Mezőgazdasági vállalkozó,

Hajdúnánás

Nyakas András szszb 27 lzs.jpgNyakas András számára teljesen kézenfekvő volt, hogy a mezőgazdaságban keresi a boldogulást, a megélhetést. Szülei gazdálkodók voltak, s már gyerekként megismerkedett ennek a munkának a szépségeivel, nehézségeivel. 1953. szeptember 24-én született Hajdúnánáson, s általános iskolai tanulmányait is szülővárosában folytatta, majd Debrecenben, a Balásházy János Növénytermesztő és Állattenyésztő Szakközépiskolában szerzett érettségit és szakképesítést. Fontosnak tartotta-tartja a folyamatos szakmai fejlődést, így 1980-ban egykori középiskolájában technikusi képesítést kapott.

A helyi mezőgazdasági üzemnek néhány évig alkalmazottja volt, s közben dolgozott szülei magángazdaságában, 1981-ben egyéni gazdálkodó lett.

A rendszerváltás után bekövetkezett társadalmi, gazdasági változások Nyakas András számára nem jelentettek új, szokatlan környezetet, hiszen korábban is a saját tudására, tapasztalataira támaszkodhatott.

1993-tól egyéni vállalkozóként állattartással és növénytermesztéssel foglalkozott. Zöldmezős beruházásként 1996-ban Hajdúnánás határában egy korszerű szarvasmarhatelepet épített, melyben hatvanhét tejelő tehén kapott helyet. Ezek akkoriban ötezer-háromszáz liter tejet termeltek évente darabonként.

A központi telephely 6,82 hektár területű, ahol tizenkét korszerűen felszerelt istálló, borjúnevelő, gépműhely, géptároló, takarmánytárolók, silótároló, iroda és szociális épület található.

Az ambiciózus vállalkozó számára a vállalkozás fejlesztése természetes folyamat, 2001-ben a központi telep közelében egy kisebb telephelyet vásárolt, melyet felújított, s ott bikákat helyezett el három istállóban. A telepen takarmánytároló és szociális épület is található. Az egykori termelőszövetkezeti tulajdonú pulykatelep megvásárlásával 2004-ben tovább növekedett, fejlődött a farm. A felújított, átalakított épületekben tíz pihenőbokszos, etetőteres, ventilátoros istállóban kaptak helyet a fejős tehenek.

Nyakas András 2007-ben nagyszabású korszerűsítésbe kezdett, aminek eredményeként negyvenállásos, számítógép-vezérlésű FULLWOOD technológiával felszerelt fejőház került kialakításra. Továbbá elkészült egy harmincötezer literes hűtő-tárolókapacitással rendelkező tejtároló.

A korszerűsítés eredménye a terménytároló, és egy szervestrágya-tároló építésével megoldódott a trágyaelhelyezés gondja is. A Nyakas Farm napi huszonötezer kilogramm tejet termel, melynek értékesítéséhez megfelelő kvótával rendelkezik a vállalkozás. A hektikusnak mondható tejfelvásárlás ellenére a tulajdonos úgy véli, a jó minőségű nyerstejre a hazai és határon túli piacokon igény van.

A szarvasmarha-állomány mára már elérte a kettőezer-négyszáz darabot, míg a tejtermelés, amint már említettük, jelentős mértékben felfutott. A kezdeti háromfős dolgozói létszám 2011-ben negyvenhét fő lett.

Nyakas András számára mindig fontos volt a növénytermesztés és állattartás együttes művelése, melyek ideális feltételeit az évek során megteremtette. A saját tulajdonú földek mellett folyamatosan vásárolt és bérelt termőföldeket, hogy elegendő takarmányt termesszen az állatállomány számára. Jelenleg nyolcszázötven hektáron gazdálkodik, a földterület műveléséhez rendelkezik megfelelő munka- és erőgépekkel.

A farm a család minden tagjának ad munkát. Nyakas András felesége, Éva a gyerekek nevelése mellett – a vállalkozás kezdetétől – sokat dolgozott azért, hogy a mai korszerű üzem kialakuljon.

A Nyakas család mára már a környék meghatározó szarvasmarhatelepével rendelkezik, ahol modern technológiával dolgoznak, s állítják elő a szarvasmarhatartáshoz szükséges takarmányt. A tulajdonos megbecsüli munkatársait, akik közül sokan már évek óta dolgoznak a cégnél.

Nyakas Andrásnak két fia és két lánya van, az idősebb Andrea, pedagógusként dolgozik, míg András fia édesapja példáját követve mezőgazdásznak tanult, és a farmon tevékenykedik. Tamás a helyi középiskola negyedéves tanulója, Éva pedig hetedikes az általános iskolában. András fia már házas, aki már egy unokával örvendeztette meg a családot.

A vállalkozó szűkebb és tágabb környezete megbecsülését, elismerését kivívta, családtagjai, barátai, ismerősei tisztelik munkaszeretetéért, nyíltságáért, emberségéért.

A városban működő civil szervezetek számára lehetőségeihez mérten gyakran nyújt támogatást. Közel áll hozzá az egészséges életmód, hiszen fia versenyszerűen sportol.

Nyakas András munkásságát 1999-ben a Földművelésügyi Minisztérium  „Aranykoszorús Gazda” kitüntetéssel, 2009-ben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Arany Sándor-díjjal ismerte el. Nyakas András büszke vállalkozására, az elért eredményekre, most is a folyamatos fejlesztésen gondolkodik.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: Napkelet Népe  2012.05.23. 14:55