Hatósági főállatorvos,

Hajdúnánás

hb_06-114_dr_varga_miklos.jpgJó érzés összegezni, amit állatorvosként és vezetőként eddig elértem, illetve közösen elértünk – mondja dr. Varga Miklós, a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság Hajdúnánási Kirendeltségének főorvosa.

A Fejér megyei Nádasdladányban, édesanyja szülőfalujában született és nevelkedett húgával együtt. Édesapja, aki győr-soproni származású, a tanácstitkári munkakört töltötte be. A nádasdladányi gyermekévek emlékeit kitörölhetetlenül szívébe zárta. A székesfehérvári József Attila Gimnáziumban töltött éveit nyelvtanulások, szünidei tolmácskodás, tanulmányi versenyek izgalmai mellett zenei élmények és a népi tánc versenyszerű művelése is színesítették. Azóta is kitüntetett figyelemmel kíséri a népi táncot, s a népi, illetve a komolyzene jelentős gyűjteményben áll rendelkezésére.

Az Állatorvos-tudományi Egyetemen – ahol három évig Népköztársasági Ösztöndíjban részesült –, még nyüzsgőbb életet élt. Nem félt véleményt mondani, ütközni, ezért népszerű volt társai körében: a diákok külügyi bizottságának a vezetője, illetve három évig az Egyetemi Tanács tagja volt. Ösztöndíját segédmunkát vállalva egészítette ki a budai építkezéseken.

Diplomáját megkapva 1978-ban először a kiskunfélegyházi Lenin Tsz-ben helyezkedett el, majd járási tbc-mentesítési szakorvosként Mosonmagyóváron dolgozott 1979-től egészen addig, amíg ez a betegség és ezzel együtt a beosztás is meg nem szűnt. 1983-ban a Hajdúnánás–Tedeji Állami Gazdaságban helyezkedett el üzemi állatorvosként. A szakmában való elmélyülés és a tanulás időszaka volt ez dr. Varga Miklós részére. A haszonállatok széles köre lehetőséget nyújtott számára, hogy készséggé fejlesszen minden előforduló állatorvosi beavatkozást, és hogy életközelből tapasztalja meg az állat-egészségügyi intézkedések hatását. Főállása mellett a városi vágóhíd állatorvosaként is tevékenykedett, illetve magánállatorvosként is praktizált. Eközben rengeteg tapasztalatra tett szert az emberi kapcsolatokat illetően is. Ezek olyan hátteret adtak, amelyek birtokában megpályázhatta a kerületi főállatorvosi beosztást.

Amikor 15 évvel ezelőtt, 1992-ben hajdúnánási kerületi főállatorvosnak nevezték ki, egy nagy kiterjedésű járványos sertésbetegségbe cseppent bele. Úgy kellett felszámolnia a fertőzött gócokat, kiirtatnia az érintett állományokat, hogy ütköznie kellett azokkal az állattartókkal, akik korábban rendszeresen gyógyító szolgáltatásait vették igénybe.

Miközben főorvosi ténykedése alatt az ellátandó feladatok köre egyre bővült – s ebben nem csak az európai uniós követelményekre való felkészülés, illetve azok gyakorlati megoldása kapott szerepet –, kerülete is nagyobbodott, s a kistérség állategészségügyi központja lett, az állatorvosi teendők egyre összetettebbekké váltak, és egyre inkább felkészültebb specialistákkal is meg kellett erősítenie immár 33 fős kirendeltségét, dr. Varga Miklós az addigi gyakorlatnál komplexebb szolgáltatási kört kívánt koncentrálni az állattartók szolgálatában. A főállatorvosi hivatal egyúttal egy centrum lett, ahol a kilenc állatorvos összefogásával megalakított Nána-Vet Állatgyógyászati és Kereskedelmi Kft. is működik. Aki ide betér, az megoldást kaphat hatósági ügyekben, segítséget kap pályázatához, vásárolhat az állatgyógyszertárban, ingyenes szaktanácsokat kaphat, diszpécseri mozgósítást vehet igénybe megbetegedett állata gyors gyógyítása ügyében, kisállatrendelő és -műtő áll rendelkezésre, végül kutya-macska kozmetika és kisállateledel-bolt elégíti ki az igényeket. Tárgyalótermükben fórumokat, tájékoztatókat tartanak szakembereknek és állattartóknak egyaránt, így a prevencióval is hatékonyan foglalkozhatnak, s tulajdonképpen kiegészítik a falugazdász-hálózatot is. A centrumot egyre többen ismerik, sokan messziről is jönnek igénybe venni szolgáltatásaikat, amelyet egyre inkább hatékony csapatmunka működtet.

A főorvos tanácsadói-partneri viszonyban igyekszik segíteni az élelmiszer-termelőket, az állattartó telepek tulajdonosait, de hasonló az eredmény az élelmiszer-forgalmazás vonatkozásában és a piaci, illetve farmi termékértékesítés területén is. Méltán büszke Hajdúnánás, Hajdúdorog és Hajdúböszörmény vágóhídjaira, amelyeket az EU-s ellenőrzés is jónak talált. Egyébként több EU-s ellenőrzést zártak eddig jó eredménnyel, s új ismeretek befogadására, új ritmus átvételére, a mentalitás fokozatos megváltoztatására készülnek a továbbképzéseken. Minden évnek megvolt eddig a maga története. Az elmúlt egy évben például a hatósági munka zökkenőmentes ellátásával egy időben elfojtottak több – szarvasmarhára, sertésre, baromfira, méhre kiterjedő – fertőző megbetegedést.

Dr. Varga Miklós még tervekkel van teli. Szükség is van a tervekre, hisz feleségével két gyermekük pályáját óvják-féltik. Adrienn friss diplomás idegenforgalmi közgazdász, Balázs az idén érettségizik, s állatorvosnak készül.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: Napkelet Népe  2012.08.15. 16:35