezeket. Tehát fejtrágyázást kell alkalmazni, a levelekre kell a permetet szórni, akkor a növénybe jut. Nos, ha a juhok olyan helyen legelnek, ahol a növényekben eleve ezek a nyomelemhiányok – réz, magnézium, mangán stb. – mutatkoznak, akkor sók formájában vissza kell ezeket adni nekik. Szóval a természet logikája gyönyörű! Szalay érdeklődése tehát nagyon széles körű, nyitott volt, már Szentgyörgyitől is ezt tanulta. Amikor saját lábára állt, s elindította a magyar atommagkutatást, ezzel együtt az alkalmazásait is, azzal, hogy az uránkoncentrációtól a fejtrágyázásig, a bárányok táplálásáig eljutott. Ezenkívül olyan kutatási irányokat indított meg, amelyek azóta az intézetben kiterebélyesedtek, s a mai napig futnak egészen a gyakorlati alkalmazásokig. Az orvosi kutatások, izotópalkalmazások itt indultak az intézetünkben. Emlékszem, fiatal kutató voltam, orvosprofesszoroknak tartottunk tanfolyamot az izotópokról. Szalaynak számos közös közleménye jelent meg orvosokkal, ami az izotópalkalmazásra vonatkozik a kutatásban, a gyógyításban. Ma is meg tudom mutatni, hol, melyik laborban kezdődött a jódbedúsulás vizsgálata a pajzsmirigyben. Ezt ma az orvosok sztenderd vizsgálatként alkalmazzák. Valaha ide, az intézetbe jártak a betegek ezért. Ma más célból jönnek ide, abba a részlegbe, amelyet az orvosi egyetem bérel. Nálunk tíz évvel hamarabb volt proton emiszsziós tomográf (PET), mint Bécsben! Azért, mert itt atommagfizikát műveltünk Szalay Sándor vezetésével! A PET-ért magam is sokat harcoltam. Tíz év nagyon nagy előny egy ilyen területen. Ez is az ő és az intézet munkásságából nőtt ki, akárcsak a fontos geológiai kutatások is. Nagyon érdekelte például a Föld története. Azóta van pontos időmeghatározás a geológiában, amióta a radioaktív módszert alkalmazzák erre. Ma külföldről is hoznak ide mintákat kormeghatározásra. Vagy a szén 14-es kormeghatározás, ami szintén az ő ösztönzésére honosodott meg az intézetben. Ezzel a módszerrel 15–20 ezer évig lehet kormeghatározást végezni. Vagy a meteoritkutatás. Ezt is lehetett végezni az intézetben kifejlesztett módszerekkel.

– Alapkutatásaiból végül mindig praktikum lett?

– Már hallgató korunkban sokszor hallottuk tőle: Kérem szépen, a természet nem ismeri a mi általunk létrehozott tudományágakat. A mi elménk bontja le a jelenségeket kémiai, fizikai, biológiai jelenségekre. Csak elménk korlátozottsága miatt mi emberek próbáljuk szétszabdalni a természet komplex jelenségeit. Ez ma már nyilvánvaló, de harminc–negyven évvel ezelőtt nem mindenki számára volt az. Neki viszont ez volt az egyik alapgondolata.

– Érdeklődött-e a művészetek, a zene, az irodalom iránt?

– E tekintetben műveltebb volt, mint néhány mai kolléga, mert nem zárkózott el, nem volt elutasító a művészetek iránt. Egyszer például, emlékszem, egy baráti társaságban a lakásán feltette egy angol zeneszerző lemezét, hogy együtt hallgassuk meg. De azt őszintén meg kell mondanunk, hogy – tudomásom szerint – ilyen szempontból nem volt annyira nyitott, mint némely más természettudós.

– Az iránta való tisztelet nem csapott át egyfajta kultuszba?

– Nem! Sőt, harmadik lényeges jellemvonásaként a szerénységét kell kiemelnem. Emlékszem, egyszer megjelent egy magfizikai könyv, s éppen ott voltunk, amikor kézbe vette. Azt mondta: de jó volna mindazt tudni, ami ebben van! Mi csodálkozva néztünk rá: ő mondja ezt, akinek a tudása olyan tiszteletet parancsoló volt számunkra? Ez a kijelentése is mutatja, hogy önmagával szemben is nagyon igényes volt.

– Törődött a tanítványaival is?

– Rendkívüli módon törődött, mindnyájunk mögött ott állt. Csak egy példát: Marx György mesélte, hogy mikor még a külföldi út nagyon nagy dolog volt, mindenki magát javasolta egy bizottságban, kivéve Szalayt, mert ő a munkatársait. 1957-ben valósággal kikövetelte, hogy Csikai Gyula meg én külön-külön egy hónapos nyugati kiküldetést kapjunk. 1957 őszén eljutottam Svédországba, méghozzá úgy, hogy meglátogattam a prágai és a berlini kollegákat, akikkel levelezés útján kapcsolatban álltam. Igaz, ebből bonyodalom származott, s akkor ő azt mondta: fiam, nem európai turnéra küldtem magát. Vallotta, hogy tudományt nem lehet művelni nemzetközi tapasztalatcsere, kapcsolat nélkül.

– A fiai is fizikusok?

– Felesége is fizikus volt. Az ifjabb Szalay Sándor ma amerikai professzor, asztrofizikus, az édesapjával szemben elméleti tudós. Tartja a kapcsolatot a magyar tudományos élettel is. A másik fia András is fizikus, Budapesten él, gyakorlati ember. Én arra emlékszem, professzor úr mindig azt mondta, a legfontosabb, hogy a gyerekek nyelveket tanuljanak. Közvetlenül a háború után még mint hallgatóknak, nekünk is külföldi cikkeket nyomott a kezünkbe, s azokról beszámolót kellett tartanunk. Emlékszem az első feladatomra, véres verejtékkel fordítottam le, ma is tudom, miről szólt!

 Bakó Endre

SZALAY SÁNDOR (született 1909. október 4-én Nyíregyházán, elhunyt 1987. október 11-én Debrecenben) atomfizikus. Egyetemi tanulmányait Budapesten végezte. 1933-ban kutató Szentgyörgyi Albert mellett Szegeden, majd vendégkutató Lipcsében (1934), Münchenben (1935) és Cambridge-ben (1936). 1935-ben a debreceni Tisza István Tudományegyetem Orvoskari Fizikai Intézetében tanársegéd, később adjunktus. 1940-ben egy félévig a szegedi egyetem Eötvös Kollégiumának a tanára, majd 1950-ig a debreceni egyetem Orvoskari Fizikai Intézetében professzor. 1950-től a Kossuth Lajos Tudományegyetem Fizikai Intézetének tanára, 1954-től az MTA Debreceni Fizikai Intézetének, illetve 1958-től az MTA Atommagkutató Intézetének igazgatója 1976-ig. 1987-ig ugyanott tanácsadó. Az MTA, illetve több országos és nemzetközi tudományos szervezet tagja. Kossuth-díjas, állami díjas, a Munka Érdemrend arany fokozatának kétszeres kitüntetettje stb. A Kossuth Lajos Tudományegyetem és a lublini M. Sklodowska-Curie Egyetem díszdoktora.

BERÉNYI DÉNES (született 1928. december 26-án Debrecenben) atomfizikus, akadémikus. Debrecenben járt középiskolába, egyetemi tanulmányait 1953-ban végezte a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 1953–54-ben a KLTE Kísérleti Fizikai Intézetének tanársegéde, majd 1954-től az Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Atommagkutató Intézetének munkatársa, osztályvezetője, igazgatóhelyettese, végül 1976-tól 1990-ig igazgatója. Jelenleg kutató professzor. Pályájának első felében magspektroszkópiával foglalkozott, később az atomi ütközések fizikájában és alkalmazásaiban ért el nemzetközileg elismert eredményeket. 1973-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1985-től rendes tagja. Számos hazai és nemzetközi folyóirat szerkesztőségének, illetve tudományos társaság elnöke, tagja, több szakmai kitüntetés birtokosa.

(Bakó Endre, Hajdu Imre, Marik Sándor: Általuk híres e föld  In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003. Szerk. Ésik Sándor)

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.05. 16:05

Címkék: ü:Szalay Sándor

Bíró Ernő alkotása

12039430_1168691723147505_6283472916017674928_n.jpg

38x52 cm. akvarell, papír.

2015.

***  57225_181534258529928_4405572_o.jpg

Virág, csend, élet

Hargitai Beáta rovata

Szerző: Napkelet Népe  2015.10.04. 09:09