Cégtulajdonos, ügyvezető,

Hajdúnánás

Oláh Sándor szszb 27 lzs.jpgA sikeres vállalkozó, sportember pályafutására a szülőváros szeretete, a feladatok maximális elvégzése jellemző – amit munkatársaitól is elvár. Oláh Sándor 1965. október 17-én Hajdúnánáson született, egyedüli gyerekként nevelték szülei. Édesapja a KÖZÚT-nál vezető beosztásban dolgozott, 1991-ben meghalt. Nyugalmazott könyvelő édesanyját, ha módjában áll, naponta meglátogatja. Alap- és középfokú tanulmányait szülővárosában végezte, mechanikai műszerész szakmát tanult. 1985-ben elhelyezkedett a helyi Házi Ipari Szövetkezetben, közben Nyíregyházán, a Mezőgazdasági Főiskolán mezőgazdasági gépészmérnök diplomát szerzett. 1989-ben a tizenegy hónap katonai szolgálat után a Fa-, Fémipari Szövetkezetnél ágazatvezető-helyettes munkakörben dolgozott, majd az AGROKER-nél mérnök-üzletkötő volt. 1991-től egyéni vállalkozóként ipari tömítéseket és karbantartó anyagokat forgalmazott, 1997-ben új gazdasági formációban az OLEX 97 Korlátolt Felelősségű Társaságban hulladékfelvásárlással és faipari termékek gyártásával foglalkoznak, nyílászárók, bútorok gyártására szakosodtak, vállalkozások, közületek és magánszemélyek a megrendelők. A Kft. 2002-ben építőipari tevékenységgel bővítette a vállalkozást, majd 2005-től elektronikai alkatrészek gyártását kezdték el. Az OLEX 97 Kft. a város egyik meghatározó vállalkozásaként hatvan főnek ad munkát, megélhetést. Oláh Sándor tervei között szerepel egy huszonnégy szobás wellness-szálloda építése, amiben konferencia-terem, bowlingpálya is helyet kap. A belvárosban épülő komplexum 2012 őszére készül el, és huszonöt főnek ad munkát.

Katona Beatrixszel 1990-ben kötöttek házasságot, aki pénzügyi szakemberként dolgozott, jelenleg pedig a vállalkozásban tevékenykedik. Három fiú-gyerekük van, akik örökölték édesapjuk sportszeretetét, és maguk is aktív, sikeres sportolók. Zoltán 1991-ben született, vendéglátást, turizmust tanul, s közben kézilabdázik a hajdúnánási és az NB I. B-s balmazújvárosi csapatokban. Tamás 1993-ban érkezett, és jelenleg Budapesten, a Csanádi Árpád Központi Sportiskola és Gimnázium harmadéves tanulója, szintén kézilabdázik, és a magyar ifjúsági válogatott tagja. Sándor gyermekük 2006-ban született, és óvodába jár.

Oláh Sándor életében meghatározó a sport, már az általános iskolában megszerette a labdajátékokat, de igazán a középiskolában Borbély Lajos tanár úrnak köszönhetően a kézilabda „szerelmese” lett. Szép eredményeket értek el a középiskolák bajnokságában, majd a főiskolán folytatódott a sportsiker, később az NB II.-ben a középmezőnyben játszott a csapat. Az aktív sportolói élet után 1994-től az akkor NB II.-ben játszó hajdúnánási női kézilabda-csapatot irányította eredményesen, a lányok 1998-ban feljutottak az NB I.-be. 2005-ig volt a klub elnöke a ma már Thermál SC néven működő csapatnak, büszke rá, hogy sikerült egy olyan együttest létrehozni, mely azokban az években mindig dobogós helyen végezett a bajnokságban. 2006-tól új kihívásoknak felelt meg, a DVSC Női Kézilabda Kft. ügyvezetőjeként dolgozott 2007-ig, az egy év alatt az EHF-kupában a legjobb négy csapat között szerepeltek, és a Magyar Bajnokságban a negyedik helyen végeztek. 2008-tól a DKSE elnökségi tagja, 2010-től egy évig a DKSE elnöke volt. Jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Kézilabda-szövetség elnökeként dolgozik, s közben 2010-től az NB I. B-ben játszó balmazújvárosi férfi kézilabdacsapat szakosztályvezetője.

Sportmunkáját értékelve büszke, hogy vezetésével a hajdúnánási női kézilabda-csapat három szezonban is dobogón végzett, 2003-ban a Magyar Kézilabda-szövetség a Kézilabda Városa címet adományozta Hajdúnánás városának. Évek óta azon munkálkodik, hogy ismét NB I.-ben játszó férfi kézilabda-együttese legyen Hajdú-Bihar megyének. Az elmúlt évtizedekben a sportsikerek mellett számos sportbarátság is született, így Borbély Lajos testnevelővel, Árva Csaba edzővel, Király Sándor vállalkozóval és Pajna Zoltánnal, Debrecen város alpolgármesterével.

Oláh Sándor büszke gyerekeire, nem titkolt vágya a két kézilabdázó fiát egyszerre pályán látni, úgy véli, Zoli és Tamás sikeres sportpályafutás előtt áll. Vállalkozóként nagy elismerés számára, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium és Szakközépiskola felújításában a nyílászárókat az ő cége készítette. Fontos számára a biztos családi háttér, melyért felesége, Beatrix sokat tesz, gondoskodik a négy férfiról, hiszen Oláh Sándor a hét minden napján dolgozik, vagy a vállalkozásban, vagy a sportéletben tevékenykedik. Kevés szabadidejében is sokat foglalkozik sporttal, mérkőzésekre jár, szívesen főz szabadtűzön családtagjainak, barátainak pörköltöt, halászlevet és egytálételeket. Az ambiciózus fiatalember a hétköznapi életben és a vállalkozásában sem szereti a középszerűséget, a kitűzött célok, feladatok elvégzésénél maximalista.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: Napkelet Népe  2012.05.23. 14:43