Körzeti ápolónő

Balsa 

szszb_32_zsl_horvathne_gal_eniko.jpgNincs fontosabb dolog az ember életében, mint a család és az egészség. Mindkét érték őrző-védője. A család értékét a magánéletében vigyázza, a község lakóinak egészségvédelme a hivatása. Nem egyszerűen feladat számára, amit végez, hanem elhivatottság, más foglalkozást nem is tudna elképzelni. Szereti a munkáját, szereti az embereket, s érzi a viszonzást is, ettől nagyobb elismerés nem kell – mondja természetes őszinteséggel.

Harmincöt éve van a pályán, ez az első munkahelye. 1963-ban született, gyerekkora óta Gávavencsellőn él. Már fiatalon az egészségügyi pálya vonzotta. A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett 1981-ben, és az év augusztusától dolgozik Balsán az orvosi rendelőben. Közben továbbtanult, 2000-ben egy kétéves OKJ képzésben felnőtt szakápoló képesítést szerzett egy un. HÍD programban – ez átmenet a közép- és felsőfokú szakvégzettség között – Nyíregyházán, a Zay Anna Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában. 

Jó szívvel emlékezik vissza pályájának kezdetére, akkori főnökére dr. Zara Juditra, akivel több, mint húsz évig dolgozott, szakmai fejlődésében, a tudásanyag elsajátításában, erősítésében meghatározó szerepet játszott, sokat tanult tőle. Kapcsolatuk nemcsak orvos-ápoló viszony volt, de mondhatni baráti is. Az egészségügyi ellátásban végzett szakmai munkájának alapozó-fejlődési szakasza volt ez, segítette a későbbi, ill. jelenlegi, már korszerűbb kezelési eljárások és orvostechnikai eszközök megismerését, alkalmazását is. 

A három és fél évtized kellő tapasztalatot, rálátást nyújt a háziorvosi (régen körzeti orvosi) ellátás és az azt segítő munka folyamatára, rendszerére, alkalmazására. Régebben szerényebb volt a községekben a rendelők alapfelszereltsége, de ez mára szerencsére sokat javult, bizonyos alapkövetelményeknek meg kell felelniük. Az ezt meghaladó szükség vagy igény esetén pedig, rendelkezésre állnak a közeli szakrendelők diagnosztikai szolgáltatásai (ultrahang, CT), és időben, 10-15 perc alatt kiér a mentőautó is. A helyi egészségügyi ellátást fenntartó Polgármesteri Hivatal minden feltételt biztosít, jó kapcsolatban, és a Tiszabercelről kijáró dr. Szulics Péter háziorvossal is jó szakmai együttműködésben dolgoznak. A hivatalos rendelési időben közösen fáradoznak a betegek gyógyításáért, előtte és utána úgymond házhoz megy a gondozás, a szolgálat. Hívásra természetesen ott az orvosi segítség, de ha nincs rendkívüli eset, akkor orvosi tájékoztatás, eligazítás alapján már Enikő jár ki a beteghez. Kardinális tevékenysége a gondozás: magas vérnyomás, cukorbetegség, ezen állapotok követése, injekció beadása. Sajnos a lakosság elöregedése miatt gyakoriak e betegségek, több törődést igényelnek. 

Az eltelt évtizedek alatt megtapasztalta nem csak az egészségügyi ellátás helyzetét, változásait, de az ezt befolyásoló szűkebb-tágabb környezeti hatásokat is. Szociológiai megfigyelésnek beillő emberi-társas viselkedési formákról, kialakulásukról, és a társadalmi folyamatok generálta munka - család - egészségi környezet kölcsönhatásából adódó problémákról beszél. Úgy látja, a korábbi időszakban valahogy kiegyensúlyozottabbak éltek az emberek, élénkebbek voltak a társas kapcsolatok, nyugodtabban dolgoztak, a munkahelyek nagyobb biztonságot adtak a családoknak a megélhetéshez. És kevesebb volt a betegforgalom. De ezeknek a tényezőknek a csorbulásával az utóbbi időszakban gyakran feszültebbek, kevésbé toleránsak, sokszor stresszesebbek a munkahelyek – ha van egyáltalán – nincsenek jó mentális állapotban, és e nélkül viszont egészség sincs. E tényezők sajnos sokszor vezetnek egyéni vagy családi gondokhoz, konfliktusokhoz. Mélyen megérintik az ilyen esetek, mint ahogy egy ápolt személy elvesztése is. Ilyenkor nyilván vannak mélypontok, de egy-két nap után muszáj, hogy elmúljanak. 

Szeretné, ha több idő jutna a betegekre minden szinten, hogy ne csak a problémákról, bánatukról kelljen beszélniük, hanem személyes örömökről is. Mert úgy érzi, megnyílnak előtte az emberek, bizalommal vannak iránta, ez jó érzéssel tölti el. Szereti Balsát, az itt élő embereket, a mostani gyerekeknek már a szüleit is kezelte.

Család és munka, e két dolognak él. Nagy kívánságai nincsenek, hiszen ha ezeken a helyeken rendben van minden, érzi a szeretetet, megbecsülést, ő is jól érzi magát. 

A sütésben-főzésben örömét leli, és szeret olvasni, sajnos mostanában erre kevesebb ideje jut, mint szeretné. Szívesen sportol, korábban két évig zumbázott, jó kikapcsolódás volt ez fizikailag és szellemileg is. 

Férje a Michelin-nél dolgozik Budapesten, hetente-kéthetente ingázik, két felnőtt lányuk a közelükben lakik, mindketten boldog családban élnek. Dalma (26) a helyi Polgármesteri Hivatalban dolgozik, Dorina (32) Rakamazon a Takarékszövetkezetben, s másfél éves kisfiúk nagy örömet ad a nagyszülőknek.

***  szszb_25_pa_zselinszky_laszlone.jpg

Írta:

Zselinszky Lászlóné

Szerző: Napkelet Népe  2016.05.30. 08:20