Önkormányzati képviselő

Balsa 

szszb 29 zsl Harangozó Mihály, Balsa 300px .jpgSzereti szülőfaluját, úgy érzi, őt is szeretik, tisztelik a község lakói. Bár lett volna lehetősége nagyvárosba, Nyíregyházára költözni, hívták, lakást ajánlottak a családnak, de ő hű maradt a településhez. Értékelik is ezt az itt élő emberek, számítanak racionális gondolkodására, pénzügyi-szakmai felkészültségére, emberségére.

Fiatalos megjelenésű, tettre kész, tervekkel teli, egy tízest nyugodtan letagadhatna az ez évben nyolcra kerekedett évtizedekből. Bizonyára a szellemi, no meg a fizikai aktivitás is segíti megőrizni e kondíciót.

Parasztcsaládban született, szülei is megbecsült emberek voltak, a szorgalmat, kitartást követendő mintaként kapta tőlük. Már kisiskolásként is jó tanuló volt, középiskolában, a nyíregyházi Közgazdasági Technikumban folytatta tanulmányait, ahol 1955-ben végzett. A pénzügy világa aztán egész életét, pályafutását meghatározta. Érettségi után egy rövid időre a miskolci OTP-nél helyezkedett el, majd a vencsellői Gépállomáson könyvelőként dolgozott 5 évig (1960-1965). Ezt követően Szabolcson, a tsz-ben volt főkönyvelő két évig. Újra váltás következett szakmai pályáján (1968), egy nagyvállalathoz, a Mezőgéphez került, ahol azonban már évtizedekre elkötelezte magát. Végigjárta a szakmai ranglétra szinte minden fokozatát. A Nyíregyházi Mezőgép Nyírteleki Gyáregységében anyagkönyvelési csoportvezető 1974-ig, majd 1975-től a nyíregyházi gyáregység számviteli osztályvezető-helyettese lett. 1982-ben már főkönyvelői beosztásban dolgozik a gyár központjában, s 1990-től nyugdíjba vonulásáig a cég anyagforgalmi vezetője. E felelősségteljes beosztások folyamatos tanulást, képzést igényeltek; mérlegképes könyvelői oklevelet szerzett, naprakész volt a pénzügyi, gazdasági, jogi szabályozásokban. Szeretett itt dolgozni, szerette ezt a munkát, vállalva a napi bejárással - busszal, vonattal - való kényelmetlenséget is. A nyíregyházi törzsgyárnál sokrétű feladattal foglalkoztak, pl. az esztergagép felújítások, az alkatrészgyártások kapcsán különféle bonyolult pénzügyi kalkulációkat kellett készíteni. Sok szakmai és egyéb irányú tapasztalatot adtak e feladatok, és gondolkodásmódot is alakított.

Ez a megfontolt képesség, a településhez való hűség is eredményezte, hogy a rendszerváltás utáni első önkormányzati választáson képviselői bizalmat szavazott neki a lakosság. E ciklusban az alpolgármesteri feladatokat is ellátta, tagja volt a pénzügyi bizottságnak is. Nem volt könnyű időszak. Az önkormányzati, közigazgatási változások miatt sok éjszakát átdolgoztak az akkori polgármesterrel. A tsz-ek felbomlása, a földosztás, a privatizáció is erre az időszakra esett. Tagja volt a Földkiadó Bizottságnak, s azon igyekeztek, hogy törvényes keretek között végezzék, készítsék elő az új földosztást.

Közéleti szerepvállalása néhány év kihagyással szinte folyamatos. Jelenleg az önkormányzat igazgatási és ügyrendi bizottságának tagja, ill. a költségvetés sorsának alakításában fejti ki véleményét. Pénzügyi szakemberként adnak a szavára, bölcs meglátásaira, vélekedik róla a polgármester asszony. Sajnos kevés a munkalehetőség a faluban, leginkább az önkormányzat és a Baromfi Coop Kft a legnagyobb foglalkoztató, az önkormányzat közhasznú foglalkoztatással igyekszik segíteni az arra rászorulókat - mondja a képviselő. Minden olyan pályázati lehetőséget megragad a vezetés, mely a település fejlődését, szépítését szolgálja. Ezek eredményeként említi az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér megépülését, mely számos rendezvénynek, képzésnek, ill. egészségügyi szolgáltatásnak biztosít helyet, de megszépült a polgármesteri hivatal előtti park, felújították a konyhát, s ez sok nyugdíjas számára is biztosít étkezési lehetőséget. S további, folyamatban lévő pályázatok sikerében bíznak. Aztán meg kell oldani a járó beteg szakellátással kapcsolatos gondokat is, ui. az Ibrányhoz került szolgáltatás közvetlen buszjárattal jelenleg nem érhető el, csak tiszaberceli - 1 órás várakozás utáni - átszállással. De jóleső érzéssel beszél, hogy révbe jut az általa is szorgalmazott új ravatalozó építése, és reményeik szerint a Halottak Napjára elkészül, méltó tisztességgel szolgálva.

A közért való munkálkodáshoz a család adta és adja a nyugodt, biztos hátteret. Felesége 53 éve hűséges társa, szintén szakmabeli, egy munkahelyen dolgoztak, együtt ingáztak. A bejárást, két gyerek mellett a szülők segítségével tudták megoldani.  Margó és Éva lányuk két fiú és két lány unokával teszik örömtelivé napjaikat. Mindketten követték apjukat, Éva a Rakamazi Takarékszövetkezetnél kockázatkezelő beosztásban dolgozik, Margó, ugyanezen pénzintézet tímári kirendeltségének vezetője.

Szabadidejében kertészkedik, olvas, de szívesen intézi idős, beteg szomszédok ügyes-bajos dolgait. Hisz ez utóbbi - is - természetesen az ő világa.

Szerző: Napkelet Népe  2013.08.01. 18:00