Jegyző,

Nyírcsaholy

szszn_12-124_kicsak_mihalyne.jpgNem sok település büszkélkedhet azzal, hogy az elmúlt tíz esztendőben egyszer sem volt forráshiányos a költségvetése. Nyírcsaholy azonban ezek egyike.

A takarékos, megfontolt gazdálkodásért Kicsák Mihályné jegyzőt illeti a dicséret, aki elismerő szavaim hallatán  – a rá jellemző szerénységgel – rögtön megjegyzi: „a község vezető testületével és polgármesterével együtt gondolkodva sikerül évről évre elkerülni a költségvetési hiányt”.

Nem kell azonban azt gondolni, hogy a település nélkülözi a nagyobb beruházásokat, fejlesztéseket. Éppen ellenkezőleg. Az ésszerű gazdálkodással, a pályázati lehetőségek megfelelő kihasználásával számos eredményt ért el a faluvezetés az elmúlt években. A mintegy kétezer-négyszáz lelkes község a Mátészalkát Vállajjal összekötő országút mentén fekszik. A nagy forgalmú főúton helyezkednek el az intézmények, így az óvoda és általános iskola is. Mivel a gyermekek nap mint nap ezen az utcán közlekednek, indokolt volt az út menti járda és az egész településen áthaladó kerékpárút megépítése. Az infrastruktúra kiépítésére is nagy hangsúlyt fektetett a községvezetés, amely a szennyvízhálózat kiépítésével lesz teljes. A szilárd burkolattal fedett utak aránya meghaladja a kilencvenöt százalékot.

Nyírcsaholy vezetői gondoltak a II. világháborúban megsemmisült Kraszna-híd újjáépítésére is, amelyen át háromszáz hektárnyi mezőgazdasági terület közelíthető meg most már közvetlenül Nyírcsaholyból. Korábban ezekre a földekre csak Kocsordon vagy Nagyecseden keresztül juthattak el azok művelői, tulajdonosaik. Gyógyszertárat is létesítettek a községben. Az elmúlt évek sikereiről szólva meg kell említeni az önkormányzati intézmények felújítását, folyamatos karbantartását és bővítését is. A művelődési ház és könyvtár eszközkészletének bővítése, tetőrekonstrukciója, az idősek klubja átalakítás, az óvoda bővítése és a hozzá tartozó ötszáz adagos konyha kialakítása mind-mind a település vezetőinek munkáját dicsérik.

Természetesen ezekhez az eredményekhez nagyban hozzájárultak a pályázati úton nyert állami pénzek, amelyeknek megszerzésében oroszlánrészt vállalt Nyírcsaholy jegyzője.

Kicsák Mihályné ezerkilencszázötvennégyben Kovács Magdolnaként látta meg a napvilágot Szamosszegen. Édesanyja a három gyermek nevelését és a háztartás vezetését vállalta, édesapja kubikos volt. A szülői házban megtanulta a munka szeretetét és megbecsülését, s azt, hogy a tanulás igen fontos része az ember életének. Ebben a szellemben az általános iskola elvégzése után a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban folytatta tanulmányait, majd tanárképző főiskolára felvételizett. Sajnos sikertelenül, így az érettségi után munkába állt.

A nyírcsaholyi tanács adóügyi, később költségvetési, majd igazgatási előadója lett. A továbbtanulásról azonban nem mondott le. Ezerkilencszázhetvenkilencben szerzett oklevelet a tanácsakadémián, majd néhány év múlva másfél éves kiegészítő képzésen vett részt, s főiskolai diplomát szerzett.

Ezerkilencszáznyolcvankettőtől a rendszerváltásig vb-titkárként dolgozott Nyírcsaholyban, majd megpályázta a település jegyzői állását. Suszté László polgármesterrel, korábbi tanácselnökkel, mintegy tizenhat éve dolgoznak együtt a községért, az ott élő emberekért.

A jegyző asszony támogat és segít minden olyan elképzelést, amely a település javára válhat. Teszi a dolgát, de nem szeret közben tündökölni. A legnagyobb elismerés számára az emberek elégedettsége. A hivatali apparátus irányítása során a fegyelmezés helyett a példamutatással igyekszik jó munkára ösztönözni kollégáit. A módszer sikeresnek bizonyult, ugyanis a fegyelmezett, becsülettel elvégzett munka mellett igazi kis közösség alakult ki a polgármesteri hivatalban.

A dolgozók évek óta megrendezik közös farsangi és szilveszteri mulatságukat, s a közös kirándulás is – amelynek megálmodója és szervezője a jegyző asszony – hagyománnyá vált. Kicsák Mihálynét azonban nemcsak közvetlen munkatársai kedvelik és becsülik, hanem a nyírcsaholyi emberek is, akik előtt mindig nyitva áll a jegyzőnő ajtaja. Terveiben a település további komfortosítása szerepel, amely elengedhetetlenül fontos az itt élők elégedettségéhez, s szeretne olyan tiszta virágos köztereket, ahol mind a nyírcsaholyi emberek, mind az átutazók jól érzik magukat.

Kicsák Mihályné férjével és két lányával él Nyírcsaholyban. Férje, aki a harmonikus családi hátteret mindig biztosította neki, a helyi általános iskolában dolgozik részmunkaidőben. Tünde lányuk huszonnégy éves, tavaly szerzett jogi diplomát, jelenleg a Mátészalkai Városi Bíróságon dolgozik készülve a jogi szakvizsgára. Anikó huszonkét éves, könyvelőként dolgozik, s levelező tagozaton a nyíregyházi mezőgazdasági főiskola gazdálkodás szakos hallgatója.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: Napkelet Népe  2012.07.19. 15:38